Creix l'oferta d'Althaia per a residents, que podrà formar oftalmòlegs i digestòlegs

Althaia oferirà l'any 2023 un total de 23 places per a professionals en formació de 15 especialitats diferents

Foto de grup del comiat dels residents d'Althaia, aquest 2022
Foto de grup del comiat dels residents d'Althaia, aquest 2022 | Althaia
Redacció
17 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:44h
La Fundació Althaia podrà formar oftalmòlegs i digestòlegs i oferir una plaça més de resident en l'especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) a partir de l'any 2023. La institució incrementarà així l'oferta de formació sanitària especialitzada adreçada a metges residents. Aquest augment és resultat de l'aposta de la institució per formar professionals que s'incorporaran en el sistema de salut, fet que contribueix a pal·liar la manca generalitzada d'especialistes. L'objectiu es oferir una formació completa i de qualitat per tal que els futurs professionals puguin assolir l'excel·lència en les respectives especialitats. 

El Ministeri de Sanitat va comunicar primer l'acreditació de la Unitat Docent d'Oftalmologia i, posteriorment, la de la Unitat Docent de Digestologia. Això significa que a partir de l'any vinent la institució podrà oferir una plaça de metge resident de cada una d'aquestes dues especialitats. El fet que el Ministeri acrediti especialitats noves respon a un alt nivell de desenvolupament dels serveis en qüestió i un reconeixement a la seva capacitat per formar residents. A més, el Ministeri també ha comunicat que a partir de l'any 2023 les places de l'especialitat de Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia passaran d'una a dues.

D'aquesta manera, l'any vinent Althaia comptarà amb 23 places de 15 especialitats diferents. En concret, Al·lergologia, Anestesiologia i reanimació, Cirurgia general i aparell digestiu, Cirurgia ortopèdica i traumatologia, Infermeria en salut mental, Infermeria Obstètric-ginecològica, Medicina Intensiva, Medicina interna, Obstetrícia i ginecologia, Oncologia mèdica, Pediatria, Psicologia clínica i Psiquiatria, a més d'Oftalmologia i Digestologia. A banda, hi ha les places de la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS) que tenen Althaia com a hospital de referència.

Actualment Althaia compta amb 117 professionals en formació (67 residents propis i 50 de l'Institut Català de la Salut), la xifra més alta assolida fins ara. 

Formar professionals, una aposta d'Althaia
La docència i la recerca són elements claus en el propòsit, la missió i la visió d'Althaia, així com en el Pla Estratègic Talaia 2021-25. Per això se segueix treballant per ampliar el potencial docent de la institució. En un context de manca generalitzada d'especialistes la docència contribueix a formar futurs professionals que s'incorporaran en el sistema de salut. A més, acollir residents reverteix també en la millora de l'atenció als pacients en el sentit que comporta augmentar la formació i el professionalisme de tots els membres dels serveis implicats i fomenta la recerca. La intenció és, en els pròxims anys, poder acreditar noves especialitats i, d'aquesta manera, incrementar el nombre de places disponibles.

Els principals avantatges de fer la residència a un hospital com Sant Joan de Déu de Manresa són que, a diferència d'altres hospitals més grans, els residents poden aprendre directament dels especialistes, treballar braç a braç amb ells i tenir una gran capacitat d'intervenció en el procés assistencial. Des d'Althaia es dedica als residents un tracte personalitzat, proper i accessible i se'ls dona facilitats per tirar endavant nous projectes de recerca. Tots aquests elements contribueixen a una millor formació.

De fet, aquests són alguns dels aspectes que més destaquen els residents en les darreres enquestes de satisfacció realitzades pel Departament de Salut. Els resultats mostren que Althaia està per sobre de la mitjana en diferents ítems avaluats, com per exemple l'aprenentatge global, l'acollida i la integració al centre, la supervisió en les rotacions i les guàrdies i la facilitat per fer formacions externes.