Castellnou viurà dissabte una nova jornada per aprofundir en la figura de Ramon Vila «Caracremada»

Començarà a les cinc de la tarda i comptarà amb una xerrada, el passi d'un documental, una taula rodona, una obra de teatre i un concert

Placa de record a Ramon Vila 'Caracremada', el maqui enterrat a Castellnou de Bages
Placa de record a Ramon Vila 'Caracremada', el maqui enterrat a Castellnou de Bages | AFT
Aina Font Torra
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:27h
Fa encara no dos mesos, Castellnou de Bages va celebrar un acte d'homenatge a Ramon Vila Capdevila "Caracremada", el darrer maqui català que va morir el 7 d'agost de 1963 a la Creu del Perelló d'aquest municipi bagenc, abatut per la Guàrdia Civil. De fet, en els darrers anys, l'Ajuntament de Castellnou -en sintonia amb altres entitats sensibilitzades amb la memòria històrica- ha impulsat diverses accions per recordar i divulgar la figura d'aquest antifeixista compromès les restes del qual reposen al cementiri del poble.

Aquest dissabte, 24 de setembre, juntament amb l'entitat Castellnou Cultural, el consistori ha organitzat la jornada Ramon Vila, orígens i vida d'un lluitador antifeixista, que tindrà lloc a la Sala Polivalent, ubicada al nucli històric de la vila, i serà d'accés lliure i gratuït. Començarà a les cinc de la tarda amb la xerrada Ramon Vila, fill del Berguedà, a càrrec de Rosa Serra, geògrafa i historiadora especialitzada en patrimoni industrial; membre de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, i directora de la revista l'Erol de divulgació cultural, històrica i científica de la mateixa comarca. 

Seguidament, a les sis de la tarda, serà el torn de la projecció del documental que la sèrie de TVE Els Maquis a Catalunya va dedicar a "Caracremada". Comptarà amb la presència de l'escriptor, historiador i llibertari català Ricard de Vargas, que justament va co-dirigir i guionitzar la sèrie televisiva emesa l'any 1987. 

Un cop finalitzat el documental -d'encara no mitja hora de durada-, l'actor igualadí Joan Valentí interpretarà Mort a les cunetes, una peça teatral co-creada amb David Pintó, que pretén ser un homenatge a les víctimes de la repressió franquista i que explica els fets esdevinguts la nit del 9 al 10 de febrer de 1939, en què vuit presos republicans de Súria i Valls de Torroella van ser assassinats per les seves idees a mans d'un escamot de la Guàrdia Civil. Escollit com a Millor Espectacle i Millor Actor en la 24a Mostra de Teatre de Barcelona 2019, Mort a les cunetes és un espectacle colpidor on Valentí interpreta cinc personatges (tres homes i dues dones). Acompanyat d'un acordionista, va desgranant el franquisme, l'ideari falangista, els emboscats, el Valle de los Caídos i els camps de concentració. Tot plegat, per acabar recordant que "la guerra no ha acabat, no haurà acabat, fins que totes les famílies puguin enterrar els seus morts".

La proposta que posarà punt i final a la jornada serà un concert a càrrec de Sergi Dantí. L'artista, acompanyat de Kike Ubieto, interpretarà Sembradors d'alegria, un espectacle que reivindica els himnes dels perdedors; uns himnes, assegura el mateix Dantí, que projecten un futur amb esperança.

Els últims passos de Ramon Vila i Capdevila, en obert
Amb motiu d'aquesta nova jornada de memòria que tindrà lloc dissabte, l'Ajuntament de Castellnou ha obert a tot el públicEls últims passos de Ramon Vila i Capdevila, el documental dirigit pel manresà Oriol Segon que es va estrenar l'any passat i que repassa les darreres hores de l'últim maqui català. Ho fa a través de testimonis que el van conèixer i que situen l'espectador en com van succeir els fets. Entre ells, Joan Busquets "El Senzill", company de guerrilla de Caracremada i l'únic maqui que encara viu, i Josefina Vila, la germana del protagonista.

Els últims passos de Ramon Vila i Capdevila es pot veure a través d'aquest enllaç.