Anjo Valentí ja és oficialment candidat a l'alcaldia de Manresa pel PSC

El socialista ha denunciat "que estem davant un govern de coalició amb tensions que es palpen als plens i contradiccions entre els seus socis"

Anjo Valentí i Cristòfol Gimeno
Anjo Valentí i Cristòfol Gimeno | PSC
Redacció
18 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:24h
El Primer Secretari de la Federació del PSC al Bages, Berguedà, i Solsonès, Cristòfol Gimeno va presentar el candidat socialista per a les eleccions municipals de l'any que ve a l'alcaldia de Manresa, Anjo Valentí.

Anjo Valentí, ha començat les seves paraules amb un breu record a la figura del polític socialista manresà, Jordi Marsal "que ens va deixar el passat mes de febrer, el dia de la Festa de la Llum. Referent polític i de com entenia la política. El primer manresà que ha estat un veritable polític d'Estat. Un estadista. A ell li devem l'arrelament del PSC a la ciutat".

Seguidament ha fet un "agraïment a tots els militants del PSC de Manresa. M'han donant el seu suport i aval per poder presentar candidatura i que fos ratificada en l'Assemblea de l'Agrupació socialista de Manresa. En totes les trobades i trucades mantingudes en les darreres setmanes amb els que formem a dia d'avui el PSC de Manresa, hi ha ganes de fer-nos sentir de nou, d'alçar-nos de nou a Manresa i pels manresans i manresanes". 

"Un sentit de responsabilitat també, perquè som de les poques organitzacions polítiques del país i de l'Estat, el PSC, en què el manteniment d'aquesta ètica, compromís, i unitat en la diversitat, ha fet que en els moments més difícils -en el context polític català-, i avui per les darreres crisi sofertes, fan d'aquestes formacions -com la nostra, insisteixo- siguin i són, les que donen garanties de solidesa i legitimitat a la nostra democràcia, amb el nostre treball dia a dia a les institucions però també a peu de carrer. Per tant a la nostra democràcia municipal. I, per oferir com sempre, perquè ho tenim en el nostre ADN, en el nostre marc mental el treballar per assegurar el benestar, el treball digne, la justícia social, i la igualtat front qualsevol exclusió o discriminació" ha afegit el nou candidat.

Dedicatòria també d'agraïment cap al qui l'ha precedit, en Felip González "gràcies a la confiança que em va fer el nostre company, he intentat tenir ben present aquesta actitud. Reconeixement per haver entomat el lideratge del partit el 2012 en uns moments polítics greus i que ell va saber sempre dignament defensar durant aquesta llarga travessa que ha comportat si no vaig errat quatre congressos de partit, tres eleccions generals, quatre autonòmiques, dues d'europees, i dues municipals".

Per Valentí "com ens va dir en Felip el dia de la seva renúncia, feia un pas al costat però no en la defensa dels valors socialistes, ni el proselitisme d'un model diferent de govern local a la ciutat, perquè sempre han estat alcaldies socialistes les que més han fet progressar Manresa".

Un fil conductor que té el seu origen en el llegat dels alcaldes socialistes de la nostra ciutat: Cornet, Valls, i Camprubí, i de tots els i les regidores que han format part dels seus equips d'ençà l'arribada dels ajuntaments democràtics. 

"D'ençà que vaig assumir enguany l'acta de regidor a l'Ajuntament de Manresa per primera vegada després de més de 25 anys com a militant del PSC, la il·lusió i la responsabilitat anaven de la mà. Va coincidir que la meva pressa de possessió fos un 27 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, on vaig aprofitar la meva primera intervenció recordant el llegat del nostre company i també regidor, Jacint Carrió, deportat a Mauthausen. Em vaig incorporar a un GMS ja en ple rendiment amb Joaquim Garcia (President), i les regidores Mercè Cardona i Mariana Romero. Per tant, agrair-lis primer per saber acollir-me, i després per poder adaptar-me a les dinàmiques de treball, d'un GM que ja portaven des del 2015 treballant plegats". 

"El que he constatat durant aquest mesos, és el que ja es podia entreveure des de fora de l'Ajuntament: que estem davant un govern de coalició amb tensions que es palpen als plens i contradiccions entre els seus socis. I que ho intenten tapar amb els grans projectes anunciats de ciutat que s'han topat: Fabrica Nova i soterrament dels FGC: els dos grans projectes de ciutat però que no constaven en els programes electorals dels dos socis de Govern. On és la seva visió estratègica de Manresa?" ha emfatitzat el candidat del PSC.

"El govern independentista que tenim a l'Ajuntament no ha sabut pensar en la interdependència per fer front als reptes que tenim per endavant, i que ens cal més que mai entre als manresans i manresanes, no hi ha una planificació de quin projecte de ciutat volen assolir. Com tampoc han sabut donar respostes a les necessitats diàries de la ciutadania. De fet, s'han adonat, gairebé al darrer any de mandat, que els cal internament un coordinador general per coordinar-se entre l'equip de govern" segons Anjo Valentí.

"Un govern municipal que prioritza el ciment i no les persones. Com s'ha vist en la darrera obra inaugurada, on en el mateix dia de la seva obertura del primer tram de l'avinguda dels Països Catalans, rep justificadament crítiques a una obra que ha escapçat quan no era necessari un espai verd de la residència de la Font. I que no ha donat respostes a les necessites d'aparcament dels veïns de la Font. Com tampoc en habitat, per exemple, on des del 2013 que no es fan pisos de protecció social, ni Forum ni l'Agència de l'Habitatge. O que en mediació social sols hi dediquen un tècnic a temps complert, mentre ciutats semblants en població com Rubí o Mollet en tenen dos".

Per tant, "la improvisació amb què han actuat durant tres anys l'actual govern municipal no permet dibuixar cap línia clara sobre els passos que ha de fer la nostra ciutat" conclou Valentí.

"Cap a on volem anar"
A partir d'aquí el candidat a l'alcaldia de Manresa, Anjo Valentí ha exposat les seves reflexions i idees inicials sobre quina ciutat volem treballar: "Ens trobem en moments i hores greus; estem patint les conseqüències d'una pandèmia, ara Europa patim una guerra, amb una gran crisis energètica i alça de preus de matèries i productes. A Espanya, el seu govern, emprèn mesures i pactes d'Estat per donar respostes a les necessitats dels espanyols i espanyoles, mentre que a Catalunya, l'executiu es queda mirant el dit que assenyala a la lluna, i a Manresa, ens manca en aquests moments un gran pacte de ciutat per entomar els propers mesos amb l'objectiu que la nostra ciutadania tingui certeses, seguretat, cohesió, i puguem mirar endavant amb optimisme". 

"Amb les limitacions de recursos que en som conscients pateixen les finances municipals, després d'anys que el Govern de la Generalitat les ha menytingut o s'hagi desdit de les seves competències que han tingut d'assumir els ajuntaments per donar servei a la seva ciutadania. I ho hem vist aquí Manresa amb l'afer de la compresa residència per a la gent gran del Xup".

"Hem d'avançar cap a una nova governança de la ciutat en la què des del Ajuntament es generin les sinergies per una definició conjunta del full de ruta per definir els grans pactes de ciutat per a Manresa: amb més transparència, més consens i, més corresponsabilitat amb tothom. Saber gestionar la governança municipal amb l'objectiu de corresponsabilitzar a tots els actors socials, econòmics, sindicals, i associatius per configurar projectes de ciutat que tinguin l'objectiu final de generar esperança i prosperitat entre la ciutadania de Manresa. Recuperant alhora l'autoestima per la ciutat! Pel conjunt de la seva gent que hi vivim, hi treballem, hi estudiem, i en gaudim".

"Projectes de transformació que van des del dia a dia als nostres barris i carrers –que és el que la majoria de la ciutadania demana- que faci bé l'Ajuntament de la seva ciutat, en definitiva fer del que anomenem el micro-urbanisme un servei d'acció intensiva diària; a més de treballar per la convivència i la cohesió social, fent front amb contundència a l'incivisme i preservar per sobre tot la seguretat i convivència veïnal a tots els barris (en especial fent front a les ocupacions delinqüencials i conflictives)"; 

"En la recent reunió de la Taula municipal de Seguretat, part del govern seguia donant l'esquena a un pacte de ciutat sobre la qüestió que vam oferir al darrer ple, fins i tot quan la mateixa FAVM li va demanar in situ. No hi ha voluntat política per treballar en cercar solucions conjuntes amb tots els actors implicats (i quan diem tots es tots, fins i tot la PACH Bages), i fins a donar solucions viables i justes a les necessitats socials i dels serveis associats per entomar la creixent demanda per combatre les desigualtats i arribar a tothom qui ho necessiti".

"Volem treballar sobre la Manresa que esperem, volem i transformarem amb la realització d'un Pla d'Actuació 2024-2030 (dos mandats). Un pla d'actuació centrat principalment en la promoció i desenvolupament socio-econòmic de la ciutat (cal desenvolupar les APEUs per exemple), que prioritzi la consolidació del teixit empresarial actual, i l'atracció i creació de noves activitats emprenedores, i facilitar les eines i la base per poder fer una veritable promoció comercial, potenciant i consolidant els pols dels quals ja som referència a la Catalunya central, i que a la vegada estan interconnectats com són principalment els serveis a les persones". 

"Pel que fa a les esferes d'influència i de relació entre territoris, hem de seguir teixint complicitats no sols amb la malla de la nostra Catalunya central, sinó també més enllà, per fer un veritable enllaç de vincle socio-econòmic en el nostre també entorn proper però que no el tenim en l'imaginari manresà de relació".

En aquest sentit Valentí ha posat l'accent en "la ciutat de Terrassa, en especial. La co-capital del Vallès Occidental és a dia d'avui la tercera ciutat amb més població de Catalunya i la tenim sols a 30 km, de fet més ràpid per autopista que arribar a Vic o Igualada. Cal posar nous mapes sobre la taula manresana amb un nou marc de centralitat geogràfica que ens pot donar molts rendiments. I en concret de cara a la millora de les connexions en infraestrcutures a mig camí cap a Barcelona i la seva àrea".

En relació amb el conjunt de les entitats i associacions de Manresa, per Valentí creu que "des de l'Ajuntament cal teixir més ponts i refer uns vincles amb el conjunt de la ciutat que avui molts es troben malmesos. Vincles que ens ajudin a copsar el pols de la ciutat, a veure i, per sobre de tot, a escoltar la ciutadania per poder aportar propostes i solucions als seus problemes quotidians i alhora que ens permetin construir, plegats la ciutat que volem per al futur més proper".

Per acabar, el candidat del PSC per Manresa referma "el que justifica la nostra acció política i fins i tot la mateixa existència del PSC és saber estar a l'alçada, amb les coordenades del context actual però amb els mateixos valors i la mateixa honestedat de sempre, del compromís socialista demostrat pels nostres alcaldes socialistes manresans i tots els seus regidors i regidores que hem tingut. Ha arribat el moment en què pensem amb polítiques públiques viables i justes que ajudin a fer millor la vida de les manresanes i manresans sense excepció, i en especial les persones més vulnerables. Ens avala una alternativa reconeguda, forta i sòlida amb vocació de govern municipal. Després d'uns anys marcats per la reconstrucció pas a pas del nostre projecte polític per a Manresa, ara podem dir amb fermesa però amb tota la serenor que sortim a guanyar".