Els actes en record a Ramon Basiana culminen mostrant la vessant més «íntima» del dirigent esportiu

Després d'una setmana d'homenatges dintre de l'àmbit de l'esport, aquest dijous al vespre s'ha inaugurat, a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases, una exposició de fotos d'aquest manresà que va morir l'any passat víctima d'una llarga malaltia

Imatge de la inauguració de l'exposició
Imatge de la inauguració de l'exposició | AFT
08 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:59h
Una aranya que fa puntes de coixí. Així és com s'anomena l'exposició que aquest dijous al vespre la família de Ramon Basiana (Manresa, 1957) s'ha encarregat d'inaugurar a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases i que es podrà visitar fins al dia 30 d'aquest mes. Es tracta d'una mostra fotogràfica de diverses instantànies que aquest destacat dirigent esportiu va anar fent durant els seus darrers anys de vida. Tal com explica la seva filla, Clara Basiana, si bé sempre havia estat un gran aficionat de la fotografia, aquesta se li va magnificar quan li van diagnosticar la malaltia que va acabar enduent-se'l el mes de juliol de l'any passat.

L'exposició recull, en gran part, els moments captats durant les passejades que feia per la serra del Cadí i per Tuixent, "el poble on sempre hem estiuejat", matisa la filla. Però també n'hi ha del Delta de l'Ebre, d'Aitona i, fins i tot, alguna de Costa Rica. Totes elles tenen en comú la unicitat dels instants precisos que succeeixen a la natura: una abella pol·linitzant una flor, una colla d'arbres despentinats per la força del vent, un ocell en el moment exacte d'arrencar el vol. "L'amor per la terra, la llibertat i la senzillesa fan de fil conductor entre les diferents captures i ens aproxima a la seva forma particular de mirar, amb sensibilitat i tendresa, però també amb atreviment i sentit de l'humor", es podia llegir en el text de presentació de la mostra.

La inauguració, que ha aplegat una trentena de persones, ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, així com també amb la de Joan Ontiveros, president del Club Patí (CP) Manresa. 

Tres homenatges en una setmana
L'obertura de l'exposició ha estat el tercer i últim acte en record a Ramon Basiana que s'ha celebrat a la seva ciutat natal, Manresa. Tot i que de ben jove en va marxar amb els pares i germans, "sempre ha estimat molt aquesta ciutat i s'hi ha sentit molt vinculat", assegurava la seva filla. És per això que quan la família (liderada per Agustí Lleyda, cosí germà de l'homenatjat), va proposar a l'Ajuntament de Manresa d'organitzar quelcom en clau de reconeixement, "tothom s'hi va bolcar des del primer moment", celebrava Antònia Cañellas, vídua de Basiana. 

El primer homenatge es va celebrar el passat diumenge, 4 de setembre, coincidint amb l'inici de temporada del CP Manresa. Amb la voluntat de recordar qui va ser una peça clau en la visibilització de l'esport català al món, el club de la capital del Bages ha creat l'anomenat Trofeu Ramon Basiana, una competició que se celebrarà cada any en el marc del començament de la temporada. 

El segon reconeixement va tenir lloc durant la 51a Nit de l'Esportista de Manresa, en què es va projectar un vídeo-resum de tota la seva trajectòria professional, marcada pels gairebé vint anys al capdavant de la Federació Catalana de Patinatge (del 2002 al 2021). 

"Ens va semblar bonic que, a banda d'aquests dos homenatges vinculats a la trajectòria professional del Ramon, també se n'hi fes un que estigués més lligat a la seva part més íntima i personal", reflexiona la filla, tot afegint que la mostra fotogràfica inaugurada avui a Manresa ja es va poder veure a la Nau Bostik de Barcelona el mes de desembre passat i, un cop marxi de la capital del Bages, farà parada a Tuixent.