Els robatoris violents baixen un 51% al Bages i el Moianès respecte de l'estiu de 2019

De juny a agost, el total de delictes a les dues comarques puja un 14,7%, sobretot provocat per un augment de les estafes, els delictes de trànsit i els delictes contra les persones

Vehicles policials en una actuació a Manresa
Vehicles policials en una actuació a Manresa | Pere Fontanals
27 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:15h
El cap de l'ABP dels Mossos d'Esquadra del Bages -que també inclou els deu municipis del Moianès-, Enric Gerónimo, es mostra "bastant satisfet" de les dades delinqüencials a les dues comarques durant la temporada d'estiu de 2022, que inclou els mesos de juny, juliol i agost. Malgrat que el total de delictes ha augmentat en un 14,7% respecte del mateix període de 2019 -2020 i 2021 "no es poden comparar per les restriccions que existien"-, "els delictes greus han baixat i ho han fet substancialment", explica.

En aquest darrer capítol, Gerónimo destaca que els robatoris amb violència o intimidació han baixat a "més de la meitat, concretament un 51%", i els robatoris amb força en immobles "també han baixat un significatiu 7,2%". El cap policial destaca que la baixada d'aquests dos tipus de delictes és important "perquè són els que tenen major visibilitat i els que creen més alarma social".

Entre els robatoris amb violència o intimidació, el nombre d'estrebades ha baixat aquest estiu un 47% respecte de l'estiu de 2019. Els atracaments a la via pública també han baixat substancialment fins a la meitat, un 50%, i encara més els assalts a l'interior d'establiments, que han caigut un 89%.

Pel que fa als robatoris amb força, els que s'han comès en establiments comercials han baixat un 55%, entre els que s'han fet en altres tipus d'empresa o indústria, el descens ha estat d'un 11%, mentre que els que s'han fet a altres llocs, com garatges o baixos, han caigut un 3,9%.

En el mateix capítol de delictes contra el patrimoni, els furts, que és el delicte més nombrós en xifres absolutes, gairebé manté les dades de fa tres estius amb un lleugeríssim descens del 0,8%. Per que fa a ocupacions d'immobles, curiosament s'han registrat el mateix nombre de denúncies que l'estiu de 2019, 41, tot i que el cap de l'ABP admet que, en aquest capítol, "no ha estat unes ocupacions gaire conflictives".

Creixen les estafes, els delictes de trànsit i els robatoris a vehicles
No totes les dades d'evolució dels delictes contra el patrimoni són positives. Aquest estiu els delictes d'estafa, "sobretot a través d'internet", han pujat un 39% respecte del mateix període de 2019. "En aquest tipus de delicte els agents no podem fer gaires coses per a la seva prevenció, més enllà de fer pedagogia amb xerrades, avisos i reunions", adverteix Gerónimo.

També han crescut molt els delictes de trànsit, un 46,1%, "però aquest és un tipus de delicte que depèn molt de l'activitat policial, o sigui que si creix és difícil saber si és que hi ha més casos o si se'n detecten més perquè has fet més controls, com és el cas que ens ocupa". Aquest tipus de delicte fa incidència a persones que condueixen vehicles havent begut, o havent pres substàncies, o que han fet conducció temerària, entre d'altres.

Els robatoris amb força a l'interior de vehicles també han pujat molt, fins a un 53,7% respecte de fa tres estius. "Era un delicte que havia caigut molt els anys anteriors i que, en canvi, aquest estiu ha viscut un repunt", explica el cap policial. "Tot i que falta una anàlisi més profunda, és possible que la pressió policial que hem fet sobre els delictes a la via pública hagi portat el delinqüent a tornar a un tipus de robatori que feia temps que estava en franca caiguda", conclou.

En aquest mateix capítol, també han crescut els robatoris amb força a domicilis mentre no hi ha ningú al seu interior, un 8,8%, "sobretot en pisos i no en cases com passava altres estius", i els delictes de danys contra propietats, amb un creixement del 8,5%.

Els delictes contra les persones pugen un 28%
Un altre dels tipus de delictes que creixen respecte de l'estiu de 2019, són els que es fan contra les persones, amb una pujada global del 28%. Les denúncies per maltractament en l'àmbit de la llar o de violències habituals en l'àmbit de la llar han pujat un 45% i 24% respectivament. "Tenim indicadors que ens fan creure que aquest increment de denúncies no necessàriament ha d'estar relacionat directament amb un increment de fets, sinó que, afortunadament, les víctimes cada vegada denúncien més", explica Gerónimo, "ens trobem amb perfils de víctima que abans no denunciaven i ara sí que ho fan".

El nombre d'amenaces, que ha crescut un 3,5%, i les lesions, amb un increment del 35% respecte de 2019 preocupen als responsables policials de les dues comarques. "Les lesions són fruit de baralles i agressions que, a diferència d'anys anteriors, han estat més individuals, no com a resultat de baralles amb molts individus, però han estat més continuades i entre persones més properes", explica Gerónimo. En aquest sentit "han creat menys alarma social, però han estat més nombroses que el 2019".

Finalment, els delictes de caire sexual han pujat un 50% respecte de fa tres estius. Aquestes dades, però, segons explica el cap policial, "s'han de posar en context perquè parlem de xifres molt petites en nombres absoluts, de manera que qualsevol desviació fa pujar -o baixar- molt el percentatge".

En tot cas, cal tenir clar que aquest increment abraça des d'un tocament fins a una violació, "i en aquest últim cas, parlem sempre d'agressions sexuals que s'han produït dins un àmbit de coneixença prèvia entre agressor i víctima", explica. "Amb això no vull restar-li gravetat a l'agressió, sinó que vull dir que no s'han donat casos de violacions aleatòries després d'assalts a la via pública".

Tremall i "socialització" de joves extutelats
El cap de l'ABP Bages - Moianès dels Mossos d'Esquadra ha volgut destacar que la reducció de la delinqüència en les seves formes més greus és, "segurament", fruit de l'operatiu Tremall que s'ha mantingut durant tot l'estiu. El Tremall és un operatiu de seguiment dels delinqüents reincidents en un operatiu conjunt de Mossos, Policia Local de Manresa i Cos Nacional de Policia "que pretén actuar en la prevenció de delictes a la via pública".

També un nou programa de "socialització" de joves extutelats que es troben a la ciutat sense una perspectiva de futur gens clara, "crec que ha influït en aquests resultats, tot i que encara és d'hora per treure'n conclusions". Aquest programa, que encara no s'ha fet públic, incideix en joves amb problemes de vulnerabilitat, habitatge i antecedents policials oferint-los formació amb un seguiment proper, i es porta a terme juntament a l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Manresa i entitats del tercer sector com la Fundació del Convent de Santa Clara.

Dades extrapolables a la ciutat de Manresa
Les dades delinqüencials al Bages i el Moianès d'aquest trimestre de juny a agost de 2022 "són totalment extrapolables a la ciutat de Manresa, ja que representa entre el 52% i el 57% del total delinqüencial de l'àrea, segons el tipus de delicte", ha aclarit Gerónimo.

Així mateix, les tendències que mostren les dues comarques "són molt similars a les que es viuen a totes les regions policials de Catalunya", ha assenyalat, "amb les particularitats específiques de cada àrea".