Recerca

La salut dels joves, la Covid persistent i la demència, temes de la Nit de la Recerca de Manresa

Les ponències també tractaran la desinfecció davant d'emergències sanitàries, l'impacte de la natació a nivell cardiovascular i la relació entre medicina i enginyeria

Presentació del programa de la Nit Europea de la Recerca de Manresa | AjM
per Redacció, 21 de setembre de 2022 a les 15:17 |
L'Ajuntament de Manresa i la resta d'institucions organitzadores de l'acte Amb la recerca, fem ciutat! han presentat aquest dimecres el programa d'activitats de la jornada, que tindrà lloc el proper 28 de setembre, en el marc de la Nit Europea de la Recerca. Enguany, l'acte estarà centrat en l'àmbit de la salut, on s'abordaran temes com la Covid persistent, la demència i la salut dels joves, entre d'altres.

La jornada està organitzada per l'Ajuntament de Manresa, UPC Manresa, el Campus Manresa de la UVic-UCC, la Biblioteca del Campus (BCUM), Eurecat, Althaia, Sant Andreu Salut i l'ICS Catalunya Central. Les inscripcions ja estan obertes a través d'aquest enllaç.

El regidor d'Ensenyament i Universitats, Josep Gili, ha participat en la presentació del programa d'actes i ha destacat la bona predisposició de totes les institucions en participar i fer transferència de coneixement. En la presentació també hi ha participat el director de Qualitat i Coneixement d'Althaia, Alfons Hervàs; la directora del SAP Bages-Berguedà-Moianès, Elisabet Descals, i el gerent territorial d'Eurocat Manresa, Juanjo Martín.

L'acte central consistirà en un seguit de micro-xerrades, que es faran al pati de l'antic escorxador a partir de les 7 de la tarda, impartides per investigadors i investigadores de les institucions de la ciutat. Les sis ponències seran les següents:

- La salut dels joves, impartida per l'investigador d'UManresa Albert Espelt.
- Recerca aplicada i Innovació en desinfecció davant l'emergència sanitària de la Covid-19, a càrrec de la coordinadora científica de l'àrea de sostenibilitat d'Eurocat, Irene Jubany.
- Impacte de la natació a nivell cardiovascular, impartida per l'adjunta del servei de cardiologia d'Althaia, Vanessa Martínez.
- Ajudant a transitar en el laberint de la demència: Programa el cuidador expert, a càrrec de la directora d'innovació a Sant Andreu Salut, Maria Bosch.
- (In)visibilitat de la covid persistent: automaneig i gestió en atenció primària, impartida per la investigadora de la Unitat de Recerca i Innovació de l'ICS a la Catalunya Central, Aïna Fuster.
- Medicina i enginyeria. Present i futur d'una relació necessària, a càrrec del professor d'UPC Manresa Esteban Peña.

Abans, a 2/4 de 6 de la tarda, es farà l'activitat Laboratoris oberts, que consistirà en visites guiades de 20 minuts, a espais d'UPC Manresa i UManresa, per tal que la ciutadania els pugui conèixer. A l'UPC es descobrirà què és un túnel de vent, mentre que, a UManresa, la visita mostrarà el CISARC, un entorn de seguretat que permet als professionals entrenar i aprendre per millorar el treball en equip, la seguretat pròpia i de les persones que interaccionen amb ells.

També, a 2/4 de 6, es farà l'activitat Cafè amb la recerca. La investigació per la salut a mida, que serà un espai de trobada per tal de compartir coneixement entre empreses, professionals i investigadors. Tindrà lloc a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), a l'Avinguda de les Bases de Manresa, 7-11.

Per últim, les empreses Control Live i Libèria Community exposaran dos dels seus productes, tot mostrant així la seva tecnologia d'aplicació al camp de la salut. El showroom serà al mateix pati de l'escorxador.

 

Participació