Festes majors

Cardona concentrarà una quarantena llarga d'actes durant els quatre dies de Festa Major

Buhos, Les que Faltaband, Les Anxovetes o l'Orquestra Cimarron són alguns dels caps de cartell musicals

Campos, Estruch i Camps a la plaça del Corre de bou, que gairebé ja està muntada | Pere Fontanals
per Redacció, 2 de setembre de 2022 a les 14:11 |
La Festa Major arriba a Cardona del 10 al 13 de setembre. Durant els quatre dies de Festa Major, Cardona comptarà amb els seus principals actes: els tradicionals Corre de bou, amb 600 anys d'història, el ball de Bastons, amb més de 350 anys, els balls de l'Àliga, el concert de la Banda de Música de Cardona, la trobada de Gegants, així com altres actes pensats per a tots els públics, com ara la tradicional nit de l'Empalme que obrirà la festa a la vila. Els actes de Festa Major han estat presentats aquest divendres per l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, el regidor de Festes i Cultura, Salvador Campos, i la regidora d'Igualtat, Maria Camps.

El tret de sortida de la Festa Major el donarà el pregó institucional, a càrrec de Josep Maria Solé, activista en drets humans i director de la Fundació Support-Girona. Serà dimecres 7 a les 8 del vespre, a la sala de plens de l'Ajuntament. 


Programació variada


Els grups Buhos, la Banda de Neón o un tribut a Estopa (Ultrarumba) obriran la nit cardonina de divendres de Festa Major, coneguda com a la nit de l'Empalme, que recupera la plaça de bous com a espai de concerts i festa. 


Ja dissabte, al matí destaca l'acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya amb la col·laboració de l'Associació Memorial 1714, o l'espectacle infantil La llebre i la tortuga. A la tarda, la tradicional processó de la Mare de Déu del Patrocini, acompanyada de la Banda de Música de Cardona i el ball de Bastons i l'Àliga de Cardona o una de les activitats recuperades enguany, l'espectacle de correfoc amb Bruixes de Cardona i el Drak Kalium

Diumenge, la festa seguirà amb l'acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, amb la participació de la Coral Cardonina, i el passacarrers i ballada de Gegants. Al vespre, concert de la Banda de Música, ball de Festa Major amb l'Orquestra Cimarron i concert jove a càrrec de Les Que Faltaband i DJ Rial

De cara a dilluns, el tradicional encierro pels carrers de la vila obrirà les activitats que portaran des de sardanes al passeig de la Fira fins al castell de focs o ball amb Cafè Trio

Finalment, dimarts 13, destaca un concert-vermut a càrrec de Dr. Swinguez, l'espectacle Brots de l'actor Toni Albà o un final de Festa Major amb les havaneres de Les Anxovetes.

El web municipal compta amb un apartat de Festa Major on poder consultar tots els actes així com tota la informació d'interès en el següent enllaç.

A més, durant les nits de divendres, dissabte i diumenge hi haurà un Punt Lila, espai que es crea per donar visibilitat i prevenir les violències masclistes i sexuals i atendre possibles agressions amb la presència de personal especialitzat. Divendres 9, de 22h a 6h, al passeig de la Fira; dissabte 10, de 22h a 3h, a la plaça del Vall i diumenge 11, de 22h a 1.30h, al Passeig de la Fira.

Venda d'entrades: dilluns 5 de setembre a les 10 del matí


Les entrades pel Corre de bou es posaran a la venda on line a partir del 5 de setembre a les 10 del matí i caldrà portar el rebut de compra per bescanviar i recollir les entrades físiques a l'Oficina d'Atenció de la Festa Major (Centre Cardona Medieval –voltes de la Plaça de la Fira-) als següents horaris indicats:

- Quan? Del 5 al 10 de setembre, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores / De l'11 al 13 de setembre, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores
- Què? Actes del Corre de bou, del teatre a l'Auditori Valentí Fuster (dimarts 13) i del Festival Còmic Taurí (diumenge 18).

Més activitats


Prèviament a la Festa Major, l'entitat juvenil Cardona Jove, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cardona, ha organitzat la ja popular Setmana de la Joventut, del 3 al 8 de setembre. Es poden consultar tots els actes previstos a través dels canals oficials de Cardona Jove.

Per altra banda, l'Associació Cultural 18 de setembre també organitza el ja tradicional Aplec de Cardona amb activitats culturals i festives els dies 16, 17 i 18 de setembre.

Contra les violències masclistes


Coincidint amb l'arribada de la Festa Major, Cardona ha presentat una campanya per a l'eradicació i prevenció de les violències sexuals. La campanya porta l'etiqueta #NomésSíésSí i està basada en cinc situacions que poden passar al municipi amb missatges contundents i clars a través de cinc vídeos.

L'Ajuntament de Cardona, adherit al Protocol davant les violències sexuals en espais públics d'oci del Bages, vol fer front a la violència envers les dones, així com també a altres violències que tenen l'origen en el sistema sexe-gènere i heteropatriarcal (violències de gènere).

La Regidoria posa la mirada en diferents situacions de violència masclista que es produeixen en el nostre dia a dia, contextualitzades en l'entorn més proper, amb l'objectiu de garantir la prevenció i fer-hi front.

Maria Camps, regidora d'Igualtat, remarca que, d'aquesta manera, es mostra "una resposta institucional i ciutadana contra les violències sexuals i ens reafirmem en la tolerància zero sobre qualsevol agressió masclista i discriminatòria que es pugui produir a Cardona."

"Volem que aquesta campanya serveixi com a eina per afrontar conjuntament aquesta problemàtica, així com per acompanyar i atendre a totes les persones agredides", ha recordat Camps.

 

Participació