El 10è Humus Mediterrani programa sis concerts amb especial atenció a la música ballable

La secció "off" de la Fira Mediterrània de Manresa es consolida com una plataforma de llançament de formacions emergents

Una persona fa una fotografia al grup Giravolt
Una persona fa una fotografia al grup Giravolt | Mar Martí / ACN
Redacció
27 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:46h
L'Humus Mediterrani, una de les seccions off de la Fira Mediterrània de Manresa, arriba enguany a la seva 10a edició amb la programació de sis concerts que tindran lloc entre el 7 i el 9 d'octubre. Enguany s'ha posat especial atenció a la música ballable i el cant amb propostes com Les Aoédées, un duet vocal femení de la Catalunya Nord; la formació manresana Giravolt, o Aluca, un trio de polifonia vocal sorgit de l'ESMUC. Durant aquests deu anys han actuat a l'Humus un total de 67 grups i, tal com ha explicat el director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas, el projecte ha servit com a plataforma de llançament de moltes formacions. Enguany, per primer cop, la fira crearà dos circuits off nous vinculats a les arts escèniques.

La desena edició de l'Humus segueix la línia que enguany ha encetat la Fira Mediterrània de posar el focus en el ball i el cant i, per això, de les sis propostes programades cinc són d'aquesta disciplina. "Aquest any volem que canteu i balleu molt", ha destacat el director artístic de la fira, Jordi Fosas. En concret, les formacions que actuaran a l'Humus són Les Aoédées, Giravolt, Biterna, Abeniara, Aluca i Incordis cor reivindicatiu. Aquest any quatre dels concerts es faran a la plaça de Sant Domènec, denominada per la Fira Mediterrània com a Plaça de la Fira.

Enguany s'han presentat una dotzena de propostes per participar a l'Humus i finalment se n'han escollit sis. Josep Huguet, membre de l'equip de programació de l'entitat D'Arrel -coorganitzadors de l'Humus-, ha explicat que al llarg d'aquests 10 anys el número de propostes que s'han presentat ha anat oscil·lant, però creu que, en general, "la qualitat ha augmentat". "La tendència és que cada cop hi hagi més qualitat i diversitat", explica.

En aquest sentit, Fosas creu que la quantitat de propostes que s'hi presenten és "òptima". Amb tot, el director artístic de la Fira assegura que enguany es noten els efectes dels dos anys de pandèmia, sobretot en els grups més emergents i amateurs. "El ball folk ha estat gairebé dos anys aturat i això no incentiva a la sortida de noves formacions", lamenta Fosas, que afegeix: "per això aquest any hem decidit apostar pel ball i tornar a generar aquests contextos perquè el sector torni a agafar musculatura".

Dos circuits 'off' nous
La Fira Mediterrània comptarà enguany amb un total de cinc circuits off, dos dels quals seran de nova creació i estaran vinculats a les arts escèniques -un de dansa d'arrel i un altre vinculat al teatre de memòria i la narració oral-. Aquests dos nous circuits se sumen als tres que ja existeixen: L'Humus Mediterrani -coorganitzat amb D'Arrel-, l'Estepa Mediterrània -coproduit amb les Cases de la Música- i el Concurs Sons de la Mediterrània -en col·laboració amb el Tradicionàrius i el Grup Enderrock-.