La Matagalls - Montserrat fa 50 anys completant el màxim nombre d'inscrits amb 3.000 participants

La prova, organitzada pel Club Excursionista de Gràcia, es portarà a terme els propers dissabte i diumenge

La Matagalls - Montserrat compleix 50 anys
La Matagalls - Montserrat compleix 50 anys | CEG
Redacció
13 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:14h
Els propers dissabte i diumenge, 17 i 18 de setembre, es correrà la 43ena edició de la coneguda cursa de muntanya Matagalls - Montserrat, la degana de les marxes de resistència a Catalunya. Un total de 3.000 participants, 2.300 homes i 700 dones, esperen recórrer els més de 80 quilòmetres que separen les dues muntanyes en menys de 24 hores tal i com proposa el Club Excursionista de Gràcia, organitzador de la marxa des de 1972 i que per tant aquest any en fa 50 de vida.

Les primeres edicions eren bianuals, però donat l'èxit i l'alta participació es va passar a fer la convocatòria anual des de 1989. Uns 300 socis del club participen dins l'organització. El nombre de marxadors es limita a 3.000 per no erosionar el medi ambient. L'any passat es va limitar a 1.500 per les mesures de seguretat davant la Covid. En la suma de totes les edicions des de 1972 hi han participat uns 90.000 marxadors.

La presentació de la nova edició s'ha fet al Palau de la Generalitat amb la participació d'Anna Caula, Secretaria General de l'Esport i Activitat Física.

Una cursa no competitiva
La Matagalls - Montserrat passarà per cinc comarques i tres parcs naturals i no és competitiva. Es considera guanyador tothom qui faci el recorregut en menys de 24 hores. Tot i així, hi ha un nombre important de marxadors que van a fer la seva pròpia marca personal. La mitjana de temps actual és de 18 hores, tot i que a la darrera edició, a l'any 2021, el més ràpid va fer una marca de 7 hores i 58 minuts, la més ràpida de totes les edicions, tot i que s'ha de tenir en compte que el recorregut ha anat variant al llarg dels anys. 

Canvis de recorregut
En les primeres edicions la sortida era des del cim del Matagalls però per evitar l'erosió a la muntanya que podien produir tants marxadors amb els seus acompanyants pujant i baixant per aquest espai natural, el 1998 es va decidir canviar el recorregut i començar la prova al Collformic. Actualment se surt des del nucli del Brull, una esplanada i zona d'aparcament per tal de fer-la més còmoda i en millors condicions de seguretat i evitar el bloqueig de carreteres que es podia produir. 

Canvis dels marxadors
La primera edició de la Matagalls - Montserrat de 1972 va ser promoguda per dos socis del Club Excursionista de Gràcia, Carles Albesa i Jordi Ribot, tot recuperant un recorregut que havia fet per primera vegada mossèn Jaume Oliveres el 1904. A l'edició de 1972 van participar-hi 159 persones i en van arribar a Montserrat 48, entre elles dues dones. Mossèn Oliveres la va fer en 23 hores i 30 minuts, el mateix temps que van trigar els dos fundadors de la marxa de 1972. 

L'edat mitjana dels participants actualment és de 44 anys en homes i 41 en dones. Tot i així el més jove dels inscrits en aquesta edició en té 14 anys i el més gran 82.

L'equipació dels primers marxadors i dels actuals no tenen res a veure. Anaven amb botes de muntanya tipus cletes o segarrines, mitjons gruixuts i alguns enlloc de pantalons duien rochetons. Duien una gran motxilla per col·locar tot el material, llanterna, roba d'abric, aigua, menjar...

Ara porten sabatilles esportives ultralleugeres, mitjons anti-butllofes fins al genoll, que activen la circulació als bessons i redueixen el cansament, pantalons curts o malles molt lleugeres, samarreta de màniga curta de teixit tècnic que absorbeix la suor, maneguets per protegir els braços quan faci fred, motxilla amb armilla d'hidratació amb espai per portar la jaqueta de vent o paravent i la de pluja, súper lleugera, la manta tèrmica, frontal de llum LED amb piles de recanvi, algunes barretes energètiques, i el mòbil per anar fent fotos i penjar-ho tot a les xarxes socials. 

Des del mes de febrer de cada any, un equip de socis del Club Excursionista de Gràcia s'encarrega de tota l'organització. Al final seran al voltant de 300 socis els que participen en les tasques d'avituallament i control per assegurar la bona marxa de l'esdeveniment. Els avituallaments es fan de forma organitzada des de la pròpia entitat des de 1988. En total hi ha vuit controls de pas horari i sis espais d'avituallament.