Hopkinson Smith oferirà el concert commemoratiu de l'Any Joan Carles i Amat a Monistrol de Montserrat

L'acte central de la commemoració del 450è aniversari de l'autor del primer tractat de guitarra d'Europa es farà en dues funcions, a l'església de Sant Pere i al Museu de la Música de Barcelona

Hopkinson Smith i Sílvia Bel protagonitzaran el concert commemoratiu de l'Any Joan Carles i Amat
Hopkinson Smith i Sílvia Bel protagonitzaran el concert commemoratiu de l'Any Joan Carles i Amat | Promocional
Redacció
18 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:58h
Monistrol de Montserrat es prepara per celebrar l'acte central de l'Any Joan Carles i Amat amb el Concert Commemoratiu del 450è aniversari del seu antic conterrani, autor del primer tractat de guitarra d'Europa. En serà el protagonista Hopkinson Smith, una autèntica llegenda de la música antiga i els instruments històrics de corda polsada. Al seu costat, l'actriu Sílvia Bel participarà com a recitadora dels cèlebres Quatre-cents aforismes catalans del monistrolenc.

Aquest concert en homenatge a Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642) tindrà lloc el dissabte 24 de setembre a les 9 del vespre a l'església de Sant Pere de Monistrol i representa l'acte central de l'Any Joan Carles i Amat, impulsat per l'Associació Joan Carles i Amat i el Departament de Cultura de la Generalitat.

El mateix Hopkinson Smith ha ideat un programa concebut had hoc per a l'ocasió: Principis i iniciatives: Joan Carles i Amat i la improvisació amb la guitarra i el llaüt. Amb la figura del monistrolenc situada en el punt crucial del trànsit del Renaixement al Barroc, en aquest concert s'agermanen els dos instruments més característics de l'antiga família de la corda polsada d'aquell període: el llaüt renaixentista i la guitarra de cinc ordres del barroc.

Al costat de Hopkinson Smith, l'actriu Sílvia Bel anirà intercalant recitacions dels Aforismes de Carles i Amat entre les peces musicals, en una mostra del polifacetisme d'aquest arquetípic home del Renaixement català. El concert es repetirà amb el mateix format l'endemà, diumenge 25 de setembre a 2/4 de 6 de la tarda, al Museu de la Música de Barcelona.

L'organització donarà, pròximament, més detalls sobre el programa d'obres i autors.

Concert Commemoratiu del 450è aniversari de Joan Carles i Amat
Principis i iniciatives: Joan Carles i Amat i la improvisació amb la guitarra i el llaüt
Dissabte 24 de setembre del 2022 a les 21 hores

- Església de Sant Pere de Monistrol de Montserrat

Diumenge 25 de setembre a les 17.30 hores

- Repetició del concert al Museu de la Música de Barcelona

Hopkinson Smith llaüt renaixentista i guitarra de cinc ordres. Amb la participació de Sílvia Bel recitant els Aforismes de Joan Carles i Amat


Balanç positiu del primer semestre
Després del balanç positiu del primer semestre, el Concert Commemoratiu representa l'eix central del tram final de l'Any Joan Carles i Amat, que es va iniciar el 23 de juliol amb la conferència del professor Rolf Bäcker en el marc del Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet de l'Infant.

Entre les activitats d'aquest segon semestre en destaquen el concert all Born CCM de Barcelona (22 d'octubre), les activitats en l'àmbit universitari (octubre/novembre: Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Lleida) i l'acte final a Monistrol de Montserrat (10/11 de desembre).