La Diputació lliura a l'Ajuntament d'Artés un estudi sobre la gestió del seu verd urbà

La quantitat de verd urbà per habitant del municipi és superior a la mitjana, mentre que la quantitat d'arbrat viari és inferior

Arbres en una via d'Artés
Arbres en una via d'Artés | DiBa
Redacció
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:36h
La Diputació de Barcelona ha realitat un estudi de planificació, gestió i connectivitat del verd urbà d'Artés, amb l'objectiu de millorar i modernitzar l'espai públic i  aconseguir un verd urbà de qualitat alhora que fer-ne una gestió eficient.

D'acord amb l'estudi, que ha estat lliurat a l'Ajuntament, Artés disposa de 282.993 metres quadrats de verd urbà, dels quals, el 40% són espais urbans amb manteniment habitual, corresponents als més utilitzats per la ciutadania, amb 1.459 arbres, 469 dels quals són arbrat viari. L'estudi remarca que prop d'un 80% dels espais verds són en equipaments i parcs urbans. El 20% restant es troba distribuït en altres tipologies com jardins, elements de vialitat i places.

Comparades aquestes dades amb d'altres municipis s'observa que la quantitat de verd urbà per habitant és superior a la mitjana, mentre que la quantitat d'arbrat viari és inferior a la mitjana.

De la diagnosi global del verd urbà es destaca que l'estat dels espais verds és bo però n'hi ha alguns amb cert marge de millora, sobretot la seva qualitat paisatgística i a nivell de  biodiversitat, així com que l'arbrat és poc divers i està alterat per les constants agressions que han sofert. També es destaca l'excessiva presència d'espècies inadequades i amb problemes de gestió, i el fet d'haver concentrat esforços en els espais més rellevants i de centralitat del municipi, per la qual cosa es proposa revisar la dotació econòmica i l'organització del servei.

El treball també destaca la necessitat de fomentar la connexió entre zones verdes del municipi amb el seu entorn, i amb l'objectiu de millorar i modernitzar el verd urbà per aconseguir uns espais de qualitat i diversos, així com d'obtenir una gestió eficient, l'estudi planteja diverses propostes com ara revisar i reorganitzar els recursos destinats al servei, fer actuacions específiques en l'arbrat viari substituint i incorporar noves unitats, a més de canviar els criteris de poda.

Així, les propostes es centren en millorar la qualitat dels espais verds, amb major diversitat arbòria, una naturalització dels espais i canvis en la gestió de prats, estrats arbustius i tanques vegetals, així com ajustar el grau de manteniment. Així mateix, es proposen actuacions per millorar la connectivitat dels espais verds i els espais perinaturals perquè esdevinguin itineraris habituals de vianants.

El document també inclou unes taules per categories dels espais verds, amb criteris i estratègies generals a tenir en compte en el disseny dels futurs espais i carrers arbrats de la població. El cost per a la realització d'aquestes accions, l'estudi calcula una despesa d'entre 60.000 i 100.000 euros anuals.