Tret de sortida del Clam més ambiciós amb l'aclamat thriller francès «La nuit du 12»

Es podran veure una trentena llarga de pel·lícules fins el 2 d'octubre a Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages

El Clam més ambiciós oferirà una trentena llarga de pel·lícules
El Clam més ambiciós oferirà una trentena llarga de pel·lícules | Clam
Redacció
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:53h
La sala gran dels cinemes Bages Centre de Manresa ha acollit aquest divendres la inauguració i la projecció de la primera pel·lícula del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) més ambicions de les seves 18 edicions. Es tracta de l'estrena film francès La nuit du 12 (2022), de Dominik Moll, un thriller que va triomfar a Cannes i que denúncia la corrupció del poder i el masclisme. La 18a edició del Clam presenta una trentena de films del millor cinema social que es podran veure fins el 2 d'octubre a Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages. En declaracions a l'ACN, el director del certamen, Esteve Soler, ha destacat que amb tota l'oferta "el Clam pretén arribar a tots els cinèfils".

Més enllà de La nuit du 12 que s'ha estrenat aquest divendres al vespre, el Clam ha preparat una programació que inclou una nodrida oferta d'estrenes que es veuran per primera vegada a Catalunya. Es tracta de cinema avalat per actors del prestigi internacional de Penélope Cruz, Bill Nighy, Isabelle Adjani o Noémie Merlant, així com festivals del nivell de Canes, Venècia, Sundance o Berlín.

El nou director del certamen, Esteve Soler, ha destacat que una d'aquestes estrenes és En los márgenes (2022), de Juan Diego Botto. Es tracta d'una pel·lícula "molt intensa" protagonitzada per Penélope Cruz que aborda la "plaga" dels desnonaments i el treball incansable de les ONG. Segons ha explicat Soler, el film relata "amb molta versemblança" els intents d'una parella per evitar un desnonament que està condemnat a produir-se.

En la seva actitud de voler fer d'altaveu a realitats socials complexes, el festival enguany ha iniciat una estudi de ciència ciutadana al voltant del sensellarisme organitzat amb la FUB. La idea és detectar problemàtiques socials i fer una recerca activa de solucions. "Aquest estudi omple de pragmatisme el festival", ha destacat Soler.

El film que tancarà el certamen és el japonès Smart, Slow, but Steady, una de les revelacions del darrer festival de Berlin on la protagonista, una boxejadora amb discapacitat auditiva, supera les seves pors malgrat les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar.

Enguany, el certamen també atorgarà un segon Premi d'Honor al cineasta Isaki Lacuesta, que visitarà el festival per oferir una masterclass prèvia a la projecció del seu darrer film, Un año, una noche. Aquest guardó se suma al ja anunciat prèviament per al barceloní Jaime Rosales, que visitarà el certamen per estrenar el seu nou film, Girasoles silvestres.

A banda de Rosales i Lacuesta, també està previst que visitin el certamen dues de les realitzadores amb més projecció del cinema català com són Neus Ballús (Sis dies corrents) i Irene Moray (Suc de síndria), que participaran en una conversa oberta al públic.

El programa del Clam es pot consultar en aquest enllaç.