Manresa incorpora la Fàbrica Nova a les Jornades Europees del Patrimoni del 7 al 9 d'octubre

La Seu, la Cova, el Carrer del Balç, l'Espai Memòries, el Museu de l'Aigua i el Tèxtil i l'últim tram de la Sèquia seran els protagonistes dels actes

Imatge d'arxiu d'una visita guiada a la Fàbrica Nova
Imatge d'arxiu d'una visita guiada a la Fàbrica Nova | Pere Fontanals
Redacció
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:13h
Manresa se sumarà un any més a les Jornades Europees del Patrimoni amb diverses visites guiades, jornades de portes obertes i activitats del 7 al 9 d'octubre. Es tracta d'una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea, que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991.

Per aquest 2022, sota el lema Patrimoni sostenible, proposat pel Consell d'Europa, les Jornades Europees del Patrimoni conviden la ciutadania a reflexionar sobre la necessitat de protegir el nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l'ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic.

Manresa té un patrimoni cultural excepcional amb molts elements emblemàtics i se sent especialment implicada en aquesta jornada. Enguany, el principal atractiu l'oferirà la Seu de Manresa, ja que coincideix amb la celebració del Dia de la Seu. Així, el divendres dia 7 es farà la inauguració de la restauració i instal·lació del Frontal Florentí dins la basílica. Dissabte, a les 11.30 h, es farà la visita La façana nova de la Seu de Manresa i, a les 20.30h, un concert d'orgue a càrrec de Jordi Figueras. Diumenge, de 12h a 14h, hi haurà jornada de portes obertes a la basílica i, a les 20h, un concert d'orgue a càrrec de Maria Nacy.

Una altra novetat important és l'obertura de la Fàbrica Nova com a escenari d'un espectacle de dansa tradicional. El dissabte, a les 20.30h s'hi farà Fiblades, un espectacle de dansa d'arrel a càrrec de La Llançadora, en el marc de la Fira Mediterrània, que parla del llegat de les colònies i el tèxtil, que ha marcat la història del patrimoni català. Un relat d'històries que han quedat soterrades en la por, la misèria i el silenci.

El dissabte dia 8, el Centre d'Estudis del Bages oferirà una visita guiada amb el títol de Castelltallat, terra de masies, amb inici a les 9 del matí al Coll de cal Pallarès, al punt quilomètric 17,5 de la carretera BV-3008, Km 17,5, al trencall de la carretera de Castelltallat.

El mateix dissabte, a les 10h i a les 12h, hi haurà visites guiades per descobrir les exposicions de la Séquia i la Cinteria al Museu de l'Aigua i el Tèxtil (antic Museu de la Tècnica de Manresa.

El diumenge dia 9, a les 11h es podrà gaudir d'una visita a l'últim tram de la Séquia de Manresa, amb inici al punt d'informació del Parc de l'Agulla, i d'una visita guiada sobre les esglésies enderrocades de la ciutat i a l'exposició El que diuen les pedres callen els arbres, a l'Espai Memòries, també a les 11h, amb inici a l'Espai Manresa 1522 (Carrer Mestre Blanch, 4).

Divendres, de 16 a 19h, el Santuari de la Cova tornarà a obrir les seves portes i el carrer del Balç ho farà dissabte, de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h i diumenge. de 10 a 14 h.

Totes les activitats són gratuïtes, amb l'excepció de l'espectacle de la Fàbrica Nova (al preu de 5 euros l'entrada anticipada i de 10 euros a taquilla). L'organització de les Jornades Europees de Patrimoni és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones. A Catalunya, les jornades són promogudes per la Generalitat de Catalunya a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner.