Quedar-se o sortir del Govern: què votaran alcaldables i regidors de Junts al Bages?

El candidat a Manresa, Ramon Bacardit, votarà "sí" a continuar en el Govern i aposta perquè "marxi ERC si no pot complir el programa"

Laura Borràs i Jordi Turull al Parlament durant el debat de política general
Laura Borràs i Jordi Turull al Parlament durant el debat de política general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2022
Actualitzat el 06 d'octubre a la 13:57h
La crisi de Govern entre Junts i ERC no ha passat desapercebuda en l'àmbit municipal i qui ara hi té a dir són els militants del partit de Jordi Turull i Laura Borràs. De fet, els militants de la formació estan cridats a mullar-se aquest dijous i divendres en una consulta vinculant per decidir si el partit es queda o marxa del govern català. A NacióManresa hem fet un sondeig entre els principals representants de Junts al Bages, els regidors de Manresa amb carnet i els alcaldables de la formació a la comarca, i el resultat ha estat gairebé unànime.

Els alcaldables opten per no sortir del govern
Cap dels alcaldes de Junts al Bages no està afiliat al partit. Els que sí que ho estan són els quatre alcaldables confirmats de cara a les eleccions municipals de maig de 2023: Ramon Bacardit a Manresa, Eduard Mata a Sant Joan de Vilatorrada, Dani Mauriz a Sant Vicenç de Castellet, i Jose Antonio Rescalvo a Artés.

Tots ells es mostren "decebuts" amb la manera de fer d'ERC, però tot i així aposten unànimement per mantenir-se al Govern de la Generalitat, tot plegat sense estalviar-se crítiques als republicans. El més dur de tots ells és el candidat per Manresa, Ramon Bacardit, que considera que si algú ha de sortir del Govern no és pas Junts: "que marxi ERC si no pot complir el programa", ja que considera que "són ells els que trenquen l'acord programàtic i de designació de llocs de responsabilitat".

El candidat de Junts a Sant Joan de Vilatorrada, Eduard Mata, valora que "dins el Govern la tasca dels nostres consellers és molt bona i seriosa" i cal "reivindicar" aquesta gestió ja que projecta "imatge de rigor i de saber fer". Amb tot, Mata entén que continuar en el Govern "no és una qüestió que depengui exclusivament de Junts".

A Sant Vicenç de Castellet, Dani Mauriz recull el testimoni de Bacardit i reta ERC: "si no estan còmodes en el Govern, que pleguin ells". Per això, el candidat també votarà "sí" a continuar en el Govern. "Els nostres consellers són els que hi fan més bona feina i Junts té vocació de governar", argumenta.

Finalment, entre els candidats que militen a Junts, l'alcaldable a Artés, Jose Antonio Rescalvo, admet que "el cor em demana una cosa, però el cap en pensa una altra". Assumeix que està "molt dolgut" amb ERC, però entén que "per responsabilitat" Junts ha de mantenir-se en el Govern. "Si no, el vaticini de Rajoy sobre escapçar l'independentisme es farà realitat des del propi moviment", valora.

Els regidors de Manresa, amb criteris dispars
La unanimitat que han mostrat els alcaldables de Junts al Bages en contra de sortir del Govern, gairebé es manté entre els regidors de Manresa que militen al partit de Borràs i Turull, amb una única excepció: la regidora d'Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa Maria Ortega, que aposta per sortir-ne. Dels vuit regidors actuals de Junts a l'Ajuntament de Manresa només tres tenen carnet del partit.

Ortega argumenta que ERC "ha incomplert tres punts del programa de govern que per a nosaltres són essencials: la coordinació estratègica a Madrid, la taula de diàleg i la direcció estratègica de l'independentisme". El pitjor de tot, segons la regidora, és que "quan es van demanar explicacions i que es donessin garanties, el president va respondre amb vaguetats". Per això, votarà que "no" vol continuar en el Govern de la Generalitat.

El regidor d'Esports, Antoni Massegú, que també és el coordinador de Junts al Bages, creu que "sortir del Govern ens allunya de la independència". A més, com han comentat alguns dels companys de formació, considera que "la feina dels nostres consellers és molt bona". "Si ERC no ens vol al Govern que ens treguin ells, però nosaltres no hem de sortir-ne perquè sí que complim els pactes", sentencia.

Finalment, Maria Mercè Tarragó, regidora de Ciutat Saludable, considera que Junts no ha de sortir del Govern perquè fer-ho seria "regalar el nostre espai". "Els nostres consellers són persones molt preparades i han demostrat molt nivell", però, sobretot, "perquè el meu objectiu és la independència i si acabem trencant, quedaria aturada per molts anys", ha afirmat.

Amb aquests arguments i altres, els aproximadament cent cinquanta militants que té Junts al Bages votaran aquest dijous i divendres en la consulta telemàtica que ha convocat el partit. La pregunta està clara: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern?"; la resposta (sí, no, en blanc) està molt clara entre els càrrecs de la comarca.