Successos

Danys estructurals en un edifici de la plaça Clavé de Manresa després del col·lapse d'una volta catalana

Els veïns dels quatre pisos de l'immoble han estat desallotjats preventivament

Policia Local de Manresa, Mossos d'Esquadra i Bombers, davant de l'immoble col·lapsat | Pere Fontanals
per Pere Fontanals, Manresa, Catalunya | 28 de setembre de 2022 a les 21:58 |
Les famílies dels quatre pisos de l'edifici de la plaça Anselm Clavé, 27, de Manresa, esperaven a peu de carrer l'anàlisi dels arquitectes municipals per saber si aquesta nit de dimecres podrien dormir a casa seva després que la caiguda de dos metres lineals de volta catalana als baixos, on hi ha una sabateria, hauria afectat suficientment l'estructura per aconsellar-ne el desallotjament definitiu. Finalment, però, tots han pogut tornar a casa seva tot i que una part del primer pis ha quedat precintat.

Els fets han passat aquest dimecres a 3/4 de 8 del vespre. De cop, s'ha desprès una part de volta catalana a la sabateria que ocupa els baixos de l'edifici i que es trobava oberta al públic, que, juntament al fals sostre de guix, s'ha precipitat sobre el mostrador de l'establiment. El despreniment ha tocat lleugerament una treballadora, segons ha explicat el propietari del negoci, però ha resultat il·lesa.


Els veïns han sentit un fort espetec i alguns d'ells han baixat per iniciativa pròpia al carrer, mentre que la Policia Local i els Mossos han fet desallotjar dos pisos on encara hi havia persones. Un cop l'immoble ha quedat buit, la Policia Local ha precintat tota la plaça, i els Bombers, que hi han desplaçat set dotacions, inclosa una unitat del Grup de Col·lapses Estructurals (GREC), han fet una primera anàlisi de les afectacions.

Segons aquesta primera valoració, la caiguda de la volta catalana ha tingut abast estructural, sobretot a la primera planta on hi ha hagut una lleugera baixada de sòl, però finalment, l'anàlisi dels tècnics municipals han determinat que tot el bloc era habitable, però que calia precintar una part de la primera planta per seguretat i a l'espera de continuar amb l'actuació aquest dijous.

 

Participació