«Volem que la Setmana de Jocs al Carrer creixi perquè té el potencial de fer-ho»

Nasi Muncunill, director del CAE, parla del passat, el present i el futur d'aquesta activitat que inaugura la seva vintena edició aquest dimarts a la tarda

Nasi Muncunill, director del CAE
Nasi Muncunill, director del CAE | CAE
30 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:00h
Queden poques hores perquè la plaça Sant Domènec es converteixi en l'escenari d'inauguració de la vintena edició de la Setmana de Jocs al Carrer, una activitat impulsada pel CAE que, agafant com a punt de partida el Milcentenari Park (una proposta de lleure generalista destinada a infants que es va dur a terme del 1996 al 2003 a la mateixa plaça Milcentenari), s'ha acabat convertint en un dels esdeveniment catalans al voltant del joc més longeu i reeixit. Tant és així que municipis com Terrassa, ja fa uns anys que van decidir exportar aquesta creació del CAE a les seves places i carrers. A banda, l'entitat manresana s'ha fet un fart de participar en congressos i xerrades per compartir la seva experiència al voltant d'aquesta activitat, que cada any que passa genera més adeptes, fins i tot d'àmbit internacional.

Aprofitant l'efemèride (que es complementa amb una exposició retrospectiva a l'Espai Plana de l'Om), NacióManresa ha parlat amb el director de l'entitat que dona vida a la Setmana de Jocs al Carrer, Nasi Muncunill, sobre els orígens i els reptes de futur d'aquesta iniciativa que enguany tindrà lloc del 30 d'agost al 3 de setembre, una setmana abans del que és habitual a causa de l'avançament del curs escolar.

- Després de dos anys continguts per les restriccions, deuen haver gaudit organitzant la Setmana de Jocs al Carrer d'enguany!

- Sí, bàsicament perquè tornem al model de sempre; un model accessible a tothom i desplegat per set places del Centre Històric. Tot i així, mentre que en les edicions del 2020 i el 2021 vam haver de destinar molts esforços per adequar-nos a les mesures de seguretat, aquest 2022 hem hagut de treballar de valent per apagar altres focs.

- Què vol dir?

- Que des del moment que es va anunciar que el curs escolar començaria una setmana abans, nosaltres vam haver de reestructurar, a corre-cuita, el que ja teníem pensat. La Setmana de Jocs al Carrer és una activitat que se celebra entre el final de la Festa Major de Manresa i l'inici de l'escola amb una intencionalitat molt clara: fer que a la ciutat hi passin coses! I és que durant aquest lapse de temps (a vegades més curt i a voltes més llarg), hi ha molt poc moviment, a les places. I les famílies i els adolescents encara tenen ganes de fer coses lúdiques.

- Enguany, aquest lapse de temps serà molt curt; no es van plantejar l'opció de fer-ho coincidir amb la tornada al col·legi?

- Ens feia por que no funcionés. Hem de pensar que un cop engega el curs, les rutines i les dinàmiques familiars canvien, i patíem per si això es traduïa en menys participació.

- Em sembla que vaig llegir que en l'edició del 2019 van registrar prop de 6.000 participants. Estan contents de la resposta ciutadana?

- Molt. La Setmana de Jocs al Carrer fa ciutat; genera ciutadania. Tot aquest aspecte relacional, de trobar-te al carrer, d'asseure't en una taula i jugar -ja sigui amb el teu nucli familiar o d'amistats o amb gent que no coneixes-, tot això fomenta la relació entre les manresanes i manresans. I no una relació qualsevol, sinó una relació basada en la inclusió i la cohesió, dos elements que a nivell organitzatiu, tenim molt en compte.

- En quin sentit?

- Ja fa uns quants anys que entre dels voluntaris que ens ajuden a dinamitzar l'activitat, n'hi ha que venen d'Ampans, del programa PILS i del CFGS d'Animació Sociocultural i Turística de l'institut Guillem Catà. Dintre d'aquesta voluntat inclusiva i de cohesió també treballem per fer descobrir espais de la ciutat a gent que potser ni els coneixia. Com? Doncs habilitant-hi espais de jocs. És el cas, per exemple, de la plaça Montserrat, de la plaça Icària o de la plaça de la Música

- Què li falta a la Setmana de Jocs al Carrer que encara no tingui?

- Sumar-hi cada cop més entitats i col·lectius de la ciutat i vincular-nos a més projectes internacionals.

- Carai! Anem forts!

- Volem que la Setmana de Jocs al Carrer creixi perquè té el potencial de fer-ho. És per això que les línies de futur que ens plantegem passen per agermanar la iniciativa a algun tipus d'intercanvi de joves, preferentment internacional, perquè puguin descobrir el potencial educatiu, transformador i inclusiu del joc, així com també per anar incorporant, progressivament, entitats que se sentin còmodes amb l'estructura de l'activitat. En aquest sentit, l'experiència d'enguany de Vine a jugar amb..., ja va una mica en aquesta direcció de donar l'oportunitat a persones i entitats perquè puguin col·laborar només un dia amb una programació més flexible d'activitats que s'ubiqui a les places que ja són estables. Volem que tothom se senti la Setmana de Jocs al Carrer una mica seva.

- Us preneu aquests dies de presència a l'aire lliure com un aparador per donar a conèixer l'entitat?

- En absolut. El CAE ja té un aparador important durant tot l'any. És una entitat molt polifacètica que està present a escoles, al carrer, fent formacions... Per tant, projectar el CAE només des de la Setmana de Jocs al Carrer no seria correcte perquè estaríem obviant molts altres elements.