La Diputació prioritza la gestió en zones estratègiques per minimitzar l'acció dels incendis

El Pla d'informació i vigilància compta amb 93 unitats i s'allargarà fins l'1 de setembre, segons s'ha explicat aquest dimarts a Sant Mateu de Bages

Un dels tècnics de la Diputació mostra les aclarides que han fet a Sant Mateu de Bages
Un dels tècnics de la Diputació mostra les aclarides que han fet a Sant Mateu de Bages | ACN
Redacció
28 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:58h
Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, va patir els grans incendis del 94 i el 98 i la serra va quedar pràcticament arrasada per les flames. Gairebé 30 anys després, el bosc ha regenerat, la pinassa pràcticament ha desaparegut i, el seu lloc, l'ha ocupat roure i pi blanc. És una de les zones estratègiques on la Diputació de Barcelona treballa fent gestió forestal. L'objectiu no és evitar els incendis, però sí minimitzar-los. "Mentre tinguis bosc, hi haurà incendis però s'intenta buscar estructures forestals que dificultin la propagació del foc", explica l'enginyer forestal Lluís Serra. La Diputació ja ha posat en marxa el Pla d'informació i vigilància, que s'allargarà fins l'1 de setembre i enguany compta amb 93 unitats.

Després del foc del 1994, a Castelltallat hi havia entre 30.000 i 50.000 peus per hectàrea, una quantitat extremadament superior a l'òptima i que, en cas d'incendi, suposaria una càrrega de combustible "enorme i molt perillosa". Els treballs de gestió forestal que fan des de la Diputació de Barcelona consisteixen en fer baixar tota aquesta quantitat de peus fins a un miler. "D'entrada sembla que el bosc queda molt despoblat, però al cap de tres o quatre anys, els arbres creixen amb molta més força perquè no tenen competència", explica l'enginyer forestal Lluís Serra.

De la seva banda, el cap de l'Oficina de Prevenció d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, Jaume Minguell, subratlla que "no és tan important tallar un arbre, sinó tallar l'arbre adequat en el lloc adequat". En aquest sentit, ha afegit que "l'extinció és el fracàs de la prevenció, no és la solució sinó el mitjà com responem a una problemàtica que no hem estat capaços de resoldre abans".

Les Zones d'Actuació Prioritària on la Diputació treballa per tal de reduir el risc d'incendi s'escullen en funció del tipus de bosc i tenint en compte les associacions de propietaris, ja que els boscos són privats i cal l'autorització del propietari. També es decideix amb la col·laboració dels Bombers. En total, a la demarcació de Barcelona, s'han fet actuacions en catorze finques del Berguedà, el Moianès i Osona.

Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals
Paral·lelament, la Diputació de Barcelona ha engegat ja el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals, que estarà en servei fins l'1 de setembre. Segons Minguell, "la campanya ha començat de manera abrupta, però esperem que hagi servit com a toc d'atenció a la ciutadania, una reflexió que permeti que, durant l'estiu, hi hagi la màxima prudència possible". Tot i així, ha subratllat que, des que s'ha posat en marxa el pla, ara fa tot just una setmana, ja s'han dissuadit 11 activitats d'alt risc, i s'han detectat 28 abocaments il·legals de material inflamable.

El dispositiu disposa de 93 unitats d'informació i vigilància, 15 punts de vigilància fixa i un punt de vigilància mòbil. En total, s'han contractat 254 persones durant la campanya d'estiu per dissuadir i prevenir els incendis forestals en 498.986 hectàrees, cosa que significa el 98,7% de la superfície forestal vulnerable a la demarcació de Barcelona. El pressupost total és d'1,9 MEUR.

Suport a les ADF
El diputat d'Espais Naturals, Valentí Junyent, ha reivindicat la tasca que duen a terme les ADF: "Davant d'una urgència, qui millor coneix el territori i qui més hi posa el cor són les ADF". Segons Junyent, "quan es vol legislar una cosa, sempre surten veus que no hi estan d'acord i, en nom de la Diputació, vull reivindicar la tasca de les ADF".