Manresa debatrà divendres sobre seguretat més enllà de la policia i el càstig

Alex Vitale presentarà el llibre "La fi del control policial" a l'Auditori de la Plana de l'Om en un acte de Tigre de Paper

Alex Vitale serà divendres a Manresa
Alex Vitale serà divendres a Manresa | Arxiu particular
Redacció
03 de juliol del 2022
Actualitzat a les 22:36h
El referent internacional sobre alternatives al control policial Alex Vitale debatrà a Manresa sobre polítiques de seguretat més enllà de la policia i el punitivisme el proper divendres 8 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l'Om.

Vitale hi presentarà el seu llibre La fi del control policial, que alerta sobre com la policia ens posa en perill i per què és necessari trobar-hi una alternativa. L'acte està organitzat per l'editorial del llibre, la manresana Tigre de Paper.

En els últims anys s'ha vist una explosió de protestes contra la brutalitat i la repressió policials. Entre activistes, periodistes i polítics, el debat sobre com respondre i millorar l'actuació policial s'ha centrat en la responsabili­tat, la diversitat, la formació i les relacions amb la comunitat. Malaurada­ment, aquestes reformes no produiran resultats, ni soles ni combinades. Cal abordar el moll del problema: la naturalesa de la policia moderna en si ma­teixa.

Les pràctiques de "finestres trencades", la militarització de l'aplica­ció de la llei i la dramàtica expansió del paper de la policia durant els darrers quaranta anys han creat un mandat per als oficials que ha de revertir-se. Aquest llibre intenta provocar la discussió pública en revelar els orígens contami­nats de la policia moderna com una eina de control social. Mostra com l'expansió de l'autoritat policial és incompatible amb l'empoderament de la comunitat, la justícia social, fins i tot la seguretat pública. Basant-se en investigacions pioneres de tot el món i cobrint pràcticament totes les àrees en la gamma cada vegada més àmplia de la feina policial,

Alex Vitale demostra com l'aplicació de la llei ha arribat a exacerbar els mateixos problemes que se suposa que ha de resoldre. En contrast, ens exposa exemples de llocs on la implantació sòlida d'alternatives policials, com la legalització, la justícia restaurativa i la reducció de danys, ha por­tat a reduccions en el crim, la despesa i la injustícia. La millor solució per a una mala actuació policial pot ser el seu final.