La música entra de ple a la Festa Major de Manresa

Èxit de la Fúmiga a la plaça Sant Domènec en un vespre-nit de concerts a la ciutat

El públic ha omplert la plaça Sant Domènec durant el concert de la Fúmiga
El públic ha omplert la plaça Sant Domènec durant el concert de la Fúmiga | AjM
27 d'agost del 2022
Actualitzat a les 15:18h
La música ha entrat de ple a la Festa Major de Manresa amb l'arribada del cap de setmana. El vespre-nit de divendres ha servit per simultaniejar concerts a diverses places de la ciutat. Estils diferents, dels més tradicionals als més ballables passant pels sons més actuals, per a que ningú no tingui excusa per quedar-se a casa.

La Fúmiga, la principal proposta de la nit, ha omplert la plaça Sant Domènec de gent desitjosa de ritme, d'estiu i de Festa Major. Paral·lelament, la plaça Porxada acollia la Cobla - Orquestra Montgrins per aquells que s'estimen més el ball de costums compartit en parella. La mateixa Montgrins ja havia protagonitzat el consert de tarda al mateix escenari unes hores abans.

El ritme i la dansa havien començat a la plaça Major amb l'espectacle de dansa d'arrel tradicional Mentrestant a càrrec de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, i amb els típics balls de Festa Major de Diesa al passeig de Pere III, amb l'irreductible Joan Vilardeny.

Mentrestant, els Amics de la salsa i el cubason organitzaven un taller-ball a la plaça de Crist Rei. Ritme, dolçor i passió s'han conjugat entre els participants.

La Festa Major continua
La Festa Major continua aquest cap de setmana. El dissabte al matí, abans del pregó, s'ha programat una visita a Can Poc Oli. A partir de les 5 de la tarda, se celebrarà l'Oreneta d'Or, la cercavila popular i els balls finals a la plaça Major. A partir del vespre, hi haurà circ a la plaça Porxada i observació amb telescopi a Puigmercadal.

A 2/4 de 10 del vespre, hi haurà la tradicional Mostra del Correfoc a la plaça Major. Enguany. Com a novetat, s'ha fet un sorteig a través de les xarxes socials perquè 30 persones puguin veure la Mostra des de la segona planta de l'edifici nou de l'Ajuntament. Aquesta proposta també s'ha fet per a la Ballada de la imatgeria de diumenge i per al Correfoc de dilluns.

A les 11 de la nit del dissabte, la plaça Major acollirà la mostra de dansa folklòrica d'intercanvi de l'Oreneta d'Or Ciutat de Manresa, enguany amb l'actuació convidada del Grupo de Danzas Caño Gordo de Tarancón (Osca). La mateixa nit hi haurà concerts al carrer Sallent, amb Els Catarres de cap de cartell, The Txandals a la plaça Sant Domènec, o Jan Bonet Trio a la plana de l'Om.

La tronada canvia de data
Diumenge al matí i al migdia serà el torn dels actes més tradicionals, amb els seguicis de la Festa Major, la missa a la basílica i la tronada manresana, que canvia de data després que fins ara es fes durant la cercavila del dissabte. A continuació, el mateix diumenge, hi haurà sardanes, la ballada de la imatgeria manresana i la ballada popular de la Bolangera i del ball Rossinyol. A principis del mes d'agost es va fer públic un vídeo tutorial, produït per Gedi Media amb la col·laboració de BBVA, perquè tothom pugui aprendre a casa a fer aquests dos balls. El mateix diumenge al matí, hi haurà la diada castellera a la Plana de l'Om. Diumenge també serà el torn del concert de Pedro, del talent show de TV3Eufòria. Serà a la plaça Sant Domènec a partir de 2/4 de 12 de la nit. La mateixa nit també comptarà amb la música d'Habla de Mi en Presente, al carrer Sallent, i Hotel Cochambre a la plaça Major.

El Castell de Focs i el Correfoc, dos dels actes més multitudinaris
L'activitat tradicionalment més multitudinària es preveu que torni a ser el Castell de Focs, diumenge a les 10 de la nit al parc de l'Agulla, a l'entorn del llac. Abans, durant la tarda, hi haurà hagut 30 espais de jocs al parc, a més a més del Repte Circular. Es tracta d'una activitat educativa sobre economia circular com a base del desenvolupament sostenible, organitzada per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA. Durant la tarda, també hi haurà diverses activitats i espectacles familiars al parc.

El darrer dia de Festa Major, dilluns, començarà amb una jornada de portes obertes al Museu de la Tècnica, durant tot el matí. A la tarda se celebrarà l'activitat Sardanes al cor de Catalunya, després que s'ajornés dijous per la tempesta. Durant la tarda, hi haurà diverses activitats familiars al centre de Manresa que culminaran a 2/4 de 10, amb el Correfoc de Xàldiga, que enguany celebra els 40 anys. Per aquest motiu, la imatge de cartell de la Festa Major 2022 representa la màscara d'una de les figures del Correfoc, el Boc. El correfoc farà esclatar de nou els carrers i places del nucli antic i acabarà amb el ball a la plaça Major, amb la Tropical.