Manresa es queda sense Marxa de Torxes per les desavinences entre els partits i entitats independentistes

Després de tretze edicions, la marxa deixarà pas a l'Acte per la Llibertat organitzat per Òmnium Bages - Moianès en solitari

Marxa de Torxes per la Independència de 2021
Marxa de Torxes per la Independència de 2021 | Pere Fontanals
03 de setembre del 2022
Actualitzat el 06 de setembre a les 11:19h
"El que ha passat a Manresa amb la falta d'entesa per a l'organització unitària de la Marxa de Torxes per la Independència, no deixa de ser un reflex clar del que passa a nivell de país entre els partits i les organitzacions sobiranistes". Així de clar ho veuen des d'una de les entitats que inicialment era a la comissió organitzadora de l'acte, que enguany hauria arribat a la seva catorzena edició.

La 14a Marxa de Torxes per la Independència de Manresa que hauria de celebrar-se el dia 10 de setembre al vespre com a acte previ i local de la Diada Nacional de Catalunya no es durà a terme, "si més no, aquest any", avisen des d'Òmnium. Les desavinences entre les formacions polítiques i les entitats sobiranistes de la ciutat que, com a la resta del país, fa mesos que es coven, han esclatat durant les reunions d'organització del més popular acte unitari independentista de la ciutat.

El relat del que ha passat és pràcticament el mateix entre els partits i organitzacions que ha consultat NacióManresa, tot i que cadascú carrega la culpa cap a la part contrària.

A les primeres reunions de la comissió, Òmnium, com a entitat convocant, va proposar fer un canvi de format de la Marxa de Torxes per adequar-la a la realitat actual del moviment independentista, fent un recorregut més curt i, plantejant la possibilitat d'eliminar la fórmula de les torxes per fer-la més integradora "i evitar lectures a la contra interessades". Així, la primera opció va ser que la Marxa sortís de la plaça 1 d'Octubre, als jutjats, passés pel passeig de la República -antic Alfons XII- i finalitzés a la plana de l'Om.

Inicialment, la majoria d'agents es van afegir a aquesta proposta, excepte l'ANC, que va optar, ja de bones a primeres, per desvincular-se de l'acte unitari. Des de l'antiga Fundació Independència i Progrés, Josep Huguet reflexiona que "hem de ser conscients que l'independentisme no es troba en el seu millor moment i fer un recorregut més curt era el més adequat per no evideciar-ho tant".

Com l'ANC, tampoc el Consell per la República no ho va veure amb massa bons ulls, però va continuar assistint a les reunions. Cal dir que, malgrat ser-hi convidats, ni la CUP ni el PDECat no van participar en cap reunió de la comissió de la Marxa de Torxes.

El següent punt en discòrdia va ser el manifest unitari que havia de llegir-se al final de la Marxa. Des d'Òmnium es va encarregar una primera proposta de mínims que no va ser acceptada per Junts, que, alhora va presentar la seva. També el fet de convidar o no convidar algú a fer un parlament, a banda del manifest, com s'havia fet en les edicions anteriors, va sembrar la discòrdia.

"Sempre convidàvem algú de fora que ens fes un parlament, però aquesta vegada no es va voler", explica el president de Junts a Manresa, Toni Massegú, "i mira que les dues darreres persones que el van fer -Núria Cadenes i Marta Roqueta- no eren pas de la nostra corda...". En aquest punt de desencís, Junts també va proposar tornar a canviar el recorregut per fer-lo des de la plaça Sant Domènec fins a la plaça Major.

Quan van veure que les seves propostes no prosperaven, Junts, i també el Consell per la República, es van desmarcar de la comissió. "Havíem acceptat el canvi de recorregut inicialment a l'espera de com prosperava tot plegat, però finalment no ens vàrem posar d'acord", explica Massegú, que reflexionant en veu alta es pregunta "si hi havia intencionalitat en aquests canvis per provocar el trencament".

Finalment, ERC i Foment de la Memòria Popular -l'antiga Fundació Independència i Progrés- també van decidir desmarcar-se de l'acte i van proposar que fos Òmnium qui, com a entitat, organitzés un acte per ella mateixa de cara a la vigília de la Diada. "Ens vàrem apartar per evitar lectures interessades de part i perquè no tenia sentit organitzar una nova Marxa de Torxes, que havia de ser unitària, amb només tres agents", explica Huguet.

La nova proposta: l'Acte per la Llibertat
Davant d'aquest panorama, Òmnium Bages-Moianès ha convocat un Acte Cívic per la Llibertat a la plaça Major, el dissabte 10 de setembre a 2/4 de 9 del vespre, que inclourà la lectura d'un manifest amb el suport de les entitats cíviques i culturals que s'hi han volgut afegir.

L'acte comptarà amb la participació de la colla castellera Tirallongues i, després de la lectura del manifest, la presidenta territorial de l'entitat, Anna Vilajosana, farà el parlament, especialment centrat en el nou cicle que des de l'entitat es creu que cal iniciar.

El concert de cloenda anirà a càrrec de Duònia, duet format per Anna Piqué (veu) i l'Albert Camprubí (guitarra i veu), que fan versions en català de temes de totes les èpoques i estils.

El cartell de l'Acte per la Llibertat el signa l'artista navassenc Valentí Gubianas, il·lustrador de literatura infantil i juvenil, llibre de text i murals de gran format.

La crisi de l'independentisme es viu també amb els autocars a Barcelona
Òmnium ha fet una crida a participar a aquest Acte per la Llibertat de dissabte i també en els que es faran l’endemà a Barcelona, especialment la Festa per la Llibertat, que organitza Òmnium, i la manifestació de la tarda, organitzada per l’ANC, amb el suport de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Òmnium.

El cert, però, és que la profunda crisi que viu l'independentisme català també es nota al Bages i al Moianès pel que fa a l'assistència prevista als actes de Barcelona per a l'Onze de Setembre.

Fa tres anys van sortir seixanta autocars des del Bages i el Moianès per participar a la manifestació organitzada per l'ANC a la capital del país, i l'any passat, amb la pandèmia activa, se'n van omplir catorze. Enguany, ja sense les restriccions, l'ANC treballa amb una previsió de contractar-ne deu, i amb dificultats.

"Aquest distanciament entre les diferents maneres de plantejar l'estratègia de l'independentisme trigarà anys a resoldre's, més d'una legislatura: les posicions estan molt enfrontades", opina Huguet.