Octubre, mes de bolets a l'«Amb barret de xef»

Estrenem la secció amb un dels protagonistes indiscutibles de la tardor. Amb quines receptes ens delectaran els cuiners col·laboradors?

Octubre és sinònim de bolets
Octubre és sinònim de bolets | ACN
05 d'octubre del 2022
Actualitzat el 09 d'agost del 2023 a les 19:10h
Comencen a baixar les temperatures, l'ambient es refresca i s'humiteja, plou més, el dia s'escurça i la nit s'allarga... Sí senyor! Ja tenim aquí la tardor, l'època preferida dels bolets, si més no pels que es fan a la Catalunya Central, que durant els mesos de setembre, octubre i novembre és quan més treuen el cap perquè els poguem degustar en la seva versió més efímera: frescos! Perquè sí, és cert, de bolets en podem menjar tot l'any, però només tenim l'oportunitat de degustar-los quan són acabats de collir durant un lapse de temps molt curt. I és per això que quan arriba aquesta època de l'any, les cartes dels restaurants s'omplen de plats que en contenen, perquè a banda de ser un producte molt exclusiu i característic tardorenc, també té un gran atractiu gastronòmic. 

Rovellons, llanegues, camagrocs, gírgoles, becs de perdiu, rossinyols, trompetes de la mort, fredolics, ceps, moixernons... N'hi ha per a tots els gustos i colors! Cadascun, amb el seu sabor únic i característic aconsegueix aportar un plus als plats difícil de substituir.

Tot i que derivat del canvi climàtic que ja fa temps que ens toca el crostó, la temporada del bolet d'enguany sembla que s'ha pogut salvar (si més no, fins avui), encara que no absolutament. Les pluges de finals d'agost van afavorir la proliferació de fongs, però no a tot arreu, ja que hi va haver una distribució molt poc uniforme de les precipitacions. En aquest sentit, i si ens centrem en la Catalunya Central, al Berguedà, al Solsonès, al Moianès i a les zones més altes del Bages i Osona, ja fa setmanes que se'n troben. A l'espera de com evolucionarà la meteorologia durant la tardor que queda, aprofitem ara que encara hi ha bons pronòstics per arrencar Amb barret de xef amb aquest producte tan estimat.