Un manresà s'enfronta a 18 anys de presó per deixar morir la seva esposa malalta per desatenció

Quan va arribar a l'hospital, la dona presentava múltiples úlceres, important pèrdua de teixits, larves i carn podrida a causa d'haver estat més de tres mesos al llit sense rebre la més mínima cura higiènica ni sanitària

L'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà aquest cas
L'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà aquest cas | Europapress
07 de setembre del 2022
Actualitzat el 08 de setembre a les 8:13h
L'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà divendres un manresà de 67 anys sobre qui la Fiscalia demana 18 anys de presó, entre altres mesures, per un delicte d'homicidi per imprudència greu, per un altre d'omissió del deure de socors i per lesions, per, segons l'acusació, desatendre l'atenció a la seva dona malalta, de 57 anys, fins al punt de causar-li la mort.

Els fets es remunten a finals de 2018, quan la matinada del 15 de desembre l'esposa de l'acusat va morir a l'hospital Sant Joan de Déu a causa d'un shock sèptic "causat per les múltiples úlceres infectades que presentava a tot el seu cos".

La investigació s'havia iniciat el 14 de desembre quan els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement que la dona havia ingressat a Sant Joan de Deu en un estat de deteriorament molt greu. El mateix 14 de desembre, el metge de capçalera havia donat la senyal d'alerta i el personal sanitari havia entrat en el domicili de la víctima, a la carretera de Vic, 40, de Manresa, i van trobar-la amb vida estirada al llit sobre els seus propis excrements i vòmits, i plena d'úlceres, amb evident falta de salubritat i totalment descuidada.

Contretament, en el moment d'ingressar a l'hospital, la víctima presentava múltiples ulceres profundes de decúbit, cervicals, en els plecs lumbars, sub-mamàries i a la cara posterior de les cuixes. També presentava una important pèrdua de teixits, amb visualització de l'os, una llaga profunda amb pèrdua de substància a la zona inguinal, larves al cabell i una llaga en la zona perineal amb restes de femta seca i de roba incrustada per no haver estat netejada des de feia molt temps.

La víctima patia obesitat mòrbida, problemes respiratoris i de circulació des de feia més de tres mesos que l'impedien aixecar-se del llit. La seva obesitat va comportar que requerís dels Bombers per evaquar-la per la finestra de casa seva. Durant tot aquest temps, la dona havia estat desatesa pel seu marit, que no li va prestar cap atenció de les múltiples que requeria.

La Fiscalia incideix en el fet que l'acusat, tot i conèixer les patologies de la seva esposa, de presenciar a diari el seu progressiu deteriorament físic, "no va fer res per evitar que la situació s'anés agreujant, acceptant com inevitablement unida a aquesta desatenció la mort de la seva esposa i assumint completament el risc que per a la seva pròpia supervivència implicava la seva inacció".

Segons la Fiscalia, "l'acusat podria haver solucionat aquestes necessitats mèdiques i sanitàries bé per ell mateix o a través dels serveis socials de l'Ajuntament de Manresa", però excepte en una ocasió en què va explicar el cas als serveis municipals, "va rebutjar totes les mesures que des de l'administració li van proposar i que haurien millorat la situació de la dona".

La greu situació amb que es trobava la seva esposa "no va impedir que l'acusat continués fent vida normal, sortint de casa periòdicament i relacionant-se amb altres persones", tot i que el pis on vivien ell i la seva esposa "també presentava un estat de total abandonament per falta d'higiene que va fer que la pudor arribés als pisos veïns".

Davant l'evidència que la mort de la seva esposa era imminent, el 14 de desembre de 2018, l'acusat va trucar als serveis d'emergències que, davant la gravetat de la situació, va traslladar la dona a l'hospital, on va morir poques hores després. Davant d'aquests fets, l'home va ser detingut pels Mossos d'Esquadra i posat a disposició del jutjat de guàrdia de Manresa.

Per tot plegat, la Fiscalia l'acusa d'un delicte d'omissió del deure de socors, d'un altre d'homicidi per imprudència greu i també d'un de lesions, i demana per a ell una condemna de 13 anys de presó i 5 més de llibertat vigilada per l'homicidi, 5 anys més per les lesions i una multa de sis mesos amb una quota diària de 10 euros, per l'omissió de socors.