El Festival Cantilafont omple de música i arts escèniques Sant Feliu Sasserra

Albert Pla, Manel, Anna Andreu, Alice Rende, BOYE o Julie Bergez, entre d'altres, han passat pel festival del Lluçanès

La contorsionista italobrasilera Alice Rende durant el Cantilafont
La contorsionista italobrasilera Alice Rende durant el Cantilafont | Alter Sinergies
Redacció
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 19:35h
El Festival Cantilafont ha dut a terme l'edició del seu desè aniversari aquest cap de setmana a Sant Feliu Sasserra, amb una valoració molt positiva tant per les propostes programades com per l'afluència de públic i l'espai on ha tingut lloc. El divendres, el festival va aplegar 950 persones i el dissabte, 1.800, que van poder veure les actuacions d'Albert Pla, Manel, Anna Andreu, Alice Rende o Julie Bergez, entre d'altres.

Actuacions musicals, espectacles d'arts escèniques, una oferta gastronòmica variada i de quilòmetre zero, i una aposta per la sostenibilitat. Aquests han estat els aspectes més rellevants del Cantilafont, un esdeveniment que acosta la cultura en entorns rurals del Lluçanès i que, enguany, ha tornat a la seva essència original. Des de l'organització, Voraviu Produccions Culturals, es fa una valoració molt positiva d'aquesta edició: "S'han assolit la majoria d'objectius marcats, tant pel que fa a l'afluència de públic, amb els abonaments i les entrades per divendres exhaurides, com per les propostes programades. La diversitat estilística i el ritme d'actuacions han estat els adequats per oferir un festival dinàmic i de proximitat amb els artistes", afirma Rubèn Pujol, membre de l'equip del Cantilafont.

Pel que fa a l'espai on ha transcorregut el festival, es valora molt positivament. Cal destacar la proximitat de tots els serveis, tant dins del festival com fora, amb un espai per les furgonetes i autocaravanes que s'han allotjat al costat de la piscina municipal, amb els lavabos, les dutxes i la piscina a disposició del públic assistent. Un festival sense massificacions, d'ambient familiar, que ha fet un gran esforç per la sostenibilitat. Les accions proposades en aquest sentit han obtingut una notable acollida (punts d'aigua, per exemple), i el públic ha mostrat un gran respecte per l'entorn. En un cap de setmana especialment complicat per les altes temperatures i l'alt risc d'incendi, des de l'organització es valora molt positivament la gran consciència del públic, així com el suport rebut per part de l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra, les entitats i la seva població, que s'han bolcat en el festival a tots nivells.

Pel que fa a la programació artística, durant els dos dies s'han pogut veure set concerts i tres propostes d'arts escèniques, amb una aposta per la paritat i els espectacles liderats per dones creadores, que han obtingut una molt bona resposta per part dels assistents. 

El festival va començar el divendres amb l'actuació de la cantautora local Mar Pujol, que va captivar el públic amb la seva proposta a veu i guitarra; l'espectacle impactant de circ i contorsionisme de l'artista transgressora Julie Bergez, i el concert del reconegut artista català Albert Pla, que va sorprendre els assistents amb una actuació distesa i propera. El dissabte va començar amb el concert de l'artista vigatana Carla, que va oferir una bona dosi d'electrònica elegant, en una actuació emmarcada en El Mercat es Mou del Mercat de Música Viva de Vic; l'espectacle Maiador de la formació Cia delá Praká, en què música en directe i acrobàcies es van donar la mà; el concert de la cantant i compositora Anna Andreu, que al costat de la bateria Marina Arrufat va presentar les cançons de La mida (Hidden Track Records, 2020); la posada en escena de la contorsionista italobrasilera Alice Rende, amb una reflexió sobre la llibertat que va deixar el públic sense paraules; el concert del grup barceloní Manel, que va entusiasmar els assistents amb les cançons més noves però també amb alguns clàssics; l'actuació de BOYE, creador escènic, actor i cantant barceloní que va sorprendre els espectadors amb el seu estil singular, i la sessió d'Ivana Ray Singh Dj, que va cloure l'edició amb una selecció de música electrònica ballable.

Oferta gastronòmica del Lluçanès
Establiments de restauració i cellers del territori han tornat a participar en el festival de referència al Lluçanès. El divendres, el festival va comptar amb diverses foodtrucks, i dissabte, amb gastronomia de proximitat gràcies als restaurants de la zona: La Roca, de Sobremunt; la Fonda Sala, d'Olost; Cal Trumfo, de La Torre d'Oristà, el Cafè del Mig, de Perafita; la Pim Pam Pastisseria by Irene (postres), de Sobremunt, i Cal Siller (vins), de Prats de Lluçanès.

La primera edició del Festival Cantilafont es va presentar l'any 2013 al municipi de Prats de Lluçanès. Organitzat per l'Associació Voraviu Produccions Culturals, va néixer amb l'objectiu de descentralitzar la cultura i crear un festival d'estiu que apostés per la música i les arts escèniques (especialment el circ), la gastronomia local i el territori. Deu anys després, aquest esdeveniment itinerant s'ha arrelat al territori i ha passat per diversos municipis de la comarca del Lluçanès: Prats del Lluçanès (2013), Olost (2014), Alpens (2015), Sobremunt (2016), Santa Eulàlia de Puig-oriol (2017), Sant Boi de Lluçanès (2018) i Oristà (2019). 

Després de reinventar-se durant els anys de crisi sanitària, amb el cicle itinerant Brots del Cantilafont durant l'estiu de 2021 i els concerts de l'STORB el desembre del mateix any, enguany el Festival Cantilafont celebra deu anys d'història i recupera la seva essència original. Un festival en un entorn proper i natural, dirigit als amants de la música i a totes aquelles persones interessades en el territori, la cultura de proximitat i els festivals poc massificats. Un esdeveniment consolidat, per on ja hi han passat artistes tan destacats com Mishima, Pau Vallvé, Clara Peya, el Petit de Cal Eril, Mazoni, Joana Serrat, Enric Montefusco, Roger Mas, Will and the People, Lauren Nine o Steve Smyth, entre d'altres, així com propostes d'arts escèniques com La Fem Fatal, Cia. Madame Gaüc, Amer i Àfrica Circ, la Cia. EIA o Hotel Iocandi, entre d'altres.