Memòria.cat publica el record de Pepita Aparicio sobre la històrica vaga de la Fàbrica Nova

La policia armada "i tota la merda de Barcelona amb els camions" va entrar a la fàbrica "com si entressin una colla de llops"

Pepita Aparicio durant l'entrevista de Memòria.cat
Pepita Aparicio durant l'entrevista de Memòria.cat | Memòria.cat
Redacció
05 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:28h
El maig del 2017 Memòria.cat va entrevistar Pepita Aparicio Porta (1932-2019) perquè parlés del seu pare, el manresà Josep Aparicio Sancho, que va ser deportat als camps nazis i que va morir a Dachau el 1944.

En el transcurs de l'entrevista, Aparicio va explicar que tant els seus pares com ella mateixa havien treballat a la Fàbrica Nova (ella hi va treballar més de 20 anys) i que recordava la històrica vaga que les treballadores de l'empresa van protagonitzar el 1946. "Això no m'ha marxat mai de la memòria ni em marxarà mai", afirmava amb contundència quan pensava en la policia armada "i tota la merda de Barcelona amb els camions", que van entrar a la Fàbrica Nova "com si entressin una colla de llops".

També va comentar breument les condicions de treball de la fàbrica, com durant les visites dels inspectors amagaven els infants que hi treballaven il·legalment, i la visita del general Franco a Manresa l'any 1947.

L'entrevista i la seva transcripció es pot consultar en aquest enllaç.