L'Olivera recull el Premi Casaldàliga per la seva tasca amb persones amb diversitat funcional

L'entrega s'ha dut a terme en un acte celebrat al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles aquest diumenge al migdia

Lliurament del Premi Casaldàliga a l'Olivera
Lliurament del Premi Casaldàliga a l'Olivera | Marta Pich / Clam
Redacció
25 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:37h
Membres de la cooperativa l'Olivera han recollit aquest diumenge al migdia el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2022, que concedeix anualment el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Clam. L'entrega s'ha dut a terme en un acte celebrat al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, una de les tres seus oficials del festival juntament amb Manresa i Sant Fruitós de Bages. 

El premi l'ha recollit el vicepresident de l'entitat, Pau Moragues, en representació, tal i com ha dit, "del mosaic de persones" que formen l'Olivera i que, ha assegurat, intenten seguir el llegat d'activistes com ara el mateix Casaldàliga, el religiós Manel Pousa (conegut popularment com el Pare Manel) o Arcadi Oliveres, qui també va ser reconegut pel Clam l'any 2012 amb el premi Pere Casaldàliga. En la seva intervenció, Moragues ha repassat els valors fundacionals de l'entitat per intentat "fer vida comunitària, més personalitzada i evitant la societat de consum i acollir persones amb diversitat". Una tasca, ha subratllat, basada en un projecte cooperativista d'acollida, cosa que obliga l'Olivera a "buscar totes les eines per fer-ho possible, com ara la construcció d'un projecte econòmic sòlid i viable".

L'entitat, nascuda l'any 1974 a Vallbona de les Monges, és un referent en la inserció de persones amb diversitat funcional per mitjà del treball al camp i l'elaboració de vins i olis ecològics. Des de l'any 2010, a més, l'Olivera també impulsa un projecte per a joves amb necessitats especials centrat en l'obtenció i comercialització de l'únic vi obtingut a la ciutat de Barcelona, concretament des de la masia de Can Calopa dins del Parc Natural de Collserola.

L'acte també ha comptat amb l'actuació musical de membres de l'Associació Ghana de Manresa i amb la intervenció de Valentí Oliveras, president de Clam Societat i Cinema, entitat organitzadora del festival, que ha destacat que la concessió del premi a aquesta cooperativa és "un missatge d'esperança i de valorar com cal a qui no es resigna i lluita contra la desigualtat i la justícia. Qui treballa per un món millor". 

Més enllà de les projeccions de pel·lícules, les activitats vinculades al Clam continuaran dilluns amb el club de lectura d'assaig del llibre "Un món millor" amb la seva autora, la filòsofa Marina Garcés, a 2/4 de 8 del vespre a la biblioteca de Navarcles i l'homenatge al cineasta manresà Toni Serra / Abu Ali (1960-2019) amb la projecció de diversos dels seus curtmetratges a les 9 als cinemes Bages Centre de Manresa.

A més, aquest proper dimarts el festival entregarà el seu primer Premi d'Honor, que anirà a mans del cineasta gironí Isaki Lacuesta. El director d'Entre dos aguas oferirà una masterclass gratuïta a 2/4 de 8 del vespre al Bages Centre de Manresa i posteriorment, a les 9, hi projectarà el seu darrer film, Un año, una noche.