L'Alberg de Manresa és el que té allotjats més refugiats ucraïnesos de tot el país

Amb gairebé un 55% de les places ocupades, la situació preocupa a nivell municipal per l'arribada de l'estiu en ple any jubilar

Alberg del Carme de Manresa
Alberg del Carme de Manresa | Pere Fontanals
25 de juny del 2022
Actualitzat el 26 de juny a les 11:58h
Poc a poc, la incidència de la crisi per la guerra d'Ucraïna va essent menor a l'Alberg del Carme de Manresa. En aquests moments, l'alberg, que té una capacitat per a 85 persones, té allotjats un total de 46 refugiats de la crisi de l'est d'Europa, en un operatiu que és gestionat per Creu Roja Manresa. Això significa gairebé un 55% del total de places. Tot i aquesta baixada, l'Alberg del Carme és l'alberg de la xarxa catalana que acull més refugiats en xifres absolutes, superant ciutats com Barcelona (40) o Lleida (26).

Des de Joventut s'avisa, però, que "no hi ha data" de finalització d'aquest servei i que als 46 refugiats que hi ha a l'alberg se'ls donarà sortida a mesura que es trobin alternatives, si és que arriben. L'Alberg del Carme ha allotjat fins a dia d'avui, 122 persones refugiades.

A l'inici del conflicte, amb l'arribada dels primers refugiats, l'Alberg del Carme va arribar a penjat el cartell de "complet" només amb famílies refugiades a les seves estances. L'equipament no podia acollir cap visitant ni cap pelegrí en un any com aquest, amb Manresa 2022 en plena marxa per la commemoració del 500è aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa.

Si a aquest fet hi sumàvem la manca de places hoteleres que pateix històricament la ciutat i l'elevat preu -per a la butxaca del pelegrí- de les que sí que es trobaven disponibles, la situació feia que des d'algunes àrees del govern municipal es mostrés, encara que fos en veu baixa, una important preocupació per l'arribada dels mesos d'estiu amb la situació sense resoldre.

Des de fa anys l'Ajuntament de Manresa reclama a la Generalitat de Catalunya poder gestionar directament l'Alberg del Carme, però aquesta cessió d'ús no acaba d'arribar mai. L'Alberg del Carme està integrat en la Xanascat, la xarxa jove d'albergs de Catalunya, gestionada per la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut de la Conselleria de Drets Socials.

A nivell de país, la Xanascat ha estat la solució d'emergència davant l'arribada massiva de persones refugiades des d'Ucraïna. A banda dels que han anat a casa de familiars, de famílies d'acollida, o en altres equipaments, la resta han estat acollides per entitats del Tercer Sector que en la majoria de casos no han pogut donar resposta a aquest volum sense implicar-hi l'administració.

Ara mateix, la xarxa d'albergs de joventut de Catalunya acull un total de 216 persones refugiades. D'aquestes, 64 estan gestionades per la mateixa Secretaria de Joventut, 24 a Vic i 40 a Barcelona, i la resta per operatius de la Creu Roja, a banda de les 46 de Manresa, 25 a Tremp, 26 a Lleida, 21 a la Vall d'en Bas i 34 al centre de derivacions que s'ha organitzat al Masnou. Cal apuntar que a Lleida i a la Vall d'en Bas, Joventut tenia previst finalitzar aquest servei el passat 23 de juny.