Ampans inaugura el seu nou centre ocupacional de Sant Vicenç de Castellet

El nou equipament ocupa l'espai d'un antic taller de ceràmica de 360 m2 entre interior i un pati exterior, ubicat al carrer Soler i Puigdollers

La consellera Vilagrà i l'alcaldessa Delgado parlen amb la coordinadora del centre, Judit Fernández
La consellera Vilagrà i l'alcaldessa Delgado parlen amb la coordinadora del centre, Judit Fernández | Ampans
Redacció
09 de juliol del 2022
Actualitzat el 10 de juliol a les 19:17h
Sant Vicenç de Castellet ja compta amb un nou servei social al municipi de la mà de la Fundació Ampans. Es tracta del servei de centre ocupacional, a través del qual l'entitat acompanyarà persones adultes en situació de discapacitat intel·lectual fomentant el seu paper actiu dins la societat, la relació amb l'entorn i l'autonomia personal.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i l'alcaldessa de Sant Vicenç, Adriana Delgado, han participat aquest divendres a la inauguració del nou servei d'Ampans, del que han destacat el valor inclusiu i comunitari d'aquest nou projecte d'acostament de serveis als nuclis municipals, un nou model que aposta per estar més a prop de casa de les persones usuàries i facilita el seu dia a dia i el de les famílies, i estreny els vincles amb les entitats i els propis veïns del municipi.

Laura Vilagrà ha destacat la capacitat de l'entitat bagenca per donar capil·laritat al territori i apostar per un model d'equipaments i de projectes que contribueixen a la felicitat de les persones i de les seves famílies, i això es notava en la inauguració d'aquest nou centre. També l'alcaldessa, Adriana Delgado, ha celebrat que el municipi disposi d'un servei d'Ampans que significa un gran suport per a les famílies del municipi, i amplia la xarxa de relacions entre la comunitat, les entitats, la participació social i l'accessibilitat als serveis.

La inauguració s'ha fet dins del programa d'actes de la Festa Major del Sant Vicenç de Castellet perquè, si bé el centre ja està en funcionament des de fa alguns mesos, encara no havia tingut ocasió de presentar-se públicament ja que la seva obertura va coincidir amb les darreres onades de la Covid. Abans de l'acte d'inauguració, aquest nou servei d'Ampans ha fet una jornada de portes obertes, en la qual han participat nombroses famílies i entitats del municipi, en tallers de trencadís, collage, lectura fàcil i altres.

També enguany, l'Ajuntament ha dipositat en Ampans i en el projecte Encaix, la responsabilitat de fer el pregó de la Festa Major, que ha sigut protagonitzat per Rosa Torralba, usuària del servei ocupacional, Judit Fernández, coordinadora del centre, Antonio Gálvez, familiar d'una persona usuària, i Isabel Cañadas i Assumpta Haro, bibliotecàries de Sant Vicenç de Castellet, simbolitzant el paper comunitari que vol fomentar el projecte d'Ampans.

Aquest nou servei que ha presentat Ampans, forma part d'un projecte més ampli que està desplegant a tota la comarca amb l'objectiu d'acostar-se als municipis d'origen de les persones usuàries i així facilitar tant l'accés al servei com la participació en els entorns que són més coneguts i propers a les persones ateses. D'aquesta manera, Sant Vicenç s'afegeix a la llista de municipis que ja compten amb aquest servei d'Ampans, juntament amb Santpedor, Manresa, Súria, Sant Salvador de Guardiola, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Sant Fruitós de Bages

Un antic taller de ceràmica
El nou centre ocupacional ocupa l'espai d'un antic taller de ceràmica de 360 m2 entre interior i un pati exterior, ubicat al carrer Soler i Puigdollers de Sant Vicenç de Castellet. El servei té una capacitat per acollir en atenció diürna i ocupacional fins a 30 persones, veïnes del poble i dels municipis propers com Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, i el Pont de Vilomara i Rocafort, que ara tenen aquest servei més a prop de casa.

Porta el nom d'Encaix perquè una de les moltes activitats que fomentarà serà la del taller de trencadís amb ceràmica. Aquesta és una de les activitats que donarà identitat a aquest servei, seguint un vincle amb la tradició del treball de la pedra i la ceràmica originària de la zona del Bages Sud. El centre completarà un ampli ventall d'activitats destinat a fomentar l'autonomia personal, la participació social i les capacitats de les persones.

Un servei d'atenció diürna i ocupacional amb una trajectòria de més de 30 anys.
El centre ocupacional d'Ampans té una trajectòria de més de 30 anys. El 2010 va començar el desplegament del servei a tota la comarca ja que fins aleshores havia tingut una sola ubicació a la finca de Santa Maria de Comabella, a Santpedor. Des de llavors l'entitat ha fet una aposta decidida per descentralitzar el servei i acostar-lo al lloc on resideixen les persones per tal d'afavorir la creació de vincles naturals amb l'entorn social de les persones ateses, afavorint la seva participació i relació amb les entitats, associacions i actius dels seus propis municipis i entorns, i avançant cap a pobles i ciutats més inclusives i amables amb la diversitat.

Actualment prop de 400 persones són ateses i participen en els diferents centres ocupacionals d' Ampans al Bages, cadascun amb identitat pròpia i amb activitats significatives i de relleu.

Avaluat per la UAB
Aquest nou model d'atenció del servei ocupacional basat en la inclusió i l'apoderament de la persona, ha estat avaluat en un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que n'avala la metodologia i els resultats obtinguts. Un dels factors que treballa aquest servei, és l' obertura a la ciutadania i el treball en xarxa amb altres entitats i serveis del municipi, amb la voluntat de contribuir i afavorir al màxim la plena inclusió. Per això és clau el paper dels ajuntaments i entitats del municipi.

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, a través de la seva alcaldessa Adriana Delgado, ha mostrat la seva satisfacció per l'obertura d'aquest servei, el primer que Ampans posa en marxa al municipi. "Estem molt contents que Ampans obri aquest centre a Sant Vicenç de Castellet i es doni l'oportunitat a les persones de reforçar la seva inclusió social. I a més, fent-ho al municipi, esperant concretar col·laboracions entre el mateix centre, l'Ajuntament i les entitats locals", ha dit l'alcaldessa.