25 anys del servei de centres oberts a Manresa

Programat un seguit d'activitats, la primera de les quals una jornada formativa que tindrà lloc aquest dijous dia 25 de març de 9 a 2 al Teatre Conservatori

Redacció
22 de març del 2010
Aquest curs 2009-10 es compleix el 25è aniversari de la posada en funcionament del servei de centres oberts a la ciutat de Manresa. Per tal de commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament ha organitzat un seguit d’activitats junt amb la Diputació de Barcelona i altres entitats de la ciutat. La primera activitat, una jornada formativa, tindrà lloc aquest dijous dia 25 de març al Teatre Conservatori.

El programa d’activitats
El programa d’activitats per celebrar els 25 anys de centres oberts a Manresa és el següent:

Jornada formativa
Els serveis de Centre Obert, 25 anys de Centres Oberts a Manresa. Dijous dia 25 de març, de 9 del matí a 2 del migdia, al Teatre Conservatori (c/Mestre Blanch, 2).

Aquesta jornada, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i la Diputació, vol ser un espai per reflexionar entorn el valor dels centres oberts i la intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents, des d'un model de treball preventiu i en xarxa, amb motiu de la commemoració dels 25 anys de centres oberts a la Manresa.

Al decurs de la jornada s’explicarà el model per a la intervenció i la gestió de Centres Oberts i el Model de serveis i accions d’intervenció social amb adolescents, elaborats per l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona conjuntament amb entitats socials i representants d'ajuntaments. En la jornada, adreçada especialment a professionals del sector, es debatrà sobre com millorar el treball en xarxa.

El programa de la jornada és el següent:
  • 09.00 h: Lliurament de la documentació
  • 09.30 h: Presentació. Josep Camprubí. Alcalde de Manresa. Montserrat Ballarín. Presidenta delegada de l’Àrea de Benestar Social. Diputació de Barcelona
  • 10.00 h: 25 anys de Centres Oberts a Manresa. Aida Guillaumet. Regidora de Serveis Socials i Educació. Ajuntament de Manresa. Projecció del curtmetratge Ronaldinyo i els micos, elaborat des del Centre Obert Xalesta de Manresa
  • 10.30 h: Conferència. Els bons tractes com a pilar de la intervenció socioeducativa amb els infants, els adolescents i les seves famílies. José Manuel Alonso Varea, psicòleg
  • 11.15 h: Pausa-cafè. Visita de l’exposició dels 25 anys de Centres Oberts a Manresa (al mateix Teatre Conservatori)
  • 11.45 h: Presentació del Model per a la intervenció i la gestió de Centres Oberts. Ana Olmedo, cap de l’Oficina de Suport Tècnic als Serveis Socials de l’Àrea de Benestar Social. Diputació de Barcelona.
  • 12.30 h: Taula rodona. Com treballar els factors de protecció de la infància des de la xarxa? Emília Gudayol. Educadora Social. Ajuntament de Manresa. Lluís Villar. Psiquiatre. Centre Salut Mental Infantil i Juvenil Bages-Berguedà. Josep Llenas. Mestre. CEIP Sant Ignasi de Manresa. Presenta: Josefina Ramírez. Cap de Secció de Serveis Socials. Ajuntament de Manresa
  • 13.30 h: Cloenda. Aida Guillaumet. Regidora de Serveis Socials i Educació. Ajuntament de Manresa. Àngels Nogué. Coordinadora de l’Àrea de Benestar Social. Diputació de Barcelona.
Exposició fotogràfica 25 anys de centres oberts municipals, de Pere Rovira. Del 30 d’abril al 16 de maig, a l’Espai 7 del Centre Cultural El Casino. La inauguració tindrà lloc el 30 d’abril a les 6 de la tarda.

És una exposició de fotografia elaborada pel fotògraf Pere Rovira, que ha estat treballant al llarg de 8 mesos per tal de captar els diferents serveis i espais dels Centres Oberts de la ciutat que s’ofereixen als infants i a les seves famílies. És un document fotogràfic actual que pretén donar a conèixer a la ciutadania el servei, i la tasca que cada tarda s'hi fa. L’exposició es podrà visitar de dimarts a diumenge i festius de 6 de la tarda a 9 del vespre.

Espectacle Manitun, que es representarà el 29 de maig a les 7 de la tarda al Teatre Conservatori.
Aquest espectacle serà resultat dels tallers de teatre que estan fent cada setmana els infants dels centres oberts amb motiu dels 25 anys, i que van a càrrec de dos professionals del món de l’espectacle, Isaac Carrillo i Oriol Garriga. Serà un espectacle de teatre gestual, circ, cant i percussió corporal a càrrec dels infants dels centres oberts.

Paral·lelament, s’han organitzat altres actes conjuntament amb les associacions de veïns de les zones on hi ha centre obert, coincidint amb la festa de la Primavera del barri o bé les festes d’Estiu:
  • Exposició 25 anys de centres oberts municipals
Fotografies de Pere Rovira
Amb motiu de les Festes de la Primavera del barri de la Balconada
Al Casal de la Gent Gran de la Balconada
Data per concretar
Col·labora: AV de la Balconada
  • Taller Fem refrescs naturals
A càrrec dels infants del Centre Obert Xalesta
Amb motiu de les Festes de la Primavera del barri
Al barri de la Balconada. Data per concretar
Col·labora: AV de la Balconada
  • Exposició Fotografies del barri del Xup
A càrrec dels infants del Centre Obert L’Àlber
Al Centre Obert L’Àlber. Data per determinar
Col·labora: AV Pare Ignasi Puig
  • Exposició 25 anys de centres oberts municipals
Fotografies de Pere Rovira
Al Centre Obert La Font. Data per determinar.
Col·labora: AV Font dels Capellans

25 anys de centres oberts

Aquest curs 2009-10 el Centre Obert la Font compleix el primer quart de vida. Va ser el primer Centre Obert de la ciutat, de manera que aquest curs s’arriba també als 25 anys de funcionament del servei de Centres Oberts a la ciutat. La iniciativa de crear un espai per a infants i joves del barri va coincidir amb la incorporació al Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament, l’any 1984, de la figura de l’Educador Social, conegut aleshores com a educador de carrer. Aquest nou professional s’incorporava al servei amb l’encàrrec de treballar en el territori les necessitats dels infants, joves i famílies.

L’espai de Centre Obert es va crear com a suport a la tasca d’aquest professional per tal d’acollir els infants i joves del barri, i fer un acompanyament en la tasca d’educar de les seves famílies.

Amb la nova llei de Serveis Socials, de l’any 2007, es defineix el Centre Obert com a un servei específic de proximitat. Més en concret, com un servei diürn que realitza una tasca preventiva fora de l’horari escolar amb l’objectiu de treballar les habilitats socials dels infants i joves.

Actualment Manresa disposa de cinc centres oberts ubicats en diferents zones de la ciutat. Quatre d’ells són de titularitat municipal, i el cinquè amb conveni amb Creu Roja. Cada tarda s’atenen un centenar d’infants d’entre els 3 i els 12 anys.

El desplegament d’aquest servei, que ajuda a construir una ciutat més cohesionada i integradora, s’ha anat fent progressivament per complir un dels objectius del projecte d’Infància del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament.

Actualment, treballen a cada centre dos educadors/es socials en coordinació amb els Equips Bàsics d’Atenció Primària. La tasca d’aquests professionals és atendre cada tarda els infants del Centre Obert, oferir activitats educatives als infants i potenciar la participació de les famílies. La vinculació al territori fa que es treballi també amb els agents socials de cada zona, associacions de veïns, plans de dinamització, escoles...