Desarticulen un grup internacional especialitzat en habitatges que havia robat al Pont

En total, la Guàrdia Civil ha detingut quatre persones que haurien comès una desena de robatoris en cases de tot l'Estat

Agents de la Guàrdia Civil amb dos dels detinguts en l'operació
Agents de la Guàrdia Civil amb dos dels detinguts en l'operació | Guàrdia Civil
Redacció
05 d'agost del 2022
Actualitzat a les 19:38h
La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Habitat Bidasoa, ha aconseguit detenir els quatre integrants d'un grup criminal especialitzat en la comissió de robatoris amb força en domicilis habitats, i que havien actuat en una residència del Pont de Vilomara.

La investigació va començar el mes de maig passat, fruit de la cooperació policial entre Guàrdia Civil a l'Estat i la Policia Judicial de la Prefectura de París a França. El grup investigat, després de la comissió de diversos robatoris en habitatges en territori francès, es va desplaçar fins a Madrid, on ràpidament es va poder detectar la presència d'aquest grup criminal en un barri del sud de la capital espanyola, iniciant-se així la tasca operativa sobre els individus.

Després de la comissió de diversos fets delictius a la província de Madrid, els presumptes autors es van traslladar a Barcelona on van continuar la campanya de robatoris a diversos punts de Catalunya. A Catalunya se'ls atribueix robatoris en habitatges de Girona, l'Ampolla (Baix Ebre) i Sant Jaume de Domenys (Baix Penedès), a banda del del Pont de Vilomara.

Tots els robatoris tenien un nexe en comú, primer seleccionaven els potencials habitatges objecte de robatori, principalment xalets unifamiliars i ubicats a zones residencials, i després eren sotmeses a vigilància per conèixer la rutina dels seus propietaris i així poder perpetrar els robatoris a plena llum del dia.

Es tracta d'un grup criminal estructurat en què estaven perfectament diferenciades les funcions de cadascun dels integrants, de manera que dos sempre eren els encarregats d'accedir a l'habitatge objecte del robatori, mentre que, generalment un tercer i ocasionalment un quart, esperaven en actitud vigilant a la via pública propers a l'habitatge en qüestió, a peu o a l'interior del vehicle, per facilitar la fugida.

En primera instància, accedien a la parcel·la dels xalets enfilant-se pels murs per, després, depenent del tancament de l'habitatge, forçar alguna porta o finestra i dur a terme el robatori, sempre quan els habitants es trobaven fora dels seus domicilis per motius laborals.

En total la Guàrdia Civil ha detingut quatre persones, tots homes, de nacionalitat xilena, peruana i argentina, d'edats compreses entre els 25 i els 37 anys.

La detenció de tres d'ells es va produir quan tornaven de la comissió d'un robatori a la província de Tarragona. Posteriorment va ser detingut el quart membre del grup, i es van intervenir gran quantitat de joies, rellotges, material informàtic i electrònic, tot això procedent dels robatoris investigats.

Així mateix, la Guàrdia Civil va incautar diverses eines i materials emprats per forçar portes i finestres, facilitar la comissió dels fets delictius i un vehicle emprat per als desplaçaments dels detinguts.

La desarticulació d'aquest grup criminal ha estat pocs dies després de la seva entrada a l'Estat. Als detinguts se'ls atribueix una desena de robatoris amb força en cases habitades i un delicte de pertinença criminal. Tots quatre han ingressat a la presó.

Aquesta operació ha estat duta a terme per agents pertanyents al Grup de Delinqüència Organitzada de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, en el marc de cooperació policial coordinada per la Secció de Patrimoni de la Unitat Tècnica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil amb Europol, sent també partícips d'ella efectius de la Brigade de Rèpression du Banditisme (BRB) pertanyents a la Direcció Regional de la Policia Judicial de la Prefectura de París (França) i de l'Oficina d'Anàlisi de la Prefectura Nacional Contra Robatoris de PDI de Xile (JENACROF).