Joaquim Sanz dona la seva col·lecció de minerals al Camp d'Aprenentatge del Bages

El proper dimecres a la Casa de la Culla, es durà a terme l'acte formal de donació de l'exdirector del Museu Valentí Masachs

La Casa de la culla és la seu del Camp d'Aprenentatge del Bages
La Casa de la culla és la seu del Camp d'Aprenentatge del Bages | AjM
Redacció
02 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:19h
El proper dimecres 5 d'octubre a les 12 del migdia a la Casa de la Culla es durà a terme l'acte formal de donació de la col·lecció personal de minerals procedents d'arreu del món del Joaquim Sanz i Balagué al Camp d'Aprenentatge del Bages, Servei Educatiu del Departament d'Educació.

Joaquim Sanz és professor jubilat de mineralogia de la UPC i col·laborador - conservador de mineralogia del Museu de Geologia Valentí Masachs (UPC) de Manresa, del que també en va ser director durant anys. A més, és membre de la Institució Catalana d'Història Natural.

Aquesta donació al Camp d'Aprenentatge del Bages és també, en certa manera, una donació a la ciutat de Manresa, ja que l'alumnat i docents que tenen relació amb el Camp o que participen en alguna activitat de l'oferta educativa en podran gaudir i aprofitar a nivell educatiu.

El Camp d'Aprenentatge del Bages és un servei educatiu de suport curricular del Departament d'Educació. Forma part de la xarxa de Camps i Entorns d'Aprenentatge de Catalunya. Es troba en un entorn humanitzat i té per objectiu donar a conèixer i fomentar hàbits de minimització de l'impacte de les persones sobre el medi, especialment en la gestió dels recursos geològics, de l'aigua i dels residus. 

El Camp d'Aprenentatge realitza les activitats educatives en xarxa, conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus i la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia. El curs 2021-22 va atendre un total de 6.052 alumnes i aquest curs escolar té previst atendre'n 7.568.

La casa de la Culla és propietat de l'Ajuntament de Manresa i la gestiona la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia. A més de ser la seu del Camp d'Aprenentatge del Bages també és la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages

La col·lecció consta d'uns 250 minerals d'arreu del món, de recol·lecció pròpia del Joaquim Sanz, regals i alguna compra. D'entre els minerals cal destacar plata pura d'una mina de plom de Poblet, latzurita d'Afghanistan, quars hialí de Chamonix o una geoda preciosa de quars de Brasil.

Els minerals estaran classificats tenint en compte, per una banda, els grups com els silicats, sulfurs, etc i, per altra banda, les seves aplicacions: minerals a partir dels quals s'obté coure, plom, ferro, etc.

Els minerals seran custodiats en un moble a la primera planta. Els més vistosos i especials estaran exposats a la vitrina del moble, amb una il·luminació adequada. Les docents del Camp d'Aprenentatge del Bages en podran fer un ús pedagògic amb els centres educatius amb els que treballa.