El Frontal Florentí restaurat tornarà a la Seu aquesta setmana

El pal·li es presentarà a la ciutadania instal·lat a la capella de la Mare de Déu de Lourdes aquest divendres a la tarda

Un gruix d'operaris empeny el frontal a l'interior del camió en el trasllat del 9 de setembre de 2021
Un gruix d'operaris empeny el frontal a l'interior del camió en el trasllat del 9 de setembre de 2021 | Pere Fontanals
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:32h
Divendres 7 d'octubre a 2/4 de 6 de la tarda es presentarà a la ciutadania la restauració del Frontal Florentí i la seva instal·lació a la capella de la Mare de Déu de Lourdes de la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa.

El pal·li, conegut popularment com a Frontal florentí o Frontal de la Passió, és un brodat extraordinari del segle XIV, considerat internacionalment una de les obres mestres del brodat florentí juntament amb el pal·li signat per Jacopo di Cambio que es conserva a Florència (actualment a la Galleria dell'Accademia). El fet que ambdós es conservin sencers i estiguin firmats pels respectius brodadors els converteix en els dos grans monuments del brodat florentí trescentista. La peça ha estat restaurada en el marc del Programa Temps de Gòtic gràcies a l'acord de col·laboració establert entre el Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa".

L'acte inaugural anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; el bisbe de Vic, Romà Casanova; el director del Departament de Coordinació Territorial de la Fundació "la Caixa", Josep Ollé, i el rector de Santa Maria i president del Capítol de Canonges de la Seu de Manresa, Joan Hakolímana.
 

El Frontal Florentí en una imatge d'abans de la seva restauració. Foto: Estefania Escolà

 
Un any de restauració
El Frontal Florentí va ser transportat per a la seva restauració el 9 de setembre de 2021 en una delicada intervenció en què va caldre l'actuació d'una grua de grans dimensions per extreure l'obra del temple des de la primera balconada.

El projecte ha inclòs la neteja i restauració integral del frontal i la creació d'un espai expositiu a la capella de la Mare de Déu de Lourdes. Aquestes intervencions seran realitzades pels màxims especialistes del país en cada un dels camps d'acció. Al projecte es va atorgar un pressupost de 125.000 euros

El trasllat del frontal a l'interior de la Seu contribuirà a potenciar, encara més, l'extraordinari conjunt patrimonial d'època gòtica format per la magnífica església projectada per l'arquitecte Berenguer de Montagut i els diferents retaules del mateix període artístic, entre els que sobresurt el Retaule del Sant Esperit (1394) obrat per Pere Serra.