Maria Coma explora la relació entre la veu i el cos humà al projecte «Vocal Roots»

El muntatge es troba en procés de creació i el públic de la Fira Mediterrània podrà interactuar amb l'artista

Maria Coma durant un assaig a la sala petita del Kursaal
Maria Coma durant un assaig a la sala petita del Kursaal | Laura Busquets
Redacció
07 d'octubre del 2022
Actualitzat el 08 d'octubre a les 14:01h
Maria Coma porta un any fent una recerca "profunda" sobre la veu i la seva relació amb el cos humà. El resultat quedarà plasmat a l'espectacle Vocal Roots, que encara es troba en procés de creació, però que el públic de la Fira Mediterrània de Manresa podrà veure aquest divendres en exclusiva. "És com una coreografia sonora en què faig servir l'espai físic d'una sala, com una partitura en blanc, i el cos com un instrument", ha explicat Coma en declaracions a l'ACN. L'artista es mou molt per l'escenari on hi ha col·locats micròfons de manera estratègica perquè puguin captar "tots els sons que va desvetllant el meu cos, com ara les respiracions".

L'espectacle està previst que estigui llest l'any que ve i del projecte també en sortirà un disc a finals del 2022. Vocal Roots és un dels espectacles que formen part de l'Obrador d'Arrel 2022-2023 i que es troben en procés de creació. Es tracta d'una peça d'arts escèniques basada en la veu i el cos humà com a instruments, i que explora la recerca de les arrels, l'origen i la pertinença. Coma admet que no és un concert "a l'ús": "Si algú ve pensant que veurà un concert de música potser es decep i si algú pensa que només serà dansa també. És un híbrid".

En una entrevista amb l'ACN, Coma ha dit que el treball que porta un any fent és una "exploració de la vibració, de la veu, de l'anatomia humana i del moviment i el cos". L'artista ha explicat que tenia moltes ganes de mostrar la peça inacabada en un teatre per "poder rebre feedback, ja que em va molt bé com a creadora". Admet que això li permet posar-se "en un lloc més vulnerable de l'habitual" però això l'ajuda a "seguir creant".

El muntatge indaga en la recerca de les arrels. Coma explica que porta molts anys fora de Catalunya i admet que "vulguis o no vulguis, quan vius a fora, necessites trobar més aquesta arrel perquè en molts aspectes et sents desarrelat". "Per a mi, el fet d'estar més en contacte amb el moviment, amb el cos i amb el cantar és la manera que tinc de tornar una mica a les arrels", expressa Coma. De fet, considera que en moltes cultures la veu i els cants tradicionals són un "instrument arrelador de per si".