Els ultres que van agredir tres veïns de Balsareny, condemnats per delicte contra els drets fonamentals

Cadascun dels tres han estat condemnat a un any i mig de presó i a 24 mesos de multa pels fets que van tenir lloc després d'una manifestació neonazi

Audiència Provincial de Barcelonaº
Audiència Provincial de Barcelonaº | Europapress
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:30h
L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat l'excoordinador de la formació neonazi Democracia Nacional, Albert Bruguera, i els membres d'aquest mateix partit, Antonio Castellón i Alba Sánchez, autoanomenada Hanna Reitsch, per tres delictes contra els drets fonamentals i un de lesions lleus a cadascun d'ells, pels fets que van passar a Balsareny el 17 de febrer de 2018 un cop finalitzada una manifestació d'extrema dreta a favor de Raúl Macià, que es trobava a presó per diversos delictes de robatori i tràfic de drogues.

La sentència condemna cadascun d'ells a 6 mesos de presó per cadascun dels casos, o sigui, a 1 any i mig en total, i a 6 mesos de multa per cada cas també amb una quota diària de 6 euros pels delictes contra els drets fonamentals, i a 6 mesos de multa més, amb una quota diària també de 6 euros per delictes de lesions lleus. A banda, hauran d'indemnitzar els tres agredits de Balsareny en 1.200 euros pels danys morals causat, i a un d'ell amb 175 euros més per les lesions que li van causar.

El dissabte 17 de febrer de 2018, el col·lectiu Por España me Atrevo, acompanyat de Democracia Nacional i altres formacions d'extrema dreta, van organitzar una manifestació a Balsareny, localitat de residència de Raúl Macià, per demanar la seva llibertat en considerar que es tractava d'un "pres polític", tot i que complia condemna per robar diners i haixix a un traficant de l'Hospitalet fent-se passar per policia i ser enxampat en un control dels Mossos d'Esquadra a la N-II a l'altura de Martorell, com va informar en exclusiva NacióManresa.

La manifestació, que va comptar amb la participació d'una cinquantena de neofeixistes, va transcórrer amb certa normalitat perquè els veïns del municipi del Bages li van fer el buit i es van quedar a casa i tampoc no hi va ser present cap col·lectiu antifeixista. Algun episodi puntual en què els manifestants es van encarar amb vianants va ser frenat per mossos de paisà que controlaven la marxa.

Assalt en la retirada de la manifestació
Malgrat aquesta certa tranquil·litat, un cop finalitzada la manifestació, es van trobar a la porta del bar d'El Casino la propietària de l'establiment, el seu marit i un fill, i un client del bar a qui van començar a agredir. La Fiscalia destacava que els tres acusats, "d'estètica skin head", i altres persones que no van ser identificades "mogudes pel seu profund menyspreu cap a l'independentisme català" i amb ànims "de menyscabar la seva integritat física, així com de pertorbar la seva tranquil·litat i seguretat, i vexar-los i humiliar-los", els van increpar, escopir, insultar amb expressions com "català de merda", "fills de puta, porcs, fastigosos".

La Fiscalia també detallava diverses agressions com coces, empentes i cops de puny, sense que existissin lesions "objectivables", però una de les víctimes va rebre un cop de peu a l'esquena i el van colpejar amb el pal d'una bandera mentre intentava refugiar-se i va haver de ser atès a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. El grup de neofeixistes va fugir amb l'arribada dels Mossos d'Esquadra, que després de recollir els testimonis i completar les investigacions policials va detenir els tres acusats.

Tres delictes contra els drets fonamentals contra cadascun d'ells
Per aquests fets, l'Audiència Provincial sentencia els tres membres de Democracia Nacional de tres delictes contra els drets fonamentals en concurs de normes amb un delicte contra la integritat moral, a raó de 6 mesos de presó per cada una de les víctimes, o sigui, a 1 any i mig de presó en total per a cadascun d'ells, entre altres mesures cautelars i d'inhabilitació. Així mateix, pel delicte de lesions lleus els condemna a 6 mesos de multa a raó de 6 euros diaris.

A nivell civil, l'Audiència marca una indemnització, a pagar conjuntament i solidària per part dels acusats, de 1.200 euros per a cadascuna de les víctimes, i de 175 euros més per qui va ser agredit amb un cop de peu a l'esquena i un cop de pal de bandera.