Maria Matilde Almendros ja és manresana il·lustre

L'homenatge a l'actriu i locutora ha omplert el saló de sessions de l'Ajuntament

Tània Verge i Marc Aloy pengen el retrat de Maria Matilde Almendros a la Galeria de Manresans Il·lustres
Tània Verge i Marc Aloy pengen el retrat de Maria Matilde Almendros a la Galeria de Manresans Il·lustres | Canal Taronja
Redacció
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:14h
L'actriu i locutora de ràdio, Maria Matilde Almendros Carcasona ja forma part des d'aquest dilluns de la Galeria de manresanes i manresans il·lustres. L'acte, que s'ha dut a terme al saló de sessions del consistori manresà, ha estat presidit per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat l'esperit emprenedor d'Almendros en una època franquista molt dura per als catalans i més encara per a les dones que volien treballar en ràdio o teatre, mons marcadament masculins.

De la seva banda, l'alcalde de Manresa ha parlat de la necessitat de visualitzar a les dones que al llarg de la història han lluitat igual que els homes, però el seu paper en la societat ha quedat relegat a l'oblit.

A l'inici de l'acte, Pilar Goñi, comissària del Centenari de Maria Matilde Almendros, ha destacat "l'empoderament" que la manresana sempre va mostrar a través del micròfon i de l'escenari

Primera dona laica a la galeria
Joan Morros, coordinador del Galliner, i Maria Carme Brugués, en representació de la família de l'homenatjada, han estat els encarregats de descobrir el quadre que lluirà a la Galeria de Manresans il·lustres. Per la seva part, la historiadora Conxita Parcerissas ha detallat aspectes de la vida de la manresana, gairebé argument d'una obra de teatre.

Després que la regidora de Cultura, Anna Crespo, hagi llegit l'acord de concessió de la distinció, l'alcalde, acompanyat d'Enric Badia del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, i de Maria Carme Brugués han col·locat el retrat de Maria Matilde Almendros Carcasona, obra de la pintora Kasia Uminska.

Francesc Gasol, en representació de la família també ha volgut adreçar unes paraules als assistents recordant la figura d'Almendros en una vessant més entranyable com a "filla, tieta, cosina i, sobretot, com a gran dona".

El grup sardanista manresà Dintre el Bosc ha estat els encarregats de posar el punt final a l'acte amb la sardana Les quatre veus de Joan Lluís Moraleda, dedicada a Almendros. La dansa ha estat interpretada per sis dones manresanes, emprenedores i empoderades de la colla.

Els propers actes
El centenari de Maria Matilde Almendros està organitzat per l'Institut Català de les Dones, l'Associació Catalana de Dones Periodistes, el Col·legi de Periodistes de la demarcació de la Catalunya Central, l'Ajuntament de Manresa, Ràdio Manresa i El Galliner.

El dimecres 12 d'octubre a les 16.30h a les 70 televisions locals de Catalunya de La Xarxa s'emetrà un petit reportatge seguit del ràdio teatre que es va fer el 25 de maig a la sala petita del Teatre Kursaal de Manresa amb el Grup Nostra Llar del Poble Nou de Manresa. Es tracta de L'Hostal de la Glòria de Josep Maria de Segarra en adaptació de Carles Claret i direcció de Jordi Gené dins el Centenari de la manresana Maria Matilde Almendros Carcasona.