El pati del Glaç, una taverna com les d'abans? Amb Hostal Càntut i la Mediterrània, tot és possible

El restaurant ha acollit, aquest dijous al migdia, el primer dinar amenitzat per artistes vinculats a la cultura d'arrel que pretén fer reviure les cançons de tradició oral i el fet de cantar en col·lectivitat

El grup Quedem en paus ha estat l'encarregat d'amenitzar el primer dinar d'Hostal Càntut
El grup Quedem en paus ha estat l'encarregat d'amenitzar el primer dinar d'Hostal Càntut | AFT
06 d'octubre del 2022
Actualitzat el 07 d'octubre a les 20:44h
El juliol del 2020 -el primer estiu de l'era Covid-19- va emergir, obrint-se pas entre les restriccions horàries, de mobilitat i d'aforament, una iniciativa que va aconseguir una de les proeses més anhelades en aquella època d'incerteses: fer desconnectar, deixar-se anar i -encara més rellevant tenint en compte l'escenari pandèmic en què ens trobàvem- omplir els pulmons per cantar ben fort (i sense mascareta!). I no cantar qualsevol cosa, no: cantar el que cantaven els nostres avantpassats en un temps on la cançó era una de les eines de comunicació popular per excel·lència. Tavernes hostals s'omplien d'homes que, amb una gerra de vi a la mà, entonaven melodies de temàtiques ben diverses que corejaven col·lectivament

I per què retornar la vida a aquestes tonades, si ara, de música, n'hi ha per triar i remenar? Doncs per deixar de ser "els consumidors passius de música amb què ens hem convertit i recuperar el fet de cantar en comunitat", defensen des del projecte Càntut, l'entitat impulsora, juntament amb la banda Germà Negre, de la iniciativa a la qual fèiem referència al començament de l'article; una iniciativa que van batejar amb el nom d'Hostal Càntut i que el que busca en primera instància és "fer reviure les cançons de tradició oral". Com? Doncs reproduint i adaptant al segle XXI l'ambient de taverna d'anys enrere. I tot plegat, al voltant d'un àpat informal i amb productes icònics de la terra (entre els quals, el vi, per suposat!) per acabar d'ajudar a crear aquest ambient distès i familiar tan característic de la vida barística d'antany. 

Això, ni més ni menys, és el que està passant els migdies de la Fira Mediterrània al restaurant Glaç de Manresa. Des d'aquest dijous, 6 d'octubre, i fins diumenge, l'establiment acollirà quatre dinars exclusius acompanyats de música en directe de la mà dels mateixos membres de Càntut o d'artistes vinculats a la cançó d'arrel tradicional; uns artistes que, a banda d'interpretar en acústic temes propis, centraran la major part del recital a tocar peces populars, d'ara i de sempre, amb la voluntat que els comensals s'hi sumin i es converteixin en part de l'espectacle

Pel que fa al dinar d'aquest dijous, els músics convidats han estat Pau Vinyoles i Pau Benítez, del grup Quedem en paus, que han amenitzat el primer migdia de Fira als afortunats que han aconseguit tiquets per a l'àpat: "per divendres, dissabte i diumenge ja està tot ple", celebraven des de l'organització, que és la primera vegada que porten l'experiència d'Hostal Càntut fora del municipi on es va gestar, Cornellà de Terri (Pla de l'Estany). De fet, que la Mediterrània hagi estat l'escenari escollit per fer trascendir les fronteres de la proposta té un perquè, i és que més enllà de ser l'esdeveniment per excel·lènia que reuneix les creacions populars i d'arrel de tots els països mediterranis, enguany ha decidit destinar un espai de la seva programació als cent anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, estretament lligat a la iniciativa de Càntut. 

"Estem contents de poder anar més enllà de la col·laboració econòmica"
Aquest any ha estat el primer que el restaurant Glaç s'ha incorporat com un espai d'activitat de la Fira Mediterrània, un fet que el seu propietari, Guillem Vilà, celebra ferventment: "quan ens van proposar acollir l'Hostal Càntut ens va fer molta gràcia, ja que ens permetia poder anar més enllà de la col·laboració econòmica que cada any fèiem". Per a Vilà, poder ser un dels escenaris de la fira "és tot un honor", sobretot "perquè l'organització és excel·lent i la filosofia que hi ha al darrere, molt afina als nostres valors".

Més programadors que públic "de carrer"
El dijous de Mediterrània sempre és un dia més aviat fluix: la gent encara no té el xip de cap de setmana i les propostes s'ofereixen són més reduïdes que les de divendres, dissabte o diumenge. De fet, les activitats que transcorren durant el matí [de dijous] estan bàsicament enfocades a programadors i professionals del sector que han vingut expressament a Manresa per conèixer i descobrir nous projectes artístics vinculats a la cultura d'arrel. Potser per això, el primer Hostal Càntut ha comptat amb un tant per cent força elevat de comensals amb acreditació que, tot i la poca fe dels Quedem en paus que els ajudessin a cantar ("ui, aquests segur que no participaran", bromejaven al començament del xou), s'han implicat en l'espectacle com qualsevol altre espectador, cantant, picant de mans i fins i tot ballant les cançons de taverna que entonaven l'acordió diatònic de Vinyoles i el flabiol i el tamborí de Benítez. 

En els tres dinars de taverna que encara queden, els artistes convidats seran Carles Belda (un dels artífex principals del projecte Càntut), el duet d'acordió i violí Betzuca i la formació de música tradicional Julivert. Qui vulgui viure un Hostal Càntut en directe, però, haurà d'esperar-se a l'estiu i anar a Cornellà de Terri, ja que les entrades per tots tres dies a Manresa ja fa dies que estan exhaurides.