Les obres d'ampliació i modernització del Nou Congost podrien començar a finals de 2023

L'Ajuntament de Manresa ha aprovat l'expedient de contractació del concurs de projectes que han de definir com es portarà a terme l'actuació proposada per l'equip redactor

Representants de l'Ajuntament i d'entitats esportives i culturals de Manresa
Representants de l'Ajuntament i d'entitats esportives i culturals de Manresa | Pere Fontanals
24 d'agost del 2022
Actualitzat a les 22:57h
Tret de sortida a l'ampliació i modernització del pavelló del Nou Congost de Manresa. A partir d'aquest dijous, els equips d'arquitectes ja podran presentar-se a la primera convocatòria de contractació del concurs de projectes per definir el futur pavelló, que serà multifuncional i s'adaptarà en origen per encabir-hi espectacles que requereixin gran capacitat i que preveu un increment de l'aforament en, com a mínim, 1.500 localitats.

A partir d'aquest dijous, els equips que vulguin presentar el seu currículum per optar a la redacció del projecte, tindran un mes per fer-ho. D'aquesta primera volta en sortiran cinc equips finalistes a partir, sobretot, de la seva experiència prèvia en la redacció de projectes de grans equipaments i altres elements curriculars.

Després de la selecció dels cinc finalistes, s'obrirà una segona volta de 45 dies per a que presentin els esbossos de projectes concrets per a l'ampliació i modernització del Nou Congost seguint les indicacions dels requisits que l'Ajuntament ha redactat amb les entitats esportives i també amb les culturals que organitzen grans esdeveniments. Entre els cinc finalistes, el jurat aplicarà les puntuacions i en sortirà un projecte guanyador.

A partir d'aquí, l'equip d'arquitectes que hagi estat seleccionat tindrà sis mesos per redactar el projecte bàsic i executiu definitiu. Entre tots els terminis, el govern municipal calcula que es podria tenir el projecte definitiu l'estiu de 2023. El pressupost total per a la contractació del concurs de projectes per ampliar i modernitzar el nou Congost és de poc menys de 500.000 euros. D'aquests, 14.520 euros seran per pagar els equips d'arquitectes finalistes que, com marca la llei, han de cobrar poc més de 3.000 euros cadascun d'ells. Uns altres 340.000 euros seran per a la redacció final del projecte guanyador. La licitació també preveu la direcció del projecte, valorada en 145.200 euros.

Segons ha explicat l'alcalde, Marc Aloy, "l'Ajuntament ha aconseguit la partida per al pressupost de la contractació del concurs, i treballa intensament perquè Generalitat, Diputació i govern de l'Estat incloguin partides per a les obres del pavelló ara que es comencen a debatre els pressupostos de 2023 d'aquestes institucions". El govern municipal treballa amb la previsió que les obres pugin entre uns "gens menyspreables" 6 i 8 milions d'euros. Si s'aconseguís fer entrar partides als pressupostos de les administracions superiors, les obres es podrien licitar i iniciar-se de cara a finals de 2023.

Tot i així, el govern municipal és conscient que és una obra de mig termini, que "no la tindrem feta demà passat". En aquest sentit, han recordat que la construcció de l'actual Nou Congost va durar un any i mig, i treballar per modificar i ampliar una estructura ja construïda i en la que a més a més, hi ha activitat diària, "és més complicat que fer-ho tot de nou des de zero".

L'inici de la contractació del concurs de projectes ha estat presentat aquest dimecres per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, el primer tinent d'alcalde, Valentí Junyent, el regidor d'Esports, Toni Massegú, i la regidora de Cultura, Anna Crespo. L'acte ha comptat amb la presència de representants del Bàsquet Manresa, del Manresa Club Bàsquet Femení, del Club Bàsquet Manresa 2015, i també de les entitats culturals MEES (responsable de la gestió del Kursaal), El Galliner i Casa de la Música de Manresa.

