Drets Socials endarrereix la «possibilitat» de fer la residència del Xup fins més enllà de 2025

En una reunió amb la Plataforma de la Gent Gran, els responsables del Departament van admetre no tenen finalitzada la planificació de necessitats per al conjunt de Catalunya

Simulacre d'inici d'obres de la residència del Xup el passat mes d'octubre
Simulacre d'inici d'obres de la residència del Xup el passat mes d'octubre | Plataforma de la Gent Gran
29 de juliol del 2022
Actualitzat a les 9:54h
Si les possibilitats que l'administració concretés en els pressupostos la construcció a curt termini de la residència pública al Xup, o a qualsevol altre punt de Manresa, eren poques fins ara, en una reunió que Drets Socials va tenir a primers de juliol amb la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, es van allunyar encara més: no serà aquesta legislatura que, en principi, hauria de finalitzar el 2025.

A la reunió, el Departament va manifestar que encara no té finalitzada la planificació de necessitats per al conjunt de Catalunya, un document que preveuen tenir acabat abans de setembre, i que "intentaran" que inclogui places concertades de residència per a la gent gran a Manresa.

Davant d'aquest nou allunyament de la possibilitat de construir una nova residència a Manresa, la Plataforma considera "paradoxal" que el Departament admeti no tenir la planificació finalitzada, però que en canvi sigui capaç d'assegurar que les noves places de Manresa no es podran cobrir fins d'aquí a, com a mínim, tres anys.

La Plataforma recorda que ajornar la construcció de la residència pública a Manresa "agreujarà el dèficit existent i incrementarà les necessitats actuals", més veient que fins a final de legislatura es construiran tres noves residències públiques a Catalunya, però cap d'elles a la capital del Bages.

La Conselleria de Drets Socials de la Generalitat rebrà 1.037 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation. La Plataforma recorda que la consellera Violant Cervera va detallar que entre els anys 2022 i 2026 s'invertiran 397 milions d'euros en l'àmbit de l'atenció a les persones grans i 640 milions d'euros es destinaran a actuacions en matèria d'habitatge. Per això, entén que que la nova residència pública a Manresa en el barri del Xup, que està pressupostada en 9 milions d'euros, "és totalment viable".

La Plataforma considera que la postura de la Conselleria lliga políticament amb la ideologia del partit que la gestiona (Junts), "més atenta a privatitzar els serveis públics que a reforçar-los". "Estem convençuts que, darrere d'aquesta negativa de la Generalitat, existeix la voluntat d'afavorir les iniciatives de residències privades actualment en construcció a Manresa", conclou.

Inversió "insuficient" a la residència de la Font dels Capellans
La Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran veu de tot "insuficient" la inversió de 900.000 euros que Drets Socials ha anunciat per millorar l'eficiència energètica de la residència de la Font dels Capellans. La Plataforma "celebra" aquest anunci, però evidencia que la residència necessita una "remodelació a fons que permeti una assistència de qualitat, una instal·lació que permeti desenvolupar projectes d'atenció centrades en la persona, cosa que avui és impossible".

"Fa 34 anys que va inaugurar-se i ha quedat totalment obsoleta per manca d'inversió de la Generalitat, titular de l'equipament. Es dona la paradoxal circumstància que la seva cuina no és operativa perquè no compleix la normativa de la pròpia Generalitat i s'ha de portar el menjar dels residents des d'una empresa exterior de càtering", sentencia.