L'otitis del nedador o de les piscines: consells per evitar-la aquest estiu

A l'estiu augmenten les consultes per aquesta infecció que afecta, sobretot, als més petits

Dr. Marchena, pediatre de la Clínica Sant Josep, fent una exploració a les orelles d’una bebè
Dr. Marchena, pediatre de la Clínica Sant Josep, fent una exploració a les orelles d’una bebè | CSJ
NacióManresa
29 de juliol del 2022
Actualitzat a les 21:28h
Molts menors i adolescents passen la calor d'aquest estiu gaudint d’estones llargues a la piscina, en casals d'estiu o amb les seves famílies. Tot i que l'aigua és un dels millors recursos disponibles per sufocar les altes temperatures, també és el medi on poden proliferar els bacteris que afavoreixen l'aparició de les otitis externes o, conegudes popularment, com l'otitis del nedador o de les piscines.

Les otitis són una inflamació dels conductes auditius externs provocada per una infecció, generalment bacteriana, afavorida per les altes temperatures i la humitat. Precisament, són les piscines i les altes temperatures les que ajuden a la propagació de les otitis, sobretot entre els menors de 7 a 12 anys.

L'equip de pediatres de la Clínica Sant Josep acostuma a rebre més consultes d'aquesta malaltia a l'estiu, que és quan els més petits de casa passen més temps a l'aigua de les platges o les piscines. Com comenta la pediatra María Gotor, l'otitis es produeix quan "hi ha una modificació del cerumen provocada per la humitat. En alterar-se la composició de la cera, que és el nostre protector del conducte auditiu, s'afavoreix la infecció i, com a conseqüència, l'aparició de les otitis"

Símptomes i control del dolor
Una otitis es manifesta amb dolor a l'oïda (otàlgia) que empitjora quan s’estira l'orella, en fer pressió a la mateixa o quan es mastega. A més, aquest dolor pot anar acompanyat de picor i hi pot haver la sensació de tapament de l'oïda o pèrdua d'audició temporal. Per altra banda, és possible que si la infecció s'estén al pavelló auricular, que és la part exterior més visible de l’orella, es posi vermell o que provoqui una secreció clara o o amb pus. 

Quan un menor o adolescent es queixa del mal d'orella, el més recomanable és l’ús d’analgèsics habituals, com l'ibuprofè o paracetamol. En els darrers anys també ha anat en augment l'ús de les gotes antibiòtiques però la Dra. Gotor alerta que "únicament es pot fer servir un tractament antibiòtic en cas que el pediatre així ho prescrigui".

Com evitar les otitis del nedador?
Per evitar aquesta infecció, els pediatres de la Clínica Sant Josep aconsellen que el més important és assecar bé amb una tovallola tota l’orella, per dins i per fora, després d'estar a l'aigua i evitar netejar-lo amb bastonets o qualsevol altre objecte per no fer ferides. Si els menors són propensos a patir les otitis del nedador, es recomana fer servir taps o casquets de bany. 

Només en alguns casos específics i sota prescripció mèdica es poden utilitzar gotes d'un tipus d'alcohol de 70° anomenat boricat després del bany. Els pediatres de la Clínica recorden que, "aquestes gotes, que s'han popularitzat molt, només estan recomanades per a aquells menors i adolescents que presenten otitis recurrents i que tenen un seguiment mèdic posterior".

Les otitis de les piscines, però, no apareixen només ara a l'estiu ja que a l’hivern són molts els petits que van a piscina i, per tant, poden aparèixer durant tot l'any. Ara bé, a les piscines climatitzades s'exigeix l'ús de casquet i, tal com comenta la Dra. Gotor "hem vist com aquest accessori és un factor protector que ajuda a allunyar la humitat de les orelles i, per tant, són una bona eina de prevenció".

En qualsevol cas, si els nostres fills presenten símptomes compatibles amb l'otitis externa, el més adequat és consultar amb el pediatre perquè pugui indicar la pauta que cal seguir.

La Clínica Sant Josep compta amb un servei d'urgències pediàtriques que ofereix atenció les 24 hores del dia, també durant aquests mesos d'estiu. 

 
Vols més informació sobre els serveis de la Clínica Sant Josep?