Voluntat de ser el tercer pavelló del país
La modernització i ampliació del pavelló té la voluntat de convertir el Nou congost "en un equipament esportiu i cultural de referència no només a Manresa i a la Catalunya Central, sinó a tot el país", segons ha indicat Aloy, "just darrere del Palau Sant Jordi de Barcelona i l'Olímpic de Badalona, amb una capacitat similar al Barris Nord de Lleida". 

Més enllà de l'ampliació, que suposarà passar d'una superfície ocupada de 8.000 m2 a una de nova d'11.000 m2, i incrementar l'aforament en un mínim de 1.500 localitats, principalment amb segones graderies darrere les cistelles, els projectes que es presentin hauran de contemplar l'adequació de l'equipament a les normatives vigents i també als requisits de les lligues de bàsquet professional, ACB i FIBA.

Els projectes hauran d'incloure la millora de la segmentació de les zones de graderia per tal de diversificar la tipologia de localitats (ja sigui creant zones per a localitats a preus econòmics, com zones reservades o localitats preferents); la millora o substitució de l'automatisme de recollida i desplegament de la grada situada a planta baixa; l'adequació del nombre de localitats per fila i l'amplada de les escales a la normativa vigent; la renovació del parquet de la pista; la instal·lació de cortines separadores de pistes transversals; la substitució dels marcadors electrònics (actualment obsolets), i l'ampliació de la pista de joc i del seu espai perimetral: la pista haurà de fer 16 x 28 metres (actualment en fa 15 x 28) i hi haurà d'haver dos metres per a la publicitat i les càmeres de televisió, i dos metres de seguretat perimetral pel jugador, fora dels límits de la pista de joc.

També hauran de preveure la millora del sistema d'il·luminació amb la incorporació de la tecnologia LED, la millora del sistema de climatització i l'adaptació de l'equipament a les persones amb mobilitat reduïda, amb un ascensor per anar de la planta 0 a la 1, l'habilitació de zones i l'adequació dels circuits.

Pel que fa a l'ús sociocultural del pavelló, les actuacions hauran de permetre desenvolupar activitats diverses (concerts, assemblees o festivals infantils, entre altres) amb un aforament de 6.000 persones (aproximadament 3.000 a la pista de planta baixa i 3.000 a les graderies de les plantes superiors).

Així, caldrà que els projectes que es presentin recullin necessitats com ara la possibilitat que algun tram de graderia sigui retràctil per poder-hi ubicar un escenari per a espectacles multitudinaris; la creació de noves sortides d'emergència i de circuits d'evacuació; la col·locació de portes antipànic i tallafocs; la millora dels sistemes de renovació de l'aire i de seguretat en cas d'incendi; l'habilitació d'una zona de càrrega i descàrrega de fàcil accés des del carrer fins a la pista central (planta baixa), o la construcció de nous magatzems per a elements, materials voluminosos i vehicles auxiliars.

Les bases també premien el projecte que contempli una afectació mínima al calendari esportiu del Bàsquet Manresa i altres, mentre es realitzin les obres, de manera que es puguin compatibilitzar el màxim de temps possible. "Cal tenir present que el calendari del Baxi Manresa deixa molts pocs períodes lliures per aquelles actuacions que siguin més invasives, sobretot si arribem lluny a la lliga", ha explicat Aloy, "de manera que és un tema que cal valorar".

En honor al bàsquet
Tant l'alcalde com el regidor Massegú han volgut destacar que tant el pas del Vell al Nou Congost de 1992, com la voluntat d'ampliació que s'ha presentat aquest dimecres "no haurien estat possible sinó fos que fa més de 90 anys que tenim un equip de bàsquet que ha competit ininterrompudament, més de 75 dels quals a l'elit del bàsquet estatal".

"A banda que hem de recordar que aquest és un equipament que mai no està aturat", ha afegit Massegú. "No és com aquells espais que es construeixen per a un acte o un certamen específic que, quan s'ha acabat, no saben que fer-ne".
Arxivat a