L'Alternativa de Manresa presenta una programació feminitzada i en català per al 2022

La FMA mantindrà la Terrasseta que va estrenar per la pandèmia amb dues barraques, la plaça Puigmercadal, i tindrà com a tema l'Avalot de les Faves del segle XVII

Tribade va revolucionar la 30 Alternativa, l'aposta feminitzada continua i serà en català
Tribade va revolucionar la 30 Alternativa, l'aposta feminitzada continua i serà en català | Pere Fontanals
Pere Fontanals
28 de juliol del 2022
Actualitzat a les 22:34h
L'Alternativa del 2022 a Manresa complirà 31 edicions i serà la primera edició sense restriccions des del 2019. Tot i així, la FMA mantindrà la Terrasseta que va estrenar durant la pandèmia i que tindrà programa d'actes a la plaça de la Música, i l'habitual programació de plaça Puigmercadal, amb un cartell complet que aposta clarament perquè fos feminizat i en català. L'edició l'enguany de la FMA girarà entorn un fet històric que va tenir lloc a Manresa al segle XVII: l'Avalot de les Faves, una revolta que va enfrontar la majoria dels camperols de Manresa contra els eclesiàstics i l'alta classe de la ciutat del moment, arran d'un abús en els impostos dels camperols.

Una novetat que destaca en l'edició d'enguany, són les dues barraques per la Terrasseta, que han estat aconseguides gràcies als mecenes que van participar en la campanya de micromecenatge que es va fer l'any passat. També, un fet a destacar de l'edició d'enguany és que en la carta de begudes s'hi afegeix una cervesa artesanal pròpia de l'Alternativa que ha estat preparada per les cerveseres bagenques la Pirata i la Guineu i que portarà per nom La Fadulla, en honor a l'activista manresana que va ser executada durant l'Avalot de les Faves.

La Festa Major Alternativa a Manresa, un projecte nascut fa 31 anys i autogestionat, va sorgir de "la necessitat d'omplir la ciutat manresana de vida durant els mesos d'estiu davant el fet que l'Ajuntament no oferia contingut festiu durant la Festa Major, amb l'objectiu principal de mantenir la gent a la seva ciutat i d'impulsar un projecte nou i diferent (i poder afrontar amb solidaritat les represàlies a col·lectius dels moviments populars de la ciutat)", segons han recordat els organitzadors a la roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany que ha tingut lloc sota el porxo de l'Ajuntament per la pluja.

Reivindicar la Fadulla
L'Alternativa, que neix d'aquesta FMA d'estiu i "que ara vol ser una alternativa a tot el model cultural i d'oci de la ciutat de Manresa durant tot l'any", ha presentat la programació oficial de l'esperada festa major, amb un eix temàtic que vol recordar l'Avalot de les Faves que va tenir lloc a casa nostra al 1688, una revolta que va ser encapçalada per la Fadulla, una dona de la que falta molta informació històrica i que podria haver estat la primera revolucionària del nostre territori. El resultat de les revoltes va ser l'execució de vàries revoltades, entre les quals la de la Fadulla, que ha servit de referent per a moltes i ha esdevingut una insígnia en les lluites populars.

Sota el lema "Mantenim viu l'esperit de les lluites populars", la FMA vol recuperar aquest esperit de lluita entre les classes socials del moment, reivindicant un fet que fa quatre segles va enfrontar les dues classes socials predominants a la ciutat. Una altra novetat es que, en línia amb la generació i promoció de la cultura popular vinculada a la història dels Favets i els Tremendos de l'Avalot de les Faves, aquesta edició estrenarà un nou acte de la Festa Major Alternativa: una cercavila. La ballada participativa del Ball de Revolta.

Una programació que aposta per la feminització i el català
Pel que fa a programació, un any més s'ha apostat per un conjunt d'actes complets que posin en valor la cultura, la transformació social, la sostenibilitat, el teixir comunitat, la interseccionalitat, la defensa de la llengua i la cultura catalanes, el benestar i les cures. Una aposta clara per seguir fent créixer el que és un referent cultural a la ciutat, comarca i arreu dels Països Catalans.

L'assemblea de l'Alternativa ha fet una aposta perquè el cartell fos feminitzat i en català, una aposta que suposa un repte, "però que creiem més que necessària". Revisant cartells de la majoria de festivals de l'Estat, la presència de dones sobre els escenaris és mínima i, en el cas de formar part de la banda, solen tenir un paper secundari. A més, no existeixen gaires grups de primera línia on les dones tinguin un paper fonamental i que la llengua en què cantin sigui el català. De manera que i aquesta aposta política podria arribar a construir un cartell no tan atractiu que el com altres edicions. En aquest sentit, l'organització "ha fet una gran feina de recerca en què s'ha aconseguit trobar grups feminitzats i en català, on la majoria de components són dones o persones del col·lectiu LGTBIQ i la llengua predominant no és el castellà".

Per altra banda, enguany s'ha apostat per mantenir l'activitat a les dues places, la plaça de la Música i la plaça Puigmercadal. Així, es durà a terme un cercavila el dijous 25 d'agost, coincidint amb el tancament de la primera i l'obertura de la programació a la segona.

Durant els deu dies d'FMA passaran per l'escenari grups i companyies d'estils molt variat. De la programació de la Terrasseta, que arrencarà el dissabte 20 d'agost, destaca el concurs de sucs i batuts -que va ser un èxit en les edicions anteriors-, un taller de castells, un espectacle de pallasses, els monòlegs i una llarga vetllada de karaoke després de la batalla i el sopar de colles, que enguany serà de grans èxits musicals en català.

A partir del dijous, 25 d'agost, la programació es traslladarà a la plaça Puigmercadal, on es recuperarà la crema de la falla, amb un preludi de les bastoneres Van del Pal, i, d'entre els grups de música confirmats, destaca la presència de grups locals com Iris Deco, Run Out The Closet, Dog Teeth o Lupita, així com la dels grups Alérgicas al polen, Jazzwoman i Ven'nus, i encara hi haurà alguna sorpresa més que es desvetllarà més endavant.

Programació de la 31a Festa Major Alternativa de Manresa
Del 20 al 28 d'agost del 2022
Mantenim viu l'esperit de les lluites populars

Durant tota la FMA
Joc del Killer (Amb app-web!).
1. Registra't (si no ho estàs) i entra a l'aplicació (Enllaç a l'instagram)
2. Crea el teu perfil de joc.
3. Estigues atenta per l'inici de la partida!

Concurs de Samarretes per colles. inscripcions + info a aquesta pàgina web

Horari d'obertura de La Terrasseta de l'Alternativa (a la Plaça de la Música). Dissabte 20 de 18.00 a 03.00h. De diumenge 21 a dimecres 24 de 18.00h a 00.30h.

Dissabte 20 d'agost
Ateneu la Sèquia

17.30h - Taller d'autodefensa feminista

Terrasseta

19.00h - Acte inaugural de la Festa Major Alternativa 2022
20.00h - Cercatasques
23.30h - PD Núrk (Pundawakers)

Diumenge 21 d'agost
Terrasseta

18.00h - Concurs de sucs i batuts
19.30h - Teatre L'Avalot de les Faves
20.30h - Concert de Iris Deco (Soul)

Dilluns 22 d'agost
Terrasseta

18.00h - Xerrada
19.00h - Kahoot de Hi Érem Totes
19.30h - Recital de poesia amb Núria Martínez-Vernis
21.00h - Concert de Ven'nus (Indie-pop)

Dimarts 23 d'agost
Terrasseta

18.00h - Taller d'expressió corporal i moviment col·lectiu
19.30h - Xerrada
20.30h - Monòleg de Gemma Ortís i Laia Castelló
22.00h - Lupita (PD)

Dimecres 24 d'agost
Parc de la Seu

18.30h - Batalla de Colles

Terrasseta

18.00h - Tot apunt? (Pallasses) i concert Maritere
19.30h - Taller de Castells infantil de Tirallongues
21.00h - Sopar de Colles
22.00h - Karaoke

Dijous 25 d'agost
Terrasseta

19.00h - Cercavila. de la Terrasseta a la Plaça Puigmercadal

Plaça Puigmercadal

21.00h - Sopar Popular
22.00h - Concert de Run Out The Closet (Indie)
23.30h - Concert de Milenrama (Punk)
01.00h - Concert de Lisasinson (Punki-pop)

Divendres 26 d'agost
Plaça Puigmercadal

22.00h - Concert de Ratpenades (Punk-rock)
23.00h - Actuació Castellera a càrrec dels Tirallongues
23.30h - Concert de Putilatex (Electro-punk)
01.00h - Concert d'Aina Palmer (Postfolk i electrònica)

Dissabte 27 d'agost
Parc de la Seu

11.00h - Concurs de Paelles, PD i Escalada de Birres
16.00h - Quinto

Plaça Puigmercadal

22.00h - Concert de Mar Pujol (Cantautora)
23.30h - Concert de Jazzwoman (Música urbana)
01.00h - Concert de Las Marikarmen (Música urbana i performance drag)
02.00h - PD

Diumenge 28 d'agost
Plaça Puigmercadal

22.00h - Concert de Dog Teeth (Indie-rock)
23.00h - Actuació bastonera amb Van del Pal
23.30h - Crema de La Falla
00.00h - Concert d'Alérgicas al Polen (Pop)
01.30h - Concert que s'anunciarà properament
03.00h - Sessió Petarda (Petardeo, marca de la casa)