Desallotgen unes cent persones que volien dormir al parc natural de Montserrat o observar els Perseids

Els Agents Rurals demanen "prudència" per l'elevat risc d'incendi en el segon dispositiu més important de l'estiu

Agents Rurals i ADF al coll de Can Maçana, un dels accessos a Montserrat
Agents Rurals i ADF al coll de Can Maçana, un dels accessos a Montserrat | Laura Fíguls
Redacció
13 d'agost del 2022
Actualitzat a les 18:38h
Patrulles dels Agents Rurals en col·laboració amb altres cossos de seguretat vigilen aquest dissabte que ningú entri als vuit espais naturals que s'han tancat amb l'activació del nivell 3 del pla Alfa per l'elevat risc d'incendi. A Montserrat, patrulles nocturnes han informat els que havien pujat a observar els Perseids que a partir de mitjanit els accessos al parc natural quedarien tancats i han desallotjat un centenar de persones que volien dormir a la zona de les Ermites. El cap de l'Àrea Bàsica de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jordi Carraco, demana "prudència" en el que és el segon dispositiu més important de l'estiu. La previsió és que sigui un episodi "molt intens" de calor, amb risc "extrem" d'incendi, però "relativament curt".

El nivell 3 del pla Alfa s'ha ampliat aquest dissabte a la mitjanit a 249 municipis de 23 comarques i a vuit massissos, que són Montserrat, Montsant, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix. Per això, les persones que volien passar la nit a Montserrat o als altres parcs naturals afectats per les restriccions han hagut d'abandonar les zones.

A Montserrat, patrulles nocturnes han informat aquelles persones que havien pujat a albirar els Perseids -la pluja d'estels que aquestes nits es pot observar en zones allunyades de la contaminació lumínica, tot i que hi ha lluna plena- que a partir de mitjanit els accessos al parc natural quedarien tancats. També han desallotjat algunes persones que volien dormir a la zona de les Ermites. En total, un centenar de persones.

Carrasco ha explicat que en general es troben "molt bona col·laboració" quan informen les persones que no poden accedir als espais naturals o bé que els han de desallotjar, ja que entenen, ha dit, que són "moments complicats" i "acotats en el temps".

Al llarg del cap de setmana, patrulles dels Agents Rurals, en col·laboració amb ADF i altres cossos de seguretat com els Mossos d'Esquadra, vigilaran que ningú accedeixi als espais naturals. Sobretot se situen als accessos principals dels parcs, com és el coll de Can Maçana, a la Muntanya de Montserrat. Als accessos secundaris, hi ha cartells i precintes que n'impedeixen l'accés de manera clara.  

El cap de la Catalunya Central dels Agents Rurals puntualitza que han tancat l'accés als espais naturals i, per tant, no es poden transitar corriols i senders d'aquests massissos ni es poden desenvolupar activitats dins els parcs. En canvi, per exemple en el cas de Montserrat, es mantenen oberts els accessos al monestir, tant per carretera com l'aeri i el cremallera, i els serveis i activitats de la zona de l'abadia. 

Carrasco ha explicat que l'accés als vuit parcs es fa tant per garantir la seguretat perquè, en cas d'incendi, no hi hagi persones dins els espais naturals, com per evitar que incrementi el risc d'incendi, ja molt elevat. Els Agents Rurals indiquen que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, per imprudències, accidents o, fins i tot, intencionats i recorden que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i al seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

Barbacoes precintades
Al llarg d'aquest dissabte, els Agents Rurals han precintat barbacoes en diversos municipis afectats pel nivell 3 del pla Alfa, com Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Abrera o Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). En aquests municipis no es poden fer barbacoes en zones recreatives.

El segon dispositiu més ampli del pla Alfa, almenys tot el cap de setmana
Es tracta del segon dispositiu més important d'aquest estiu per l'alt risc d'incendi després del juliol, que va afectar 357 municipis de 27 comarques. Aleshores, va ser la major activació del nivell 3 del pla Alfa que han fet els Agents Rurals fins ara. Aleshores el cos va fer 3.079 actuacions i va posar 102 denúncies per incompliment de les restriccions d'accés al medi natural o per activitats de risc d'incendi als municipis amb el nivell 3 del pla operatiu.

A Catalunya, s'estan registrant temperatures molt altes, al voltant dels 40ºC, i humitats relatives molt baixes, que no es recuperen durant la nit. També es preveu l'entrada de vent de ponent, que implicarà una baixada important de la humitat, i es poden produir tempestes seques en algunes zones aquest dissabte al vespre i diumenge a la matinada. La previsió és que l'episodi tingui el punt àlgid aquest dissabte i que duri fins diumenge. Carrasco ha indicat que dilluns valoraran si es poden aixecar algunes de les restriccions.

Avisos de perill per calor extensa i tempestes locals
El Servei Meteorològic de Catalunya té activat un avís de situació meteorològica de perill per calor amb una afectació extensa al territori aquest dissabte i fins diumenge. Aquest divendres ja va ser el dia més calorós del que portem d'estiu en alguns sectors del prelitoral i de la Catalunya Central, amb més de 42 ºC al Priorat i a la Ribera d'Ebre i 43,6 ºC a Vinebre, informa el Meteocat.

Paral·lelament, hi ha activat un avís per situació de perill per intensitat de pluja, en aquest cas amb afectació local a les comarques del nord-est de Catalunya. El Meteocat preveu que en alguns llocs els xàfecs puguin anar acompanyats de tempesta, pedra i ratxes fortes de vent.