La Font dels Capellans homenatja al seu històric president Josep Rueda

L'activista i líder veïnal va morir poc abans de l'arribada de la pandèmia i l'Associació de Veïns ha volgut esperar a la normalització de la situació per fer l'acte en la seva memòria

L'acte d'homenatge a Rueda s'ha celebrat al Casal Cívic de la Font dels Capellans
L'acte d'homenatge a Rueda s'ha celebrat al Casal Cívic de la Font dels Capellans | AjM
Redacció
03 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:29h
El barri de la Font dels Capellans de Manresa ha volgut retre homenatge, aquest diumenge, a Josep Rueda, que va traspassar ara fa dos anys i mig. Rueda que va liderar l'associació de veïns de la Font durant 38 anys, va morir poc abans de l'inici de la pandèmia, fet que ha fet que l'entitat veïnal hagi volgut esperar que la situació sanitària estigués més controlada per retre-li homenatge.

L'emotiu homenatge, que s'ha celebrat al Casal Cívic, ha comptat amb les intervencions de persones que el van conèixer molt bé, com l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, qui ha realçat el seu lideratge i el seu compromís "indiscutible amb la ciutat a la qual va arribar amb només 8 anys". També l'exconseller de la Generalitat, Felip Puig, ha destacat la seva persona i fins i tot ha reconegut als seus assistents que Rueda va ser un dels seus "mestres".

Per la seva part, el sindicalista Josep Fuentes ha reivindicat el seu "lideratge", mentre que la directora del Grup Taeulus i veïna del barri, Pilar Goñi, els seus "38 anys de lluita constant" així com tot el que va assolir "per als seus veïns". En aquest sentit, el seu successor a l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans, Said Ghoula, ha destacat el seu "exemple a seguir". L'acte l'ha tancat la seva neta, la periodista Nagore Rueda, que ha volgut posar també en relleu la seva figura.

En l’acte, que ha comptat amb la interpretació musical de dues de les peces preferides de Rueda, també s'ha projectat un vídeo d'homenatge al líder sindical i veïnal, abans que una forta ovació poses el punt final.

Nascut a Almeria, Josep Rueda va arribar a Manresa el 1954. Va entrar a treballar a la fàbrica Lemmerz, on va formar part del comitè d'empresa i va ser el delegat sindical de CCOO de l'empresa. Més endavant, va formar part de l'executiva local de CCOO.

A principis dels 80 va ser elegit president de l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans, on va desenvolupar tasques diverses com a responsable de Polítiques Socials dels plans de desenvolupament comunitari de Catalunya. Ja al segle XXI va ser president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa.

La seva lluita sindical, veïnal i política va dur a l'Ajuntament a reconèixer-lo amb la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic l'any 2017.