Òmnium fa una crida a «obrir un nou cicle» durant l'Acte per la Llibertat de Manresa

La presidenta de l'entitat, Anna Vilajosana, emfatitza que "anar units no significa que tots siguem iguals"

Anna Vilajosana ha fet el seu parlament acompanyada dels membres de la junta d'Òmnium Bages - Moianès
Anna Vilajosana ha fet el seu parlament acompanyada dels membres de la junta d'Òmnium Bages - Moianès | Pere Fontanals
10 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:32h
L'Acte Cívic per la Llibertat que ha organitzar Òmnium aquest dissabte a la plaça Major de Manresa en la vigília de la Diada Nacional de Catalunya ha servir perquè l'entitat més representativa del moviment independentista català hagi donat per "esgotat" el cicle actual que va començar amb la històrica manifestació de l'Onze de Setembre de 2012, just ara farà deu anys.

La presidenta d'Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, ha fet una crida a "obrir un nou cicle" en aquest moment en què "moltes persones compromeses amb aquest país i en la lluita permanent per la llibertat" no han assistit a la concentració convocada a Manresa "per mostrar el seu desconcert i la seva desil·lusió".

Per això, Vilajosana ha assegurat que cal afrontar la realitat "de cara, sense por", reconeixent "on som" i mirant endavant "amb més exigència que mai". Cal, per això "generar un nou projecte que acabi amb la frustració" per posar d'acord una altra vegada "a tots els agents del moviment independentista que van fer possible l'1 d'octubre".

Per tot plegat ha emfatitzat que cal canviar la mirada, canviar el marc, "deixar de lamentar-nos" perquè "la queixa no fa avançar" i, sobretot, "no equivocar-nos d'adversari", que no és cap altre que l'Estat espanyol "que ens ensenya les ungles de la repressió cada vegada que pot".

Vilajosana ha clos el parlament afirmant que "anar units no significa que tots siguem iguals perquè la diferència, la diversitat, no és cap inconvenient", abans d'emplaçar tothom a reactivar-se aquesta Diada amb els actes que es faran a Manresa i els que es faran a Barcelona.
 

Josep Soler ha llegit el manifest de l'Acte Cívic per la Llibertat. Foto: Pere Fontanals


El desànim es nota en la convocatòria
El parlament d'Anna Vilajosana ha estat el pal de paller de l'Acte Cívic per la Llibertat que s'ha celebrat a Manresa després que entitats i partits no es posessin d'acord en l'organització unitària de la Marxa de Torxes per la Independència que hauria arribat a la seva catorzena edició.

Aquest desànim també s'ha notat, que en el moment de més assistents ha aplegat unes dues-centes persones, entre les quals representants polítics tant d'ERC com de Junts. Tot i així, l'acte ha comptat amb el suport d'una quinzena d'entitats del món cívic i cultural de Manresa.

A banda del parlament de la presidenta de l'entitat, l'acte també ha comptat amb Josep Soler, president de la Fundació Cultura i Teatre, de la sala Els Carlins, que ha llegit el manifest; amb un pilar de quatre aixecat per la colla castellera Tirallongues; amb l'himne d'Els Segadors, conduït per la coral Refilets, i per l'actuació musical de Duònia, que ha clos l'acte.