25 anys de Fira Mediterrània: 70 propostes per recuperar la festa al carrer

El certamen tindrà lloc a Manresa del 6 al 9 d'octubre

Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa
Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa | Nia Escolà
Redacció
12 de juliol del 2022
Actualitzat a les 14:59h
La Fira Mediterrània, que se celebrarà a Manresa del 6 al 9 d'octubre, compleix 25 anys amb una programació que busca recuperar la participació ciutadana i la festa al carrer després de dos anys de pandèmia. El certamen proposa una programació amb 70 espectacles, 50 d'ells estrena, entre els quals destaca la inauguració, titulada El Pou de la gallina, a càrrec de la companyia Voël amb la colla castellera Tirallongues, i que es farà al bell mig de la plaça Major. Una proposta de gran format que revisarà la llegenda manresana amb circ, música i cultura popular. Com ja és habitual, la Mediterrània apostarà pels artistes joves, els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, i la reflexió entorn la tradició i la creació.

La Covid-19 ha marcat les dues últimes edicions de la Mediterrània que, malgrat les dificultats, s'ha fet sempre de manera presencial. El director artístic de la Fira, Jordi Fosas, ha subratllat que, en aquests dos anys, a més, s'han posat en marxa dos projectes: l'obrador d'arrel i el pla d'impuls a la dansa d'arrel. L'objectiu és que el certamen no només sigui "un aparador de quatre dies", sinó "una fira que provoca, que genera i potencia la creació artística".

La Mediterrània s'inaugurarà el 6 d'octubre amb l'espectacle El Pou de la gallina, de la Cia Voël, un espectacle de gran format, instal·lat a la plaça Major, que revisa la llegenda manresana i combina circ, música, i cultura popular amb la participació de la colla castellera Tirallongues de Manresa. L'espectacle connecta directament amb la celebració de Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. El projecte es repetirà cada dia al vespre.

En canvi, la cloenda serà en format de "regal sonor". Es tracta de Narro, una exploració sonora a tres bandes durant els quatre dies de Fira, que anirà a càrrec de Pau Benítez, flabiolaire que beu de la tradició, i de Joan Cot, compositor que treballa des de l'electrònica. El fruit dels enregistraments dels quatre dies de fira serà un regal pels 25 anys, que es compartirà amb tothom i que clourà l'edició.

La 25a Mediterrània coincideix amb altres celebracions que també es posaran de relleu dins la programació artística. Es tracta dels 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages i el centenari de l'Obra del Cançoner Popular.

Jordi Fosas, director artístic, segueix el fil del seu projecte artístic i torna a centrar la seva proposta en tres grans eixos: mirades (d'artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l'arrel en les seves propostes). En aquest sentit, el certamen proposa diàlegs i maridatges entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular: la Cia Voël amb la colla de castellers Tirallongues de Manresa; Israel Galván amb l'Escolania de Montserrat; o Pep Gimeno Botifarra amb la Unió Musical del Bages, entre d'altres.

Pel que fa al protagonisme dels joves, l'aposta pel talent emergent és fa palesa amb molts dels artistes que integren el cartell com Júlia Colom, Marala o Àfrica Llorens, entre d'altres. El pressupost de la fira creix un 10% respecte l'any passat i s'enfila fins al mil·lió d'euroa. Les entrades, de 5 a 18 euros, es posen a la venda aquest dimarts.