Alerta del Meteocat per sequera «excepcional» en algunes zones del territori

El Servei Meteorològic de Catalunya enregistra dèficits pluviomètrics a curt, mitjà i llarg termini molt importants

Haa coincidit amb uns mesos de maig, juny i juliol excepcionalment càlids
Haa coincidit amb uns mesos de maig, juny i juliol excepcionalment càlids | Adrià Costa
Victor Rodrigo
03 d'agost del 2022
Actualitzat a les 18:16h
La sequera seguirà colpejant Catalunya i la situació no sembla millorar en els pròxims dies. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès una alerta a causa dels "importants dèficits" de pluja que mateix el país i ha avisat que la situació de la sequera "és excepcional" en diverses zones del territori. Aquest període d'altes temperatures i de sequera continua intensificant-se a tot el país, però afecta de manera notòria la meitat nord de Catalunya, on el Meteocat enregistra dèficits pluviomètrics a curt, mitjà i llarg termini molt importants.

A més, el servei meteorològic ha remarcat que la sequera pot qualificar-se d'excepcional en zones del litoral i prelitoral central i va camí de ser-ho al nord-est del país. També ha notificat que s'intensifica a la Catalunya central, encara que la pluja de la darrera setmana ha permès millorar la situació a curt termini. Per tant, el territori català torna a patir un estiu problemàtic al voltant de la sequera, que anys enrere ja va deixar tremolant diversos pantans i embassaments.

A més, ha coincidit amb uns mesos de maig, juny i juliol excepcionalment càlids i sense precipitació destacada a les zones més afectades per la sequera. Només les tempestes dels darrers dies han afectat zones com l'Alt i Baix Penedès, oest de l'Anoia, Bages, Berguedà, nord d'Osona, Pallars Jussà i Solsonès, zones on els dèficits de precipitació començaven a ser preocupants i a afectar seriosament a l'estat de la vegetació.

Barcelona i l'àrea metropolitana patirà restriccions d'aigua
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu que el setembre haurà de declarar l'alerta per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons ha afirmat el seu director, Samuel Reyes, en una entrevista a Catalunya Ràdio; una possibilitat que ja va transcendir en una roda de premsa posterior a la trobada que va mantenir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada.

Reyes ha explicat que estan acabant d'analitzar si hauran de declarar l'alerta a mitjan o finals de setembre davant uns indicadors que marquen "una tendència a la baixa dels embassaments" i tenint en compte que a l'estiu és quan més aigua es consumeix i menys plou. La fase d'alerta implica restriccions que no afecten l'ús domèstic d'aigua.