El 42% dels joves de Noves Oportunitats han retornat a l'escola o s'han incorporat al treball

Aquesta setmana, els alumnes del programa que porta a terme Ampans a la Catalunya Central, han recollit els diplomes

Acte de graduació dels joves del programa Noves Oportunitats
Acte de graduació dels joves del programa Noves Oportunitats | Ampans
Redacció
09 de juliol del 2022
Actualitzat a les 8:16h
Aquest estiu ha finalitzat el curs acadèmic 2020/2022 de les Noves Oportunitats Catalunya Central, amb un balanç de resultats molt significatiu. L'equip de professionals d'aquest programa que desenvolupa la fundació Ampans en aliança amb la fundació Intermèdia, ha atès un total de 611 joves de les comarques del Bages, l'Anoia, el Solsonès, el Berguedà i Osona. Més de la meitat d'aquests joves han aconseguit acreditar-se amb èxit després d'haver superat els seus itineraris formatius a través dels Programes de Formació i Inserció (PFI).

De les dades que se'n poden extreure és que 122 joves han retornat als estudis que havien abandonat de forma prematura, gràcies al seu pas pel programa. L'altra dada significativa és que 136 han aconseguit un contracte laboral i 125 s'han incorporat en període de pràctiques al centenar llarg d'empreses que operen a la Catalunya Central i que són col·laboradores del programa. 

Aquesta setmana s'han fet diversos actes d'entrega de diplomes als joves que han participat al programa en els diversos territoris on Ampans i la fundació Intermèdia actuen: Vilanova del Camí, Gironella, Vic i, dijous, a Manresa. 
 
Els joves, d'entre 16 i 21 anys, han finalitzat diversos itineraris en organització d'esdeveniments, hostaleria, educació, automoció i instal·lacions, dins dels Programes de Formació i Inserció que els permeten la certificació professional per seguir formant-se en Formació professional o accedir al món laboral. Molts també han aconseguit treure's el carnet de conduir, amb el suport de l'equip de les Noves Oportunitats. 

Durant els dos cursos també han desenvolupat activitats i tallers de formació, en especial els projectes del 8 de març (Dia Internacional de les Dones) i el treball de dinamització en residències d'avis i centres de dia. També han estat molt especials els projectes artístics que s'han desenvolupat per treballar els valors, el treball en xarxa i la comunitat, i la formació mitjançant un equip especialitzat en la prevenció de violències masclistes. 

L'acte de graduació a Manresa va comptar amb la participació de la regidora de Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Rosa M. Ortega, que va encoratjar els joves a no aturar-se aquí, a seguir creixent, madurant i assolint nous objectius. 

El Centre Noves Oportunitats és una iniciativa del SOC, finançada pel Fons Social Europeu dins el pla de Garantia Juvenil, que fa més de 5 anys que funciona. A la Catalunya Central, la gestiona Ampans de la mà de la Fundació Intermèdia. El model d'aquest servei està destinat a joves d'entre 16 i 24 anys, i ofereix itineraris de fins a 2 de durada adaptats a les necessitats de cada persona atesa. El centre compta amb un gran equip de professionals que realitzen una tasca d'orientació, formació i acompanyament, per poder ajudar als joves en la construcció de futur, ja sigui amb la incorporació al mercat laboral com amb la tornada al sistema educatiu. 

I abans de tancar el curs, un Speed dating
Tot just fa una setmana, una seixantena de joves de les comarques del Bages, l'Anoia i el Solsonès de les Noves Oportunitats Catalunya Central, van poder participar en un speed dating al Palau Firal de Manresa amb nou empreses que operen al Bages: Decathlon, Carrefour, Llobet, Leroy Merlin, McDonalds, Addeco, Etalentum, Rodi i Stradivarius. La trobada consisteix en fer entrevistes ràpides d'entre 5 i 10 minuts entre joves i empresaris, compartir perfils i interessos, i entregar els seus currículums. 

Els professionals dels equips de persones d'aquestes empreses van destacar l'empenta de la majoria de joves a l'hora d'afrontar les entrevistes, animats també per la forma de convocatòria col·lectiva de la trobada, i sobretot la bona preparació i les ganes que van mostrar tot i ser tan joves i comptar amb poca experiència. Els nois i noies estaven molt motivats, ja que com va dir Ada Colomer, responsable de les Noves Oportunitats Catalunya Central, "això és una mena de premi de final de curs, per tota la feina que han fet durant l'any".