Joan Queralt: «La justícia la distorsionen un centenar de jutges que no són de fiar»

El destacat jurista protagonitza el primer Pessics de Vida de la temporada

Joan Queralt entrevistat per Pere Fontanals al Pessics de Vida
Joan Queralt entrevistat per Pere Fontanals al Pessics de Vida | Col·legi de Periodistes
Redacció
29 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:26h
El cicle de converses Pessics de Vida impulsat per la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Centre Cultural del Casino, ha reprès el curs aquest dimecres, amb un diàleg entre el periodista Pere Fontanals, que ha substituït Quico Sallés, i Joan Josep Queralt, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona i expert en dret constitucional que actualment dirigeix l'Institut d'Investigació de la Facultat de Dret (TransJus). Querat també forma part del Col·lectiu Praga, que aplega juristes que defensen el dret a decidir, i és coneixedor de la justícia espanyola i del Tribunal Constitucional, del qual va ser-ne lletrat entre els anys 1988 i el 1992.

Amb la seva característica bona loquacitat, Queralt ha defensat la justícia de la qual ha dit que "està infradotada, no pot ser que a tot l'Estat hi hagi només 6.000 jutges", i ha atribuït aquesta mancança a "la voluntat dels diferents governs". "Ens caldrien més de dues vegades més de jutges", ha afirmat. "El nivell general no és dolent, i més veient en les condicions que treballen", ha sentenciat.

En aquesta mateixa defensa, ha volgut aclarir que "la justícia la distorsionen un centenar de jutges que no són de fiar", però "la pega és que estan en càrrecs mitjos o a dalt", segurament "al Tribunal Suprem és on n'hi ha més d'aquests".

Queralt ha assegurat que quan ell era lletrat del Tribunal Constitucional, entre finals dels 80 i inicis dels 90 del segle passat, l'alta judicatura no es mostrava tan conservadora com ara. "El canvi es va produir amb l'arribada d'Aznar a la Moncloa, a l'entorn de 1996. quan la dreta i l'unionisme més descarat van perdre la vergonya".

L'acte ha finalitzat amb preguntes del públic.