Presentat a Castellgalí el projecte bàsic dels entorns de la Torre del Breny

Per a la ordenació i millora ambiental i paisatgística, i revitalitzar els valors singulars del monument

L'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, i el diputat Pere Pons
L'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, i el diputat Pere Pons | DiBa
Redacció
06 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:23h
La Diputació de Barcelona ha realitzat el projecte bàsic dels entorns de la Torre del Breny, un dels pocs monuments funeraris turriformes d'època romana i un dels elements més importants del patrimoni arquitectònic del municipi de Castellgalí. El projecte ha estat lliurat aquest dimarts pel diputat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, a l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno.

La finalitat del treball és, d'una banda disposar d'un instrument tècnic i econòmic al servei de l'Ajuntament, que contempli el conjunt d'actuacions a programar avaluades econòmicament, i encaminades a la ordenació i millora ambiental i paisatgística, i per l'altra, revitalitzar els valors singulars del monument des dels punts de vista històric, arqueològic, urbanístic, i en especial l'ambiental.

La urbanització de la Torre del Breny és un dels diferents nuclis de població que conformen el municipi de Castellgalí. La seva construcció, el 1974, va suposar deixar el monument amb una zona minúscula de protecció al voltant, al mig d'una rotonda i amb un entorn format per edificis unifamiliars. Aquest nucli se situa a l'alçada de l'aiguabarreig dels rius Llobregat i Cardener, a la llera oposada del riu Llobregat respecte el nucli central de la població. Tot i formar part del terme municipal de Castellgalí, s'hi accedeix a través del nucli urbà de Sant Vicenç de Castellet o a través del de Boades.

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona hi va emprendre una campanya d'excavació arqueològica el 2002, que no va proporcionar materials per datar la construcció del sepulcre, i, el 2017, en va redactar el Projecte bàsic i executiu de restauració. El 2019, l'Ajuntament, mitjançant subvenció de la Diputació de Barcelona a través del Programa complementari de reforma i millora d'equipaments locals del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019, va consolidar el monument i va acondiciar-ne l'entorn pròxim.

L'objecte del treball és millorar la imatge del monument des dels punts de vista ambiental i paisatgístic, sota el criteri de renaturalitzar l'entorn com únic element vertebrador del teixit urbà preexistent i amb capacitat d'articular i connectar el lloc amb la reordenació fluvial de les ribes dels rius Llobregat i Cardener que contempla el Pla Director Urbanístic de les Vies Blaves en el seu pas per Castellgalí.

La Torre del Breny, declarada Bé Cultural d'interès Nacional (BCIN), és un dels pocs monuments funeraris turriformes d'època romana i un dels elements més importants del patrimoni arquitectònic del municipi. És un sepulcre dels anomenats d'edicle sobre pòdium, caracteritzats per la superposició de dos cossos prismàtics, del qual només s'ha conservat el pòdium i part de la base del cos superior. Per la seva tipologia podria datar-se de la segona meitat del segle II. Formava part d'una vil·la romana establerta el segle anterior, en la qual també hi havia l'edifici de Boades, identificat com a mausoleu romà i situat a un quilòmetre de distància en direcció nord-est.