Entitats animalistes demanen a l'Ajuntament de Santpedor que aturi la consulta sobre les vaquetes

Consideren que la recollida de signatures i la convocatòria s'ha fet "prescindint total i absolutament del procediment legalment establert"

David Serramitjana, director de la Fundació Fauna
David Serramitjana, director de la Fundació Fauna | Martí Albesa
Redacció
10 d'agost del 2022
Actualitzat a les 19:10h
Entitats animalistes de Catalunya han demanat a l'Ajuntament de Santpedor que aturi la consulta sobre les vaquetes ja que, segons asseguren, han observat  que el procés que s'ha seguit per fer la segona consulta convocada per al 18 de setembre, "presenta una sèrie d'irregularitats i no s'ajusta a la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana".

Segons els animalistes la convocatòria que recull el Decret "s'ha fet vulnerant el procediment legalment establert i a més s'han vulnerat drets i llibertats d'empara constitucional". El procediment d'admissió, aprovació i convocatòria de la consulta s'ha realitzat "prescindint total i absolutament del procediment legalment establert, previ advertiment per part de la Secretària en funcions de diferents irregularitats en la recollida de signatures". 

A més, valoren que el procés de participació ciutadana "és un dret fonamental, reconegut a la Constitució i a diferents normatives internacionals; acceptar una nova consulta amb irregularitats suposa vulnerar aquest dret fonamental i els  principis  que l'inspiren".

Recorden que el novembre del 2019 ja es va realitzar una altra consulta d'idèntic objecte i dintre del mateix mandat, i l'Ajuntament de Santpedor com a òrgan convocant, va acatar i respectar la voluntat de la majoria sorgida de la consulta popular, que va decidir que a Santpedor no s'havia de continuar fent la festa de les vaquetes.

Per això, els animalistes entenen que d'acord amb l'art. 47 Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques "estem davant d'un acte nul de ple dret, com també anul·lable d'acord també amb el seu art. 48".

El recurs presentat a l'Ajuntament de Santpedor s'ha fet a través de l'equip jurídic de la Fundació Fauna, a càrrec de Marta Muntada i amb el suport de la Plataforma Animalista de Santpedor, de veïns del poble i d'entitats de la Plataforma Prou Correbous.

El portaveu de la Plataforma Animalista de Santpedor i director de Fundació Fauna, David Serramitjana, remarca que "en definitiva i com a conclusió volem dir que no es tracta d'evitar noves consultes, es tracta de fer-les d'acord amb la Llei i respectant els drets fonamentals de tots els ciutadans, garantint el seu compliment i d'acord amb els principis inspiradors de la Llei de consultes".
Arxivat a