Sopar i disco infantil, i hissada de la Senyera a la Torre, per la Diada de Súria

També es presentarà la publicació de les memòries de Pere Puig Rafart al portal Memòria.cat

Galejada dels Trabucaires del Tro Gros al turó de la Torre durant l’acte central de la Diada de 2020
Galejada dels Trabucaires del Tro Gros al turó de la Torre durant l’acte central de la Diada de 2020 | AjSú
Redacció
06 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:16h
Súria celebrarà la Diada Nacional de Catalunya amb un sopar i disco infantil la vigília de l'Onze de Setembre i amb la hissada de la Senyera a la Torre i els actes al turó el mateix diumenge. Abans, aquest divendres es farà la presentació de la publicació de les memòries de Pere Puig Rafart al portal Memòria.cat, i després, el dijous, 15 de setembre, es presentarà un projecte didàctic sobre el poeta surienc Salvador Perarnau.

Els actes al voltant de la Diada a Súria començaran dijous, amb la Jornada Folkòrica Internacional de Catalunya que portarà el grup brasiler Cia Barrica al Poble Vell a partir de les 8 de la tarda.

Divendres a les 8 del vespre es farà la presentació de la publicació al portal Memoria.cat de les Memòries de Pere Puig Rafart (Súria, 1919-2003) al saló de sessions de l'Ajuntament de Súria. Les memòries d'aquest surienc, titulades Les meves vivències viscudes. De 19 de juliol de 1936 a 24 de juny de 1945 es posen a l'abast de tothom en el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa. L'acte comptarà amb la intervenció del surienc Amadeu Olives Santamaria, el periodista i membre de l'associació Salvador Redó Martí i el nebot de Pere Puig, Antoni Julián Ribera, i comptarà amb el reconeixement de l'alcalde Albert Coberó i Aymerich. La cloenda es farà amb una interpretació a càrrec del cor de La Llanterna

Dissabte, a partir de 2/4 de 9 del vespre, a les pistes de l'Escorxador, se celebrarà un sopar i disco infantil amb Cristian Hoock, per a nens i joves entre 8 i 13 anys, amb monitoratge a càrrec de l'Agrupament Escolta i Guia Joan Ros. El preu del tiquet és de 5 euros i se'n fa venda anticipada a l'establiment Milar Reguant Agut, fins al divendres 9 de setembre.

El diumenge, Onze de Setembre, Súria portarà a terme la tradicional hissada de la Senyera a la Torre. A les 7 del matí sortirà des de la plaça de Sant Joan la pedalada en bicicleta tot terreny. Una hora més tard, des del mateix punt en sortirà la caminada. A 2/4 de 9, es portarà a terme la hissada de la Senyera, es farà la lectura del manifest i es cantarà Els Segadors amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats, que coincidirà amb un galeig a càrrec dels trabucaires del Tro Gros. També es farà un pilar humà i hi haurà balls de bastons i de cascavells. Hi haurà esmorzar popular per a tots els participants.

Opcionalment, seguirà una caminada cap a la Font del Ferro i Coaner, que enllaçarà amb els actes de la Festa Major de Coaner, que s'escau aquest mateix dia.

L'organització informa les persones amb problemes d'oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en l'acte de la galejada de trabucs. Lloc: turó de la Torre.

Finalment, el dijous 15 de setembre, a les 8 del vespre al saló de sessions de l'ajuntament de Súria, es presentarà el projecte didàctic Salvador Perarnau, el poeta de Súria. L'acte anirà a càrrec d'Isabel Morales Garcia i de Josep Antoni Serra i Santallusia, de Zenobita Edicions, autors del quadern pedagògic editat per la Comissió Commemoració Perarnau (2020-21) i l'Ajuntament de Súria. Com a colofó es projectarà una breu filmació d'imatges inèdites de la diada d'homenatge que Súria va retre al poeta el setembre de 1966, ara fa cinquanta-sis anys.

Els actes a l'entorn de la Diada de Súria han estat organitzats per l'Ajuntament de Súria, Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), Trabucaires del Tro Gros i Comissió Commemoració Perarnau (2020-21), amb la col·laboració de l'ADF Defensors del Bosc, Agrupació Sardanista, Agrupament Escolta i Guia Joan Ros, Colla Castellera Salats, penyes ciclistes de la vila i Associació Memòria i Història de Manresa.

Arxivat a