Proclamats els premis sobre persones amb discapacitat intel·lectual

Aquests premis atorgats per Ampans són els únics d'aquest tipus en tot l'estat

Redacció
22 de març del 2010
El Jurat del Premi d'Investigació i d'Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual ha proclamat els vencedors d'aquesta tercera edició, a la qual s'hi han presentat 9 treballs de recerca i 8 d'innovació. Es tracta de l'únic Premi sobre persones amb discapacitat intel·lectual que s'atorga a l'estat, i que vol reconèixer la feina de persones, entitats, associacions i equips que es dediquen a l'estudi, la investigació i les pràctiques innovadores per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

En total s'atorguen 6 premis en dues modalitats, 3 d'investigació i 3 d'innovació. Els primers premis estan dotats amb 3.000 € cadascun, i es publiquen tots els treballs guardonats.

Així doncs el Jurat ha atorgat els següents premis:
  • 1r Premi d'Investigació, dotat amb 3.000 €, a la recerca: "Els processos d'acomodació en les rutines diàries de les famílies amb un fill amb problemes en el desenvolupament", per la singularitat de l'aportació a l'estudi de l'impacte de la discapacitat en les famílies en el nostre país i les serves conseqüències en la millora de les pràctiques professionals en l'àmbit de l'atenció precoç. L'autora n'és la Dra. en Psicopedagogia, Joana M. Mas Mestre.
  • 1r Premi d'Innovació, també dotat amb 3.000 €, al treball: "Promoción de la autodeterminación en un entorno de vivienda", per la coherència entre la fonamentació teòrica i l'experiència pràctica innovadora; el jurat també ha tingut en compte que el treball esdevé una eina de formació per als professionals. La Sociòloga Berta González Antón n'és l'autora premiada.
La resta dels premis en la categoria d' Investigació han estat per la "Influencia de la protección social y el sistema de pensiones en la actividad y el acceso al empleo de las personas con discapacidad", de Borja Jordán de Urries Vega, que s'ha endut el 2n premi; i per "Conducta Adaptativa y personas con discapacidad intelectual: estudio preliminar para la elaboración de un instrumento de diagnóstico", del Dr. en Psicologia, Miguel Ángel Verdugo, que ha obtingut el 3r Premi d'aquesta categoria.

Pel què fa a la modalitat d'Innovació, el 2n i 3r premi han estat, respectivament, per la Fundació "El Maresme" pel treball "Aplicaciones web accessibles para personas con necesidades especiales", i per l'autor de "Autodeterminación, inclusión social y solidaridad. Un proyecto de cooperación internacional gestionado por personas con discapacidad intelectual", de Néstor Valverde Merlo, llicenciat en història, de la Fundació ASPRODES.

Amb aquests guardons AMPANS premia els millors treballs de recerca i d'innovació que tractin sobre qualsevol aspecte o matèria que faci referència a les persones amb Discapacitat intel·lectual, que desenvolupi pautes, mètodes o coneixements eficaços per a una millora de la intervenció i de la qualitat de vida de les persones, en els àmbits de l'educació, el treball, l'atenció diürna, la salut, la intervenció familiar, l'atenció residencial, etc.

El premi és obert a qualsevol persona o equip de treball, així com institucions, universitats, entitats o empreses de tot l'estat.

El lliurament dels Premis i la presentació en societat de l'edició d'un llibre amb els treballs guardonats es farà properament en un acte públic. L'Any passat, l'encarregat de pronunciar la conferència que es programa dins l'acte de lliurament va ser el periodista i escriptor, Carles Capdevila.

El Jurat del premi està format per les següents persones:
  • President: Domènec Casasayas, president d'AMPANS
  • Secretari: Toni Espinal, director d'AMPANS
  • Vocals:
    • Xavier Masllorens, director de l'APPS
    • Efrén Carbonell, president de la Coordinadora de Tallers de Catalunya  
    • Climent Giné, degà de la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull
    • Delfín Montero, director del Màster d'Educació Especial de la Universitat de Deusto